Αξιότιμη Kυρία επίτροπε
Σας χαιρετούμε.
Στην πρόσφατη επίσκεψη σας στην Δυτική Μακεδονία (Οκτώβριος 2021), μας στάθηκε αδύνατον να έλθουμε σε επαφή μαζί σας και λόγω των μέτρων ασφάλειας λόγω covid, αλλά και λόγω του ότι ως νεοσυσταθείσα «Πρωτοβουλία Πολιτών Πτολεμαΐδας / Εορδαίας για την ανάπτυξη», δεν μας επιτρεπόταν να συναντηθούμε ή να συμμετάσχουμε στις συσκέψεις σας. Έτσι αναγκαζόμαστε να έλθουμε σε επαφή μαζί σας με αυτόν τον τρόπο, μέσω δηλαδή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Όπως θα μελετήσετε και εσείς αλλά και οι συνεργάτες σας, η πρώτη και η περισσότερο πληττόμενη περιοχή από την ταχεία και βίαιη απολιγνιτοποίηση, στην οποία ήδη έχουμε εισέλθει, είναι η περιοχή της Πτολεμαΐδας (της παλαιάς επαρχίας Εορδαίας), και σε αυτήν θα πρέπει να δοθεί η βαρύνουσα προτεραιότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, σε ότι αφορά τις υποδομές ώστε να έλθουν και οι επενδύσεις.
Θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, η προαναφερόμενη περιοχή (Εορδαία) γιατί αποτελεί τον συνδετικό κρίκο (μιας και βρίσκεται στο κέντρο της Δυτική Μακεδονίας).
Εφάπτεται:
Εκ δύσεως πλευρά της, (με την περιφερειακή ενότητα της Καστοριάς), την προς βορρά πλευρά της, (με την περιφερειακή ενότητα της Φλώρινας), την εξ’ ανατολών πλευράς της, με την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, στην ουσία δηλαδή με την Θεσσαλονίκη, και τέλος νοτίως με την πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας.
Άρα ο βασικός κορμός είναι η ανάπτυξη υποδομών που θα φέρουν όσο το δυνατόν πιο κοντά όλες αυτές τις περιφερειακές ενότητες, και που σημαντικότερη όλων είναι η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού της δικτύου.
Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις βασικοί λόγοι για την ανάπτυξη της προτεινόμενης μας πρότασης.
1ος . Πολιτικοί λόγοι:
Ως 1ος λόγος είναι πως υπάρχει η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, αλλά και η υποχρέωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Αλβανία, για να γίνει η σύνδεση Θεσσαλονίκης Καστοριάς Αλβανίας με το συντομότερο δυνατό τρόπο, ο οποίος είναι, Καστοριά Πτολεμαΐδα Βέροια ή Νάουσα.
2ος. Ανάπτυξη απομονωμένων περιοχών:
Το ότι είναι απομονωμένες και εγκλωβισμένες οι περιοχές που θα συνδέσει και θα εξυπηρετεί η προτεινόμενη σιδηροδρομική χάραξη, μέσω Πτολεμαΐδας, είναι γνωστό, και προφανές, αρκεί κάποιος να δει τους χάρτες και τους ορεινούς όγκους που κρατούν επί αιώνες στην απομόνωση, την Καστοριά, την Φλώρινα, το Αμύνταιο, την Πτολεμαΐδα και όλες τις πόλεις της Ημαθίας και της Πέλλας ( Βέροια, Νάουσα Σκύδρα, Έδεσσα και άλλες) προς τα δυτικά τους, προς την Δυτική Μακεδονία, και κατ’ επέκταση προς Ευρώπη.
Ότι χρήζουν ανάπτυξης αυτές οι περιοχές, δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται διευκρινίσεις, καθώς η απολιγνιτοποίηση που ήταν «μονοκαλλιέργεια» στη περιοχή έβαλε ταφόπλακα σε εκατοντάδες άμεσες και έμμεσες δραστηριότητες και δημιούργησε φτώχεια, ανεργία και μετανάστευση.
Για την ενημέρωσή σας ο πληθυσμός των απομονωμένων περιοχών:
Καστοριά 50.322 (απογραφή 2011)
Φλώρινα 51.414 (απογραφή 2011)
Εορδαία 46.540 (απογραφή 2011)
Τα προβλήματα της οδικής και σιδηροδρομικής απομόνωσης των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας οφείλονται κυρίως στους γεωγραφικούς περιορισμούς, το ανάγλυφο της περιοχής και την κακοδιοίκηση των τελευταίων δεκαετιών.
Τα προβλήματα αυτά οφείλονταν στις εξής παραμέτρους :
1ο. Στην τοποθεσία η οποία βρίσκεται σε παραμεθόρια περιοχή, όπου αναγκαστικά λόγω των συνόρων, δημιουργεί αδιέξοδα και φραγμούς σε Καστοριά και Φλώρινα.
2ο. Τα προβλήματα του γεωγραφικού αποκλεισμού λόγω των ορεινών όγκων που υφίστανται σε κατακόρυφη διάταξη και υποχρέωναν μέχρι τώρα την αναγκαστική δημιουργία και λειτουργία μόνο κατακόρυφων αξόνων, οδικών και σιδηροδρομικών.
3ο. Τον διοικητικό αποκλεισμό από σχεδιασμό σε μελέτες και χρηματοδοτήσεις λόγω των εσωτερικών διοικητικών συνόρων της περιοχής (Περιφέρειες, Νομαρχίες, Δήμοι).
4ο. Την στείρα τοπικιστική νοοτροπία και τις μικροπολιτικές – ψηφοθηρικές σκοπιμότητες, που σχεδίαζαν και καθοδηγούσαν όλα τα έργα και τα κονδύλια, στις πρωτεύουσες των νομών με αποτέλεσμα ελάχιστα ουσιαστικά έργα υποδομών να γίνονται στην υπόλοιπη περιφέρεια, παρ’ ότι ήταν και ουσιαστικά και αναγκαία.
Τέλος αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι τα εμπορικά κέντρα. Τα εμπορικά κέντρα που συνδέονται άμεσα ξεπερνούν τις 200.000 κατοίκους, ενώ έμμεσα πλησιάζουν τις 300.000 πληθυσμού και αυτό μπορεί να αποδειχθεί με οποιαδήποτε μελέτη συγκοινωνιακών ροών, όπου θα φαίνεται ο κυκλοφοριακός φόρτος της προτεινόμενης γραμμής Καστοριά Πτολεμαΐδα Βέροια, ή Νάουσα.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
«Το προτεινόμενο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι σύγχρονο προσβλέπει στο μέλλον και στην ανάπτυξη της περιοχής, διορθώνει εν μέρει, τα σφάλματα του παρελθόντος και βγάζει από την απομόνωση πολλές περιοχές, επιπλέον δεν λύνει μόνο το πρόβλημα στις μετακινήσεις μεταξύ των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, άλλα συνδέει άμεσα, χωρίς ατέρμονες κυκλικές διαδρομές, (που οδήγησαν στην απαξίωση του σιδηρόδρομου), όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας μεταξύ τους και με την Ημαθία, την Πέλλα και την Θεσσαλονίκη.
Οι πόλεις που θα εξυπηρετούνται είναι Καστοριά, Αεροδρόμιο, Άργος Ορεστικό, Βιομηχανικό Πάρκο ΔΕΗ* , Πτολεμαΐδα, Βέρμιο** (χιονοδρομικό κέντρο), Νάουσα, Βέροια, Φλώρινα, Αμύνταιο, Κοζάνη και εμμέσως Σιάτιστα, Γρεβενά, Καλαμπάκα, Βεγορίτιδα (Υδατοδρόμιο), Έδεσσα, Σκύδρα, επιπλέον θα υπάρχει σύνδεση Καστοριάς με τα Αλβανικά σύνορα. Όλα αυτά επιτυγχάνονται, μόνο με την διάτρηση των βουνών Δυτικά και Ανατολικά της Πτολεμαΐδας».
Είναι ο συντομότερος δρόμος, είναι το αυτονόητο, η ευθεία γραμμή, η άμεση σύνδεση Καστοριάς Πτολεμαΐδας Βέροιας ή Νάουσας. Είναι η χάραξη με τα πολύ λιγότερα χιλιόμετρα, το κατά πολύ λιγότερο κόστος κατασκευής, τον πολύ λιγότερο χρόνο ταξιδιού, για επιβάτες και εμπορεύματα από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση και αυτή που μπορεί να την εγκρίνει και την επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Αλβανία.
Επικαλούμαστε τον ορθό λόγο! Διότι μόνο έτσι μπορούμε να προσεγγίσουμε ένα θέμα σαν αυτό του τραίνου, το οποίο όσο περνά ο καιρός μπερδεύεται περισσότερο.
Επικαλούμαστε τον Ορθό Λόγο και την Περιφερειακή Συνείδηση, για να βγούμε από την δυστοπία* των ακραίων τοπικισμών.
Είναι Οικονομικός πόρος για την Ελλάδα αυτή η σιδηροδρομική γραμμή, είναι παράγοντας ανάπτυξης για την Τοπική Κοινότητα που ονομάζεται Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Τέλος είναι Εθνικής σημασίας, δεδομένου ότι Συνδέει την χώρα με την Αλβανία, η οποία γίνεται (και) πέρασμα, γεφυρώνοντας την κεντρική Ευρώπη με τον Ευρωπαϊκό νότο της και στην ουσία το Αιγαίο!
Αφήνει από την απομόνωση τρεις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα) που είναι τυφλά σημεία στο χάρτη, ενώ απέχουν χιλιομετρικά σε ευθεία απόσταση από τα 33 έως 39 χιλιόμετρα και δεν έχουν επικοινωνία λόγω έλλειψης οδικών αξόνων. Αλλά και μια 4η που ως πρωτεύουσα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα καρπωθεί και αυτή τα οφέλη της ανάπτυξης των τριών προαναφερθέντων πόλεων.
Η Εορδαία είναι ενιαίο γεωπολιτικό μέγεθος και γεωγραφικά υφίσταται με βάση τα Αρχαία όρια της.
Είναι ένα τεράστιο Λεκανοπέδιο εγκλωβισμένο σε απομόνωση, χωρίς σύγχρονους οδικούς άξονες. Περιλαμβάνει γεωγραφικά 4 οροσειρές ( Άσκιο-Βέρμιο-Βέρνον-Καϊμακτσαλάν ) που περικλείουν μια εύφορη πεδιάδα. Οι ευρισκόμενες κοινότητες εντός της πεδιάδος και αυτές στις παρυφές των βουνών ( είναι περί τις 60 – 70 ), οι οποίες συνιστούν ένα πολύ σημαντικό μέγεθος, μόνο η σημερινή Εορδαία έχει 30. Ένας γεωγράφος το καταλαβαίνει αμέσως.
Είναι η γραμμή των 15 Κοινοτήτων του Βερμίου, ειδικά πρέπει να εστιάσουμε στις κοινότητες Πύργων και Μεσοβούνου! Στις δύο τελευταίες ασκείται υψηλότατου βαθμού εφαρμοζόμενη γεωργική τεχνολογία, με υπεραναπτυγμένη και εξαγώγιμη δενδροκομία. Υπάρχει ένα πολύ υψηλό εισόδημα στους καλλιεργητές, και μια πρωτοπόρος εξαγωγική δραστηριότητα.
Επίσης είναι η γραμμή των 8 κοινοτήτων του όρους Άσκιου, που επίσης υπάρχουν πρωτοπόρες δενδροκομικές και κηπευτικές καλλιέργειες και στην κορυφή του όρους δεσπόζει μια κοινότητα με τεράστιο ιστορικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Είναι τα χωριά της επέκτασης του Άσκιου, που είναι στην βουνοσειρά που ονομάζεται Μουρίκι, περιοχή αγροτική, με τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητος όπως τα όσπρια και κηπευτικά και με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.
Έχουμε την σειρά των Κοινοτήτων που εκτείνονται στην ποδιά του όρους Βέρνον (Βίτσι), με σπουδαία γεωργική και τουριστική ανάπτυξη, αναφερόμαστε για την κοινότητα Νυμφαίου, η οποία είναι ένα από τα δέκα ωραιότερα χωριά της Ευρώπης, βγαλμένο από παραμύθι.
Και τέλος κλείνει ο κύκλος με τις κοινότητες στην ποδιά του Καϊμακτσαλάν (Βόρας), με ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο.
Τα πεδινά χωριά του Δήμου Αμυνταίου ανήκουν γεωγραφικά σε αυτή την περιοχή η οποία έχει πλούσια γεωργική δραστηριότητα, με καλλιέργεια κηπευτικών προϊόντων και κυρίαρχο στοιχείο της είναι ο αμπελώνας, ο οποίος είναι παραλίμνια της Βεγορίτιδος, της βαθύτερης λίμνης των Βαλκανίων. Στον αμπελώνα δεσπόζει μια εκ των σπουδαιότερων ποικιλιών στον κόσμο που ονομάζεται Ξινόμαυρο. Στην ίδια περιοχή πέραν του συνεταιρισμού Αμυνταίου, υπάρχει μια έντονη ιδιωτική Αμπελουργική δραστηριότητα επιχειρήσεων με σπουδαία κτήματα παραγωγής και εμφιάλωσης οίνου.
Όλη αυτή η γεωγραφική περιοχή που προαναφέραμε είναι η Αρχαία Εορδαία.
Κυρία επίτροπε,
Η πρόταση την οποία σας επισυνάπτουμε είναι η μόνη επιστημονικά ορθή, και είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, πληροί δε τους όρους του στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων και Μεταφορών και τους Στρατηγικούς Στόχους της Εθνικής Πολιτικής Μεταφορών, η οποία ταυτόχρονα έχει όλες τις προϋποθέσεις του Υπουργείου, που είχε θέσει ο πρώην Υφυπουργός, ο κύριος Κεφαλογιάννης κατά την επίσκεψή του στις 17-04-2021 στην Κοζάνη και Καστοριά. Επικαλύπτει μάλιστα πλήρως και όλες τις μελλοντικές ανάγκες σιδηροδρομικών δικτύων για ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία.
Παρακαλούμε λοιπόν να εξετάσετε με ιδιαίτερη προσοχή και συνέπεια την πρόταση μας και να δώσετε το «πράσινο φως», για την έναρξη των προμελετών του σημαντικότατου αυτού έργου.
Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που διαθέσατε.
Την πρόταση μας στηρίζουν και υπογράφουν :
1ος. Ο Δήμος Εορδαίας, ο οποίος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με αρθ. 113/2021 ψήφισε και την απόφαση του αυτή κατέθεσε και στην διαβούλευση του ΣΔΑΜ.
2ο. Το Συμβούλιο Κοινότητας Πτολεμαΐδας με την απόφαση 21/2021 την οποία ομοίως κατέθεσε στην διαβούλευση του ΣΔΑΜ.
3ο. Το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας / Εορδαίας.
4ος. Ο Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας.
5ος. Και φυσικά η Πρωτοβουλία πολιτών Πτολεμαΐδας / Εορδαίας για την ανάπτυξη με πλήθος υπογραφών πολιτών.