Με τον καιρό σιγά σιγά να φέρνει τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, πάρα πολλοί είναι εκείνοι που έχουν σηκώσει το τηλέφωνο ή έχουν κάνει μια έρευνα στο internet προκειμένου να κάνουν την παραγγελία τους για καυσόξυλα, μια εκ των λύσεων για όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο -οικονομικά- χειμώνα γίνεται, ειδικά φέτος με τις δεδομένες αυξήσεις των τιμών σε ρεύμα και πετρέλαιο.
Ωστόσο, κάθε χρόνο τέτοια εποχή ανεξαρτήτως τιμών και ενεργειακής κρίσης, εύλογα δημιουργούνται στους καταναλωτές συγκεκριμένα ερωτήματα, σχετικά με την ξυλεία, την τιμή της, αλλά και με το τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά από τους εμπόρους της περιοχής μας και όχι μόνο. Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον CEO του Xyla.gr κ. Αναστάσιο Μητρόπουλο ο οποίος μεταξύ άλλων παρουσίασε έναν αναλυτικό οδηγό για τα όσα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε καταναλωτής.
Τιμές και μορφές ξυλείας – Οι «χρυσοί» κανόνες
Αρχικά, όπως επεσήμανε ο κ. Μητρόπουλος οι τιμές σε σχέση με την περσινή χρονιά δεν έχουν σχεδόν καμία μεταβολή. «Από το 2013 που καταργήθηκε το κιλό ως μονάδα μέτρησης και περάσαμε στο κυβικό οι τιμές παραμένουν σχετικά σταθερές με ελάχιστες μεταβολές. Μπορεί το ΦΠΑ να πήγε από το 13% στο 24%, ωστόσο ο κλάδος των εμπόρων ξυλείας κατάφερε να το απορροφήσει σχεδόν στο 100%. Τα ξύλα λοιπόν δεν έχουν ακριβύνει», τόνισε χαρακτηριστικά στο iefimerida.gr ο. Σημειώνεται ότι οι βασικές μορφές λιανικής πώλησης ξυλείας είναι το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού», όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 120-130 ευρώ και το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» με την τιμή να ανέρχεται λίγο χαμηλότερα στα 100 ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Μητρόπουλο οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και με τις άλλες δύο μορφές πώλησης ξυλείας. Αυτή της παλέτας, αλλά και των big bag, των μεγάλων σάκων δηλαδή όπου αρκετοί έμποροι ξυλείας χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό. Οσον αφορά την παλέτα ο κύριος Μητρόπουλος σημειώνει: «Είναι αδύνατο να αγοράσει κανείς 100% ξυλεία σε παλέτα λόγω του πλαισίου και του κενού που υπάρχει από κάτω (περίπου 12-13 πόντων), καθώς αυτές πιάνονται από την Γη. Επομένως το κυβικό που αγοράζει ο καταναλωτής δεν είναι πραγματικό κυβικό. Από την άλλη, σχετικά με τους μεγάλους σάκους, εκεί τοποθετείται ακόμη μικρότερη ποσότητα ξυλείας. Συνεπώς δεν δύναται να αγοράσει κανείς ξυλεία σε σάκο και να την χρεωθεί σε μορφή πχ στοιβαχτού».
«Ο κόσμος θα πρέπει να ανοίξει τα μάτια του: Ακριβότερη η μορφή στοιβαχτού, πέφτει η τιμή στη χύδην μορφή, ακόμα φθηνότερες οι παλέτες και τέλος τα big bag. Δεν θα πρέπει να αποφεύγεται όμως καμία μορφή λιανικής πώλησης ξυλείας, ωστόσο ο καταναλωτής να γνωρίζει τι αγοράζει και να πληρώνει ανάλογα. Εξάλλου και οι έμποροι ξυλείας είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν όλες τις μορφές ξυλείας που διατίθενται προς πώληση», υπογραμμίζει ο κ. Μητρόπουλος.
Ποιο είδος καυσόξυλου θα επιλέξουμε για το τζάκι και τιμ΄΄
Εν συνεχεία ο κύριος Μητρόπουλος όσον αφορά τα ξύλα που πρέπει να επιλέγουν οι καταναλωτές τονίζει: «Στην αγορά υπάρχουν 5 είδη ξυλείας. Ελιά, οξιά, δρυς, πεύκο και τέλος το πουρνάρι. Το πεύκο και η οξιά αρπάζουν εύκολα, κάνουν δυνατή φλόγα αλλά δεν έχουν μεγάλη διάρκεια. Στον αντίποδα τα υπόλοιπα 3 έχουν χαμηλότερη φλόγα, αλλά διαθέτουν μεγαλύτερη διάρκεια». Συνεπώς όπως λέει στο iefimerida.gr ο. κύριος Μητρόπουλος «θα πρέπει να ξεκινάμε με πεύκο ή οξιά και εν συνεχεία να συντηρούμε τη φωτιά με τα υπόλοιπα είδη ξυλείας». «Ωστόσο τα καυσόξυλα τιμές απο 75€ ειναι αυτά που κυριαρχούν στην αγορά και που θα βάλει ο καθένας στο τζάκι του συνδέονται άμεσα και με τη χρήση που έχει επιλέξει να κάνει. Εάν δηλαδή το χρησιμοποιεί ως αποκλειστική πηγή θέρμανσης ή απλώς ως συμπληρωματική», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Αυτό που πρέπει να νοιάζει τους καταναλωτές είναι η ποιότητα του ξύλου να έχει απόλυτη αντιστοιχία με την τιμή. Τα ξύλα πρέπει να είναι κομμένα ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, στοιβαγμένα κάτω από υπόστεγο» ώστε να προφυλάσσονται επαρκώς από τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία πριν φτάσουν στα χέρια και το τζάκι του καταναλωτή, καταλήγει ο κ. Μητρόπουλος. πηγη www.xyla.gr