Λίγο πριν τις γιορτές η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει ξανά υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων κορωνοϊού, με πολλές χώρες να ενισχύουν τα μέτρα προστασίας.
Μάλιστα, ορισμένα κράτη, με χαρακτηριστικά παραδείγματα της Αυστρίας και της Σλοβακίας, προχώρησαν σε lockdown όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους αλλά και για τους εμβολιασμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες.
Η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία βαν Κέρκοβ σημείωσε τη σημασία της λήψης μέτρων κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών, εξηγώντας, ωστόσο ότι τα κοινωνικά μέτρα δε σημαίνουν απαραιτήτως και lockdown.
«Σε πολλές χώρες και κοινότητες ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ότι τα εμβόλια τελείωσαν την πανδημία και ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δε χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις», πρόσθεσε.
Ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση βοηθούν σημαντικά στο να σταματήσει η μετάδοση, σύμφωνα με αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ποια μέτρα έχει πάρει η κάθε χώρα – Καθολικό lockdown σε Αυστρία και Σλοβακία
Πριν λίγες μέρες, η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα στη Δυτική Ευρώπη που ανακοίνωσε καθολικό lockdown για το φθινόπωρο του 2021. Μάλιστα, η κυβέρνηση της χώρας προανήγγειλε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού από την 1η Φεβρουαρίου του 2022.
Όλα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, με εξαίρεση τα φαρμακεία και τα μαγαζιά με είδη πρώτης ανάγκης, ενώ οι μαθητές των σχολείων επέστρεψαν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης και οι εργαζόμενοι σε τηλεργασία.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο, το lockdown θα επαναξιολογηθεί μετά από 10 ημέρες και το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου θα αρθεί για τους εμβολιασμένους και όσους ανέρρωσαν από τον κορωνοϊό. Χθες, η χώρα ανακοίνωσε 15.365 κρούσματα και 66 θανάτους.
Βέβαια, το παράδειγμα της Αυστρίας ακολούθησαν και άλλες χώρες της Ευρώπης. Αρχικά, η Σλοβακία ανακοίνωσε καθολικό lockdown δύο εβδομάδων, με σκοπό να περιορίσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι θα πηγαίνουν στα γραφεία τους και οι μαθητές στα σχολεία. Χθες, η χώρα ανακοίνωσε 13.266 κρούσματα και 71 θανάτους.
Στη Γερμανία ένα νέο lockdown είναι προ των πυλών, με τους ειδικούς να ζητούν την επιβολή μέτρων lockdown. Χθες, η χώρα ανακοίνωσε 76.051 κρούσματα και 350 θανάτους.
Στο Βέλγιο η χρήση μάσκας γίνεται και πάλι υποχρεωτική για όλους και σε όλους χώρους, ενώ υποχρεωτική καθίσταται και η τηλεργασία, για όσους εργαζόμενους μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι.
Στην Ολλανδία, τα μέτρα που επανέφερε η κυβέρνηση έχουν φέρει έντονες αντιδράσεις στους πολίτες, παρόλο που φαίνεται πως χρειάζεται να αυστηροποιηθούν ακόμα περισσότερο προκειμένου να ανακοπεί το επιδημιολογικό κύμα. Τα καταστήματα της εστίασης βάζουν λουκέτο στις 20:00 ενώ οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται σχεδόν από όλους τους κλειστούς χώρους.
Η Γαλλία πρόκειται να ανακοινώσει τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό σήμερα, Πέμπτη, με τα ΜΜΕ της χώρας να προαναγγέλουν απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, κλείσιμο των καταστημάτων αλλά και εντατικοποίηση του testing.
Χθες, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στο μέτρο του «σούπερ πράσινου πάσου», με το οποίο η ιταλική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους σε όλους τους εμβολιασμένους, ενώ περιορίζει αυστηρά την αντίστοιχη δυνατότητα για τους ανεμβολίαστους.
Από το star.gr
Ανώνυμος
- Edit
σουπερ δικτατορικη ευρωπη
δυστοπια.
μονο με ξεσηκωμο λυνεται το πραμα
οι Βρετανοι γλιτωσαν
Θανασης
- Edit
Μας έχετε ζαλίσει με την ” κοιτίδα του φασισμού ” δηλ. την Αυστρία.. Τώρα θα μάθουμε οτι ποιο ναζιστές και από τους Γερμανούς ήταν οι Αυστριακοί ??? Δυστυχώς μια νεα τρομοκρατία απλώνεται σε όλη την Ευρώπη.
Θανασης
- Edit
Α κατι για τους Σκανδιναβούς δεν έχετε να μας πείτε…..???