Ποιες παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν την ερωτική ζωή ενός άντρα;



Πώς μπορεί να επηρεαστεί η ερωτική ζωή ενός άνδρα; Ποιες παθήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο και πώς μπορεί κάποιος να τις αντιμετωπίσει; 

Πολλοί άνδρες αντιμετωπίζουν διάφορα παθολογικά προβλήματα, τα οποία δεν τους επιτρέπουν να έχουν μία υγιή σεξουαλική ζωή. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, λόγω των ταμπού που συνοδεύουν τέτοια θέματα, αρκετοί είναι αυτοί που δε ζητούν σχετικά άμεσα ιατρική βοήθεια, με αποτέλεσμα να αφήνουν το πρόβλημα να μεγαλώνει και να επηρεάζει τόσο την ψυχολογία τους όσο και την ζωή τους γενικότερα. 

Ποιες είναι αυτές οι παθήσεις, ποια είναι τα συμπτώματά τους και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν; 

Στυτική Δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά προβλήματα σεξουαλικής φύσης και απασχολεί πολλούς άνδρες. Πρόκειται για μια κοινή πάθηση που αν και επηρεάζει περισσότερο τους μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες, αυτό δε σημαίνει ότι δεν εμφανίζεται και σε νεότερους. Με τον όρο «στυτική δυσλειτουργία» αναφερόμαστε στην ανικανότητα να επιτευχθεί ή να διατηρηθεί μια στύση ικανή για να επιτρέψει την σεξουαλική επαφή.

Αν και τα αίτια εμφάνισης της πάθησης ποικίλλουν, τις περισσότερες φορές έχουν σχέση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και ό,τι αυτός περιλαμβάνει, από το άγχος και την καθιστική ζωή μέχρι την ελάχιστη άσκηση, την κακή διατροφή αλλά και τις επιβαρυντικές για τη στύση συνήθειες, όπως το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. 

Πώς αντιμετωπίζεται: Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Αναλόγως τη διάγνωση και τα αίτια του προβλήματος ο ιατρός θα προτείνει και την ανάλογη προσέγγιση. Μερικές από αυτές τις θεραπείες είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής, η ψυχοθεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή, οι ενδοσηραγγώδεις ενέσεις (ένεση με φάρμακο στο πέος που διευκολύνει τη στύση) και η ορμονοθεραπεία. Τέλος, υπάρχει και η χειρουργική λύση με πεϊκή πρόθεση κατά την οποία τοποθετούνται χειρουργικά προθέσεις στο πέος. 

Πρόωρη Εκσπερμάτωση

Η πρόωρη εκσπερμάτωση είναι και αυτή με τη σειρά της στη λίστα με τα συνηθέστερα προβλήματα σεξουαλικής υγείας που ταλαιπωρούν τον ανδρικό πληθυσμό. Η πρόωρη εκσπερμάτωση παρατηρείται, όταν ο άντρας εκσπερματώνει γρήγορα κατά τη σεξουαλική επαφή, στερώντας την ερωτική ολοκλήρωση από τη σύντροφο του. Βασικά αίτια εκδήλωσης της συγκεκριμένης παθολογικής κατάστασης είναι συναισθηματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες. Το στρες, η κατάθλιψη, το άγχος απόδοσης, η ενοχή και προβλήματα σχέσεων είναι μερικοί από αυτούς. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόωρη εκσπερμάτωση αρκετές φορές εμφανίζεται σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, επειδή φοβούνται μη χάσουν τη στύση τους και εκβιάζουν την εκσπερμάτωση.

Πώς αντιμετωπίζεται: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης. Αρχικά, υπάρχουν διάφορες πρακτικές και τεχνικές συμπεριφοράς όπως η τεχνική «διακοπής – έναρξης» και η τεχνική «πίεσης» της βαλάνου. Στις μεθόδους θεραπείας περιλαμβάνονται ακόμα η φαρμακευτική αγωγή, οι αναισθητικές κρέμες ή σπρέι, οι ασκήσεις Kegel, η χρήση προφυλακτικών αλλά και η ψυχοθεραπεία. 

Νόσος Περονί (Peyronie) 

Η νόσος Peyronie (Περονί) ή αλλιώς γνωστή ως κάμψη πέους αποτελεί έναν βασικό εχθρό για την σεξουαλική ζωή ενός άνδρα. Κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης πάθησης είναι το γεγονός ότι προκαλεί παραμόρφωση (στροφή) του πέους, όταν αυτό βρίσκεται σε στύση, είτε προς τα επάνω, είτε προς τα κάτω είτε και προς τα πλάγια. Τις περισσότερες φορές είναι τόσο μεγάλη που καθιστά αδύνατη την ερωτική επαφή. Βασική αιτία είναι η δημιουργία ενός ουλώδους ιστού σε κάποιο σημείο του πέους, ο οποίος κάνει το πέος να χάσει την ελαστικότητα του στο σημείο αυτό, με αποτέλεσμα να προκαλείται γωνίωση του οργάνου κατά την διάρκεια της στύσης.

Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι από ήπια μέχρι πολύ σοβαρά. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι η εμφάνιση σκληρών εξογκωμάτων σε μία ή περισσότερες πλευρές του πέους, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή κατά τη διάρκεια της στύσης, η γωνίωση του πέους είτε με ή χωρίς στύση και η στένωση ή βράχυνση του πέους. 

Πώς αντιμετωπίζεται: Η νόσος του Peyronie μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά αλλά και χειρουργικά. Αυτό εξαρτάται από τη βαρύτητα του περιστατικού. Η συντηρητική  θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα και ενέσεις. Η χειρουργική θεραπεία επιλέγεται ειδικά για άνδρες με σοβαρές παραμορφώσεις στο πέος που καθιστούν δύσκολο έως αδύνατο το σεξ.

Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη όρχεων αποτελεί μία πολύ κοινή αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας. Βασικό της αίτιο είναι η φλεβική ανεπάρκεια στο συγκεκριμένο σημείο που κάνει το αίμα να παλινδρομεί και παραμένει στις φλέβες των όρχεων. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα, οι φλέβες πάνω και πίσω από τους όρχεις να πρήζονται και να αυξάνεται η θερμοκρασία τους. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει την παραγωγή σπέρματος. 

Μία κιρσοκήλη μπορεί να αναπτυχθεί σε έναν όρχι ή και στους δύο. Βέβαια συχνότερα αναπτύσσεται στον αριστερό όρχι. Η κιρσοκήλη μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα. Σε μεγάλου βαθμού κιρσοκήλες όμως, ο ασθενής μπορεί να νιώθει ένα αίσθημα βάρους στο όσχεο ή και πόνο. 

Πώς αντιμετωπίζεται: Η θεραπεία της κιρσοκήλης μπορεί να μην είναι απαραίτητη, ειδικά στην περίπτωση που δεν εκδηλώνονται συμπτώματα. Μάλιστα, υπάρχει η πιθανότητα ένας άνδρας με κιρσοκήλη να είναι σε θέση να κάνει παιδί χωρίς καμία θεραπεία. Παρόλα αυτά, εάν ένα περιστατικό κιρσοκήλης είναι σοβαρό, τότε η χειρουργική αποκατάσταση θεωρείται απαραίτητη. Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι να σφραγιστεί η προβληματική φλέβα και να ανακατευθυνθεί η ροή του αίματος σε φυσιολογικές φλέβες.

Δρ. Πλουμίδης

Ουρολόγος Ανδρολόγος Αθήνα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.