«Κοζάνη Τόπος να Ζεις»: Οι υπερβολές του Δημάρχου Κοζάνης σχετικά με την υποψηφιότητα του Δήμου για συμμετοχή στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030




Στις 4/11/2021 σε συνέντευξη τύπου ο κ. Μαλούτας, μετά και την αποδοχή της σχετικής πρότασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε την απόφαση του Δήμου Κοζάνης να διεκδικήσει να είναι ένας από τους Δήμους που θα επιλεγούν στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 100 κλιματικές ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030.

Παρακολουθώντας τη συνέντευξη του Δημάρχου διαμορφώθηκε η αίσθηση πως τυχόν επιλογή της Κοζάνης στις 100 πόλεις θα  οδηγήσει σε χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στην περιοχή.   Αν και  η παραπάνω πρωτοβουλία της συμμετοχής του Δήμου Κοζάνης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα  κρίνεται θετική οφείλουμε, για την αποκατάσταση της αλήθειας, να επαναφέρουμε κάποια πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Ακούσαμε από τον Δήμαρχο να αναφέρει ότι η χρηματοδότηση θα ανέλθει περίπου στις 10.000 ευρώ/κάτοικο, άρα για τον Δήμο Κοζάνης περίπου 700.000.000 ευρώ μέχρι το 2030, δηλαδή για το σύνολο των πόλεων περίπου στα 100 δις ευρώ!!! (να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για όλη την Ευρώπη δεν ξεπερνά τα 20 δις, ενώ o συνολικός προϋπολογισμός για το HORIZON EUROPE είναι περίπου 95 δις).

Σύμφωνα όμως με την έκθεση που δημοσίευσε η επιτροπή τον Σεπτέμβριο, αλλά και το αναλυτικό κείμενο με πληροφορίες για τους υποψήφιους Δήμους που αναρτήθηκε στο τέλος του Οκτώβρη αυτό που από τον Δήμαρχο παρουσιάστηκε ως «χρηματοδότηση» 10.000 ευρώ/κάτοικο, δεν είναι παρά ο υπολογισμός όλων των απαιτούμενων επενδύσεων, από τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου οι πόλεις να καταστούν μέχρι το 2030 κλιματικά ουδέτερες. 

Είναι επομένως ξεκάθαρο ότι από πουθενά δεν προκύπτει πως το παραπάνω πρόγραμμα αποτελεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο και μάλιστα τέτοιου μεγέθους. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος άλλωστε από 5 μόνο Ελληνικούς Δήμους αυτό υποδηλώνει.

Δεν γνωρίζουμε αν η παραπάνω ανακοίνωση από τον κ. Μαλούτα είναι αποτέλεσμα άγνοιας ή σκοπιμότητας, όποιο όμως και από τα δυο να συμβαίνει είναι εξίσου παραπλανητικό.  Η συμμετοχή ενός Δήμου στο πρόγραμμα επί της ουσίας σημαίνει την  διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την επίτευξή της κλιματικής ουδετερότητας, την υιοθέτηση ενός σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης, την ανάπτυξη συνεργασιών με επιστημονικούς φορείς και επιχειρήσεις και ιδίως την ενεργοποίηση της κοινωνίας. Σε όλα αυτά είναι δεδομένη η δέσμευση της Δημοτικής Κίνησης να συμβάλει θετικά.

Είναι ξεκάθαρο όμως ότι ο κ. Μαλούτας  προκειμένου να καλύψει την πολύπλευρη απραξία της Δημοτικής Αρχής έχει επιδοθεί σε μια επικοινωνιακή υπερπροβολή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Μια ουσιαστικά πράσινη πολιτική προσέγγιση όμως δεν εξαντλείται σε διακηρύξεις και επικοινωνιακά “τρικ”, αλλά προϋποθέτει αντίληψη και γνώση των διεθνών εξελίξεων, ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάδειξη μιας πλήρους πρότασης για το μέλλον της περιοχής με όρους βιωσιμότητας, σχεδιασμό και εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών, δρομολόγηση ουσιαστικών και αμφίδρομων συνεργιών με άλλους φορείς και τέλος υπερτοπική αντίληψη των δεδομένων, παράγοντες που δυστυχώς σήμερα απουσιάζουν από την πολιτική θεώρηση, τις σκέψεις και τις πράξεις της τριανδρίας της Δημοτικής Αρχής. Το πρόσφατο παράδειγμα του “άφαντου”, άτολμου και διεκπεραιωτικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα γραφής των προθέσεων της Δημοτικής Αρχής που προσπαθεί με ημίμετρα, έργα βιτρίνας και εμμονές να δικαιολογήσει την απουσία οράματος και σχεδίου για το αύριο του Δήμου Κοζάνης. 

Για την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.