Τομεακό Συμβούλιο Κοζάνης της ΚΝΕ
Τώρα μέτρα προστασίας της υγείας των μαθητών!
Κάθε μέρα έχουμε ένα νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στις σχολικές τάξεις, οι οποίες έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Μέσα σε έναν μόλις μήνα νόσησαν 25.000 μαθητές, δηλαδή το ¼ όσων μαθητών νόσησαν συνολικά τους προηγούμενους 19 μήνες.
Ιδιαίτερα αποδεικτική είναι η κατάσταση στην Π.Ε. Κοζάνης, όπου τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα σε Γυμνάσια και Λύκεια έχουν εκτοξευθεί. Χαρακτηριστικά, την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου τα θετικά κρούσματα μαθητών έφτασαν τα 87, ενώ η κατάσταση τις επόμενες μέρες αναμένεται χειρότερη.
Η κυβέρνηση έχει όλη την ευθύνη για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία τόσο σε σχέση με την υγεία όσο και με τη μόρφωση των μαθητών:
- Για τρίτη συνεχόμενη σχολική χρονιά δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών-εκπαιδευτικών. Τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων με μοναδικό μέτρο τα self test και το “κλείσιμο τμήματος μόνο αν αρρωστήσει το 50%+1” είναι πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του ιού. Στα σχολεία δεν έχει γίνει ούτε μισή επίσημη ενημέρωση για τον εμβολιασμό στους εφήβους.
- Προχώρησε στην παράλογη και προκλητική -εν μέσω πανδημίας- απόφαση να συγχωνευτούν πάνω από 1.000 τμήματα στα σχολεία. 700.000 μαθητές και μαθήτριες φοιτούν σε τμήματα από 21 έως 30 μαθητών, χιλιάδες στοιβαγμένοι σε αίθουσες-κλουβιά, σε κοντέινερ, χωρίς παράθυρα, σε σχολεία που καταρρέουν οι οροφές! Βγαίνουν διάλειμμα σε στενούς διαδρόμους, σε λίγα τετραγωνικά μέτρα αυλές. Αντί να προχωρήσει η αραίωση των μαθητών, αξιοποιώντας κι άλλες αίθουσες που υπάρχουν στα σχολεία, αίθουσες Δήμων κτλ., τους συγχωνεύουν κι από πάνω σε 28άρια και βάλε τμήματα!
- Άφησε τα σχολεία με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών. Έχουν χαθεί ήδη δεκάδες χιλιάδες διδακτικές ώρες. Νοέμβρης μήνας και συναντάμε ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα κενά. Αυτό δεν εμποδίζει το Υπ. Παιδείας να μη θέλει να πάρει πίσω το άδικο και σκληρό σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και να αφήσει ακόμα μια φορά χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών εκτός Πανεπιστημίων.
- Επιμένει να βάλει φέτος για πρώτη φορά σε εφαρμογή την Τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο με εκατοντάδες θέματα ανά μάθημα. Πρακτικά οι μαθητές, με συσσωρευμένα κενά δύο χρόνων webex, έχουν γυρίσει στο σχολείο και τρέχουν να “βγάλουν” θέματα εξετάσεων, αντί να βοηθηθούν με κατάλληλη και μελετημένη προσαρμογή της ύλης, με ενισχυτική διδασκαλία.
Τα νούμερα δε λένε ψέματα. Οι δαπάνες για την Παιδεία έχουν μειωθεί κατά 1,8 δισ. ευρώ στα τελευταία 11 χρόνια. Οι ζωές, η υγεία και η μόρφωση των μαθητών είναι κόστος που δε θέλουν να κάνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και το Υπ. Παιδείας. Αυτό θέλει να κρύψει η κυβέρνηση της ΝΔ και γι’ αυτό επιλέγει να μιλά μόνο για την ατομική ευθύνη του καθένα
Οι μαθητές δεν είναι νούμερα στατιστικής. Έχουν ανάγκη από ασφαλή σχολεία. Έχουν ανάγκη να μη σταματήσουν οι δραστηριότητές τους. Έχουν ανάγκη εδώ και τώρα να αντιμετωπιστούν κατάλληλα τα μορφωτικά και ψυχοκοινωνικά τους κενά και όχι να γεμίσουν κι άλλο άγχος για να τα βγάλουν πέρα σε αυτό το ατελείωτο κέντρο εξετάσεων που έχει μετατραπεί το σχολείο. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν γίνει προ πολλού, αν αξιοποιούνταν οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, αν δεν είχαν το κέρδος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των πολεμικών αναγκών του ΝΑΤΟ ως προτεραιότητα και τις ανθρώπινες ανάγκες τις μετρούσαν σε ευρώ.
Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σε αυτή την πολιτική. Οι μεγάλοι μαθητικοί αγώνες έχουν μπλοκάρει την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων εδώ και δύο χρόνια μετά την ψήφισή της. Σε θέση μάχης ακόμα μια φορά για την υγεία, τη μόρφωση και τις ζωές όλων μας!
Λαϊκή Συσπείρωση Κοζάνης: Άμεσα μέτρα τώρα για να σωθούν ζωές
Για μια ακόμα φορά η περιοχή μας χτυπιέται σκληρά απ την πανδημία εξαιτίας της διαχείρισης της απο την κυβέρνηση με την λογική «κόστους – οφέλους». Η αύξηση των κρουσμάτων, η άθλια κατάσταση που έχουν οδηγήσει όλες οι κυβερνήσεις το σύστημα υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία) της περιοχής επιβάλει άμεσα και δραστικά μέτρα για να σωθούν ζωές.
Ευθύνη για την κατάσταση έχει και η δημοτική αρχή που το μόνο που κάνει είναι να επαναλαμβάνει το αφήγημα της κυβέρνησης για την ατομική ευθύνη (στη λογική ότι το μόνο όπλο που έχουμε είναι το εμβόλιο) , να προσπαθεί να δικαιολογήσει την κατάσταση αποδίδοντας στην ελλιπή χρηματοδότηση απο το κράτος (π.χ για παράδειγμα ότι τα σχολεία για μια ακόμα φορά λειτουργούν με ελλιπές προσωπικό στην καθαριότητα). κ.α.
Για να σωθούν ζωές απαιτείται χωρίς καμιά καθυστέρηση :
– Να εξασφαλίσει η δημοτική αρχή χρηματοδότηση για αύξηση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.
-Να απαιτήσει την ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών υγείας.
– Να εξασφαλίσει και να υποδείξει στο Υπουργείο Παιδείας αίθουσες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για να αποσυμφορηθούν οι σχολικές τάξεις.
-Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για όλους τους εργαζόμενους, όλων των εργασιακών σχέσεων χωρίς εξαίρεση.
-Να εξασφαλίσει κονδύλια ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια για τους φοιτητές που μετακινούνται με αστικά στο Πανεπιστήμιο.
-Να συμβάλει στην οργάνωση εξαντλητικής και προσωποποιημενης ενημερωτικής εκστρατείας που θα περιλαμβάνει αναλυτική ενημέρωση,προληπτικό έλεγχο, αλλα και ιατρική παρακολούθηση των εμβολιασμένων υπάλληλων του Δήμου όλων των εργασιακών σχέσεων ,αφού και οι τελευταίοι διατηρούν πιθανότητες νόσησης ακόμα και σοβαρής.
-Στον προϋπολογισμό του Δήμου που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα να προβλεφθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών με απαλλαγή απο δημοτικά τέλη και εισφορές λόγω του χτυπήματος που δέχονται απο τα νέα μέτρα.
Η λογική ότι «δεν είναι δικιά μας αρμοδιότητα», ότι «δεν υπάρχουν τα χρήματα» αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι απάντηση. Η δημοτική αρχή να διεκδικήσει με κάθε τρόπο έκτακτη χρηματοδότηση, να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο τα κονδύλια για να υλοποιηθούν τα παραπάνω μέτρα. Να σταματήσει τη συζήτηση για το πέρασμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην τοπική διοίκηση, τα σχέδια όπως λένε για «ένα και καλό νοσοκομείο» που πίσω από τις κορώνες κρύβουν την περαιτέρω υποβάθμιση των υπαρχόντων δομών και να επικεντρωθεί στο πως θα συμβάλει να σωθούν ζωές σήμερα και το πως θα ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.