Δυτική Μακεδονία: Οι προτάσεις της Περιφέρειας για το Σχέδιο Δίκαιας Μετάβασης



Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το περιφερειακό συμβούλιο οι προτάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το Σχέδιο Δικαίας Μετάβασης της μεταλιγνιτικής περιόδου. Κατά των προτάσεων τάχθηκε μόνο η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ στο τελικό κείμενο θα συμπεριληφθούν και οι παρατηρήσεις των υπολοίπων παρατάξεων.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της περιφερειακής αρχής ζητείται:

– Στη σύσταση Διαχειριστικής Αρχής πρέπει να προβλεφθεί ότι θα έχει κατά τόπους μονάδες στις έδρες των Περιφερειών, με αντικείμενο τη διαχείριση των πόρων που προβλέπονται για κάθε αντίστοιχη Περιφέρεια.

– Να προβλεφθεί η στελέχωση Υπηρεσιών σε Περιφερειακό επίπεδο για την παρακολούθηση και την υλοποίηση των έργων, με αναγκαία την αύξηση του προσωπικού, σε τουλάχιστον 50 άτομα, έναντι των προβλεπόμενων 30 κατά μέγιστο.

– Να μην υπάρχει συσχετισμός των έργων με τις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης και να είναι στο σύνολο της έκτασης των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας, αλλά και με τα Εδαφικά Σχέδια που αφορούν το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας.

– Να χαρακτηρίζεται ως «Στρατηγική» μια επένδυση στα 3 εκ. ευρώ για τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας και να προβλεφθεί όριο άνω των 6 εκ. ευρώ για επενδύσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών και Καστοριάς.

– Να διατυπωθεί ρητά η δημιουργία Παραρτημάτων της εταιρείας «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» στις Περιφέρειες και να προβλεφθεί η στελέχωση αυτών, αλλά και να προβλεφθεί η εκπροσώπηση κάθε περιοχής.

– Να προβλεφθεί η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του οικείου Δήμου στις προβλεπόμενες Προγραμματικές Συμβάσεις με σκοπό τον έλεγχο των όρων και των προβλέψεων κάθε επενδυτικού σχεδίου.

– Να αποτυπωθεί με σαφήνεια ότι παραμένουν οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς την τοπική κοινωνία, πέραν των αποκαταστάσεων των ορυχείων, όπως: απαλλοτριώσεις, σιδηροδρομικές γραμμές, αποκατάσταση ρέματος Σουλού και να αποδοθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η δυνατότητα χρήσης και αξιοποίησης παραλίμνιων εκτάσεων για αναπτυξιακούς σκοπούς.

– Να συμπεριληφθεί ειδική αναφορά για τις Ενεργειακές Κοινότητες στις οποίες συμμετέχουν ΟΤΑ και φορείς δημόσιου ή συλλογικού χαρακτήρα με δέσμευση ηλεκτρικού χώρου τουλάχιστον 150 MW και έκτασης, εντός των ορυχείων, άμεσα αξιοποιήσιμης και να αποχαρακτηριστούν και να εξαιρεθούν από τη Δασική Νομοθεσία όσες εκτάσεις βρίσκονται εντός αυτών.

– Να συμπεριληφθεί η οργάνωση και λειτουργία της δομής του Παρατηρητηρίου Μετάβασης με έδρα τη Δυτική Μακεδονία και να αυξηθεί σε 12% το ποσοστό από τους πόρους δέσμευσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που αξιοποιείται στο πλαίσιο του Πράσινου Ταμείου.

Από το ertnews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.