Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος του τριπτύχου εκδηλώσεων «Θέατρο In Situ» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής



Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 30 Ιουνίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής το πρώτο μέρος του τριπτύχου εκδηλώσεων «Θέατρο In Situ», υπό τον τίτλο «Πρόσβαση».

Την εκδήλωση άνοιξαν οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης, που μάγεψαν το κοινό με τις ερμηνείες τους στο θεατρικό δρώμενο που ετοίμασαν σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Στέλιο Βραχνή και σε κείμενα του διεθνούς κύρους Έλληνα συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη. Συμμετείχαν οι ηθοποιοί Ματίνα Λάγγη και Κων/νος Αβραάμης.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση γύρω από το σύγχρονο θέατρο και το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, την οποία συντόνισε ο φιλόλογος και ποιητής Γιώργος Δελιόπουλος.

Το κοινό καλωσόρισαν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, αναφερόμενη στο αρχαίο θέατρο και στα σχετικά ευρήματα από την Αιανή, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός πως δεν έχει βρεθεί ακόμα το θέατρο της αρχαίας πόλης, δεν θα πρέπει να πάψουμε να το αναζητούμε, καθώς η ύπαρξή του τουλάχιστον κατά την ελληνιστική εποχή θεωρείται πολύ πιθανή.

Από πλευράς του συνδιοργανωτή Δήμου Κοζάνης, παρέστη και προλόγισε την εκδήλωση η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελπίδα Κουϊμτζίδου, τονίζοντας την ουσιαστική στήριξη που παρέχει ο Δήμος προς την ιστορική έδρα, την Αιανή.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος με εισηγήσεις τους ο φιλόλογος και διευθυντής του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης Γρηγόρης Κοντός, που εισήγαγε το κοινό στο χώρο της σύγχρονης Αιανής και στη σχέση των κατοίκων με την αρχαιότητα, η φιλόλογος και συγγραφέας Δήμητρα Μήττα, που παρουσίασε με κριτική ματιά το έργο του τιμώμενου συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, και ο σκηνοθέτης του θεατρικού δρώμενου «Πρόσβαση» και της παράστασης «Πεθαίνω σαν χώρα», Στέλιος Βραχνής. Με κείμενό της συμμετείχε στην εκδήλωση και η δεύτερη σκηνοθέτιδα, της θεατρικής παράστασης «Μνήμη», Εύη Σαρμή.

Κεντρικό, τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης, ο οποίος μίλησε για το σύγχρονο θέατρο, μεταφέροντας στο κοινό τις απόψεις και τους προβληματισμούς του γύρω από τις προαιώνιες αλήθειες και τα ψέματα για τη ζωή και το θάνατο, που εδώ και χιλιάδες χρόνια ταλανίζουν και καθορίζουν τις πράξεις και τις ιδεολογικές αντιλήψεις του ανθρώπου. Ανατρεπτικός και με σκληρή ματιά, με βάση της σκέψης και του συγγραφικού του έργου τη σκληρή αλήθεια της θνητότητας και του αναπόφευκτου τέλους του ανθρώπου και όλων των έμβιων όντων, έδωσε τη δική του προσέγγιση στα πράγματα και τη ζωή.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και το 1963, με υποτροφία τού βελγικού κράτους, σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στις Βρυξέλλες. Το 1968 ανέβηκε στο Παρίσι το πρώτο θεατρικό του έργο «Η Τιμή της Ανταρσίας στην Μαύρη Αγορά». Το 1971 επέστρεψε στην Ελλάδα, ασχολήθηκε με τη μετάφραση ξένων συγγραφέων (Σάρτρ, Μπέκετ, Σαίξπηρ κ.ά.) αλλά και έργων του αρχαίου ελληνικού δράματος. Η κύρια φάση του προσωπικού του έργου ξεκίνησε το 1978 με το πεζογράφημα «Πεθαίνω σαν χώρα». Ακολούθησε η ποιητική ενότητα «Κατάλογοι», η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, προχώρησε στην συγγραφή δεκάδων θεατρικών έργων και πεζογραφημάτων, ενώ μια φιλόδοξη συγγραφική του προσπάθεια είναι και πολύτομο έργο του «Η Ανθρωπωδία. Μία ατελής Χιλιετία». Έχουν εκδοθεί μεταφράσεις δεκάδων έργων του στα γαλλικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά, τα ρουμάνικα, τα καταλανικά, τα αλβανικά, τα αραβικά, ενώ τα έργα του έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Της όλης εκδήλωσης προηγήθηκε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, από τις αρχαιολόγους Κατερίνα Αναγνωστοπούλου και Δήμητρα Θεοδώρου.

Ουσιαστική στη διοργάνωση της εκδήλωσης υπήρξε η συμβολή της Φώφης Ζαγορίτου, η οποία συμμετέχει και ως ερασιτέχνης ηθοποιός στις θεατρικές παραστάσεις της εκδήλωσης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης απευθύνει θερμές ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, καθώς και στον Γιάννη Βλάχο για τη χορηγία των νερών και μασκών της εκδήλωσης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης που έλαβαν μέρος στο δρώμενο: Ασλανίδου Γεσθημανή, Δράκος Γεώργιος, Ματθαίου Μαίρη, Παπαδοπούλου Βασιλική, Παπαδοπούλου Βάσια, Παυλίδης Κων/νος, Σιδηροπούλου Ευαγγελία, Φυλάκης Ηλίας.

Υπενθυμίζουμε ότι, το τρίπτυχο θεατρικών εκδηλώσεων με τίτλο «In Situ» περιλαμβάνει επίσης δύο θεατρικές παραστάσεις που θα δοθούν στο Σάββατο και την Κυριακή 10 και 11 Ιουλίου, στον Αρχαιολογικό Χώρο Αιανής – Αρχαία Πόλη, στη θέση Μεγάλη Ράχη, με τίτλο «Μνήμη» και «Πεθαίνω σαν Χώρα», αντίστοιχα.

Στις εκδηλώσεις τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του covid-19, ενώ η συμμετοχή σε αυτές είναι με προκράτηση θέσεων.

Προκράτηση θέσεων: www.mouseioaianis.gr

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd4CsU8Yr0E7gemanpVkkDvZiyZgO9q9IC4CMZhNkG8Iv8l5Q/viewform?usp=sf_link

Πληροφορίες: 2461098800-801 (εσωτ. 5), Δευτέρα ως Παρασκευή, 09:00-15:00

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.