Από το Προλογικό Σημείωμα του βιβλίου
Μια νέα σημαντική έκδοση, η έκτη κατά σειρά, προστίθεται στις εκδόσεις της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σιάτιστας . Πρόκειται για έκδοση βασισμένη στο χειρόγραφο της Βιβλιοθήκης Σιάτιστας «Τετράδιο Κωνσταντίνου Δ. Χριστίδου, μαθητού της ελληνικής Σχολής Σιάτιστας επι σχολαρχίας Δ. Αργυριάδου». Η έκδοση αποφασίστηκε από το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης προκειμένου να αναδειχτεί το πλούσιο αρχειακό υλικό της και χρηματοδοτήθηκε από τον προϋπολογισμό του Π.Δ.Ε. 2021, έργο 2020ΣΕ54400008 « Υποστήριξη και Εκσυγχρονισμός της Δ.Κ.Ι.Β.Σ. και των κινητών Μονάδων αυτής (πκ2017ΣΕ54400035& ΠΚ2017ΣΕ54400057)».
Η συγγραφική ομάδα του βιβλίου αποτελείται από την κ. Καλλιόπη Μπόντα Φυσικό -Συνταξιούχο εκπαιδευτικό, τον κ. Μάριο Κυπαρίσση- Μώρο υποψήφιο Διδάκτορα Φιλολογίας και κ. Χρήστο Τσανασίδη υποψήφιο Διδάκτορα Πολιτισμικών Σπουδών. Πρόκειται για άτομα αναγνωρισμένα και καταξιωμένα στον τομέα τους με πλούσιο εκδοτικό έργο και μεγάλη αγάπη για την τοπική ιστορία και την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αναλαμβάνουν με αίσθημα ευθύνης ένα συγγραφικό κειμήλιο της Βιβλιοθήκης προκειμένου να το αναδείξουν. Καταφέρνουν να το συνδέσουν ιστορικά με την εποχή που ανήκει και ταυτόχρονα να εμπλουτίσουν τη γνώση μας για μια εποχή περασμένη αλλά όχι ξεπερασμένη.
Μέσα από τις μελέτες τους μας οδηγούν να συμπληρώσουμε ή και να ολοκληρώσουμε την άποψή μας για την εκπαιδευτική πραγματικότητα στο β μισό του 19ου αιώνα. Πρόκειται για μια εποχή κατά την οποία η Δυτική Μακεδονία τελεί υπό τουρκική κατάκτηση και τη χωρίζει περισσότερο από μισός αιώνας από τους Βαλκανικούς πολέμους που θα οδηγήσουν στην ενσωμάτωση της στον κορμό του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Σ΄ αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται και η δυσκολία των μελών της συγγραφικής ομάδας καθώς ελλείπουν οι καταγεγραμμένες πληροφορίες που θα διευκόλυναν το πνευματικό τους έργο.
Ωστόσο, ανάμεσα στα μεγαλύτερα προβλήματα, ενδεχομένως και το βασικότερο, που αντιμετωπίζει η συγγραφική ομάδα συγκαταλέγεται η γραφή του χειρόγραφου το οποίο αποτελεί αντικειμενική δυσκολία στην ερμηνεία του. Απαιτεί ειδικές γραφολογικές γνώσεις και κοπιώδεις προσπάθειες ώστε να προχωρήσει ο μελετητής στην ανάγνωση και την κατανόησή του.
Καταφέρνουν όμως να προσπελάσουν κάθε δυσκολία και με γνήσια ιστοριοδιφική ικανότητα μελετούν το υλικό τους και επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη κάθε φορά που χρειάζεται. Μέσα από μια αγαστή συνεργασία τόσο μεταξύ τους όσο και με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης ανατρέχουν στο ιστορικό παρελθόν και καταφέρνουν να αποτυπώσουν την τότε υπάρχουσα εκπαιδευτική πραγματικότητα.
Με μοναδικό τρόπο οι συγγραφείς προσεγγίζουν ένα χειρόγραφο, πραγματικό θησαυρό της Βιβλιοθήκης μας, προκειμένου αυτό να καταλήξει όχι μόνο στο κοινό της αλλά και στον κάθε αναγνώστη και κυρίως στον κάθε ερευνητή που ενδιαφέρεται να μελετήσει την εποχή εκείνη. Μπορεί να τους αποδοθεί ο τίτλος του ιστορικού ερευνητή καθώς εργάζονται με ορθολογισμό και διεπιστημονικότητα στην προσέγγιση και επιλογή του υλικού τους. Το σύγγραμμα ενδεχόμενα θα συμβάλλει στη μελλοντική έρευνα οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου και αυτό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες και φιλοδοξίες της συγγραφικής ομάδας.
Με το έργο τους φωτίζουν στιγμές της τοπικής ιστορίας και παρουσιάζουν στο κοινό μια ολοκληρωμένη έρευνα, διαφωτιστική για το ευρύ κοινό. Δίνουν την ευκαιρία στον Κωνσταντίνο Χριστίδη μαθητή του Δημητρίου Αργυριάδη να βγει από την αφάνεια που τον τοποθέτησε ο χρόνος και να αποτελέσει μια ολοζώντανη προσωπικότητα φερμένη στο παρόν διασώζοντας με αυτό τον τρόπο ταυτόχρονα στιγμές της τοπικής ιστορίας και συμβάλλοντας στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σιάτιστας, το οποίο εξάλλου αποτελεί και βασική επιθυμία των συγγραφέων.
Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ξεχωριστό ύφος και σ΄αυτό το σύγγραμμα προέκυψε ένα ενιαίο συγγραφικό ύφος ως αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας τριών ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Η συγγραφική τους δραστηριότητα συμβάλλει στην αέναη αναζήτηση του ανθρώπου και στη δίψα του για γνώση και πληροφόρηση ειδικότερα όταν αυτό αφορά παλιότερες εποχές.
Το παρόν σύγγραμμα ας σταθεί αφορμή για μελλοντική παρακίνηση και άλλων ερευνητών ώστε να αναδειχτούν θησαυροί που κρύβονται στους χώρους της Βιβλιοθήκης και αναμένουν την κατάλληλη στιγμή για να εκτιμηθούν από το κοινό.
Σιάτιστα, Μάϊος 2021
H Διευθύντρια
της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής
Βιβλιοθήκης Σιάτιστας « Μανούσεια»
Ανδρομάχη Αθ. Μπουσταντζή