Από το energypress.gr:
Δυνατότητα να μετατραπούν σε ομολογιούχους της ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας ελκυστικές αποδόσεις της τάξης του 6- 7%, όπως αυτές που προσφέρουν τα μεγάλα φωτοβολταικά, θα έχουν στο σύντομο μέλλον χιλιάδες κάτοικοι της Δ.Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
Η ανακοίνωση της επιχείρησης να μεταχοποιήσει το 5% των φωτοβολταϊκών πάρκων που θα ανεγείρει στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης, σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα εκδώσει δύο παρόμοια ομόλογα, ένα για τη Δ.Μακεδονία και ένα για την Μεγαλόπολη. Στο κάθε ένα, δικαίωμα απόκτησης των ομολογιών θα έχουν αποκλειστικά και μόνο οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής.
Σαν κίνηση, αποσκοπεί στο να σταλεί το μήνυμα στους κατοίκους των δήμων που επί δεκαετίες ζούσαν άμεσα ή έμμεσα από το λιγνίτη, ότι η ΔΕΗ θέλει να τους προκαταβάλει ένα «μέρισμα» από το αναπτυξιακό της μέλλον.
Σε τοπικές κοινωνίες όπου η λιγνιτική δραστηριότητα συνεισέφερε επί εξήντα και πλέον χρόνια καθοριστικά στο ΑΕΠ, η επιχείρηση επιδιώκει να τις κάνει partners στην αλλαγή της σελίδας της.
Και ο κάτοικος της περιοχής που θα αντικρίζει στα πρώην λιγνιτικά πεδία τα νέα γιγαντιαία φωτοβολταϊκά να ξέρει ότι «κάποια από τα καθρεφτάκια», είναι και δικά του. Εννοείται ότι εκτός των παραπάνω, η κίνηση έχει και τη διάσταση του χρηματοδοτικού εργαλείου για την ίδια την επιχείρηση.
Πότε, σε τι τιμές, πόσοι θα πάρουν
Η έκδοση των «δίδυμων» αυτών ομολόγων σε Δ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη θα γίνει μόλις πάρει η ΔΕΗ τις τελικές αδειοδοτήσεις για τα φωτοβολταϊκά. Το σύνολο της ισχύος που θα της εγκριθεί και όσα θα αναγράφουν οι άδειες, θα κρίνει και τον ακριβή προϋπολογισμό των έργων, επί του οποίου και θα υπολογιστεί το 5% που θα μετοχοποιηθεί.
Αμέσως μόλις η επιχείρηση θα είναι σε θέση να γνωρίζει πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι εργασίες, τότε και θα προβεί στις τελικές ανακοινώσεις, όπως και στην έκδοση των αντίστοιχων ομολόγων.
Το ένα θα φέρει την ονομασία «Φωτοβολταικά Πάρκα ΔΕΗ Δ.Μακεδονίας» και το άλλο «Φωτοβολταικά Πάρκα ΔΕΗ Μεγαλόπολης».
Συνολικά η ΔΕΗ έχει αιτηθεί για τις παραπάνω περιοχές φωτοβολταϊκά ισχύος 2,9 GW. Αν για παράδειγμα στην Δ.Μακεδονία της εγκριθούν τελικά έργα ισχύος 2 GW, τότε με μια μέση τιμή κατασκευής 700.000 ευρώ/ MW, προκύπτει συνολικό κόστος 1,4 δισ ευρώ. Επ’ αυτού το 5% που θα διανεμηθεί υπό μορφή ομολόγων στους κατοικους αντιστοιχεί σε 70 εκατ. ευρώ.
Στόχος της επιχείρησης είναι να το «σπάσει» σε ομολογίες των 1.000 ευρώ έκαστη, ώστε να μοιραστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους. Σε αυτή την περίπτωση θα εκδώσει συνολικά 70.000 ομολογίες. Οσο για την απόδοση των ομολογιών, αυτή θα κινείται γύρω στο 6%-7%, επίπεδα τα οποία σήμερα δεν συναντά κανείς σε καμία επένδυση, ούτε και στο real estate.
Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθήσει η επιχείρηση και στην Μεγαλόπολη, όπου σχεδιάζει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 500 MW. Οσο για το ιδανικό σενάριο, εφόσον δηλαδή της εγκριθούν άδειες για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2,9 GW, τότε δεν αποκλείεται να εκδώσει ομόλογα, αξίας ακόμη και 100 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, οριστικές απαντήσεις ως προς το πότε, σε ποιες τιμές και ποιοι θα ωφεληθούν, θα δοθούν λίγο πριν την έναρξη κατασκευής των έργων. Οσο για το ερώτημα, πως θα διασφαλιστεί ότι δεν θα εμφανιστούν κάποιοι λίγοι ευκατάστατοι, που θα «σαρώσουν» την συντριπτική πλειονότητα των ομολογιών, η απάντηση είναι ότι αυτές θα μοιραστούν αναλογικά σε όλους με βάση τα αιτήματα.
Στόχος της επιχείρησης είναι να μην μείνει κανείς απ’ όσους θέλουν να αποκτήσουν ομολογίες της εκτός παιχνιδιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόμοιο μοντέλο, δηλαδή μετοχοποίηση υπέρ των κατοίκων ενός ποσοστού του project, εξετάζει η ΔΕΗ και για τα επόμενα μεγάλα έργα της.