Το φυτό καλέντουλα η φαρμακευτική ή κατιφές – Της γεωπόνου Μάρθας Καπλάνογλου



Γράφει η Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Γεωπόνος -Τεχνολόγος:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο κατιφές ή ταγέτης είναι ένα ετήσιο καλλωπιστικό φυτό, με καταγωγή από το Μεξικό, γνωστό για τα κίτρινα η πορτοκαλί άνθη του. Ανθίζει την άνοιξη και η πλούσια ανθοφορία του μπορεί να διαρκέσει ως και τις αρχές του χειμώνα. Φυτεύεται σε παρτέρια, βραχόκηπους, γλάστρες και ζαρντινιέρες, για να προσθέσει χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Από τα πιο κοινά βότανα, μπορεί να βρεθεί σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Πιστεύεται ότι προέρχεται από την Αίγυπτο, αλλά καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο ως φυτό κήπου. Τα φυτά είναι εγγενή στην Αμερική, αναπτύσσονται φυσικά από τις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες έως τη Νότια Αμερική, αλλά ορισμένα είδη έχουν προσαρμοσθεί σε όλο τον κόσμο.
Ένα είδος, το T. Mimuta , θεωρείται επιβλαβές διεισδυτικό φυτό σε ορισμένες περιοχές.
Το επιστημονικό του όνομα του κατιφέ ΄΄Tagetes sp’’ έχει προέλευση από τη θρησκεία των αρχαίων Ετρούσκων ή Τυρρηνών, όπως τους αποκαλούσαν οι Έλληνες, που κατοικούσαν στην Βόρεια Ιταλία, και πιο συγκεκριμένα ,στον Tages ή Tagete,s που θεωρήθηκε προφήτης και αργότερα θεοποιήθηκε.
Ο Ταγέτες ήταν γιος της μητέρας Γης και δίδαξε στους Ετρούσκους την τέχνη της Μαντείας και τη σωστή ερμηνεία της θέλησης των Θεών .
Λέγεται ότι ο Ταρκόντε, αδελφός ή γιος του Τυρρηνού, συγκέντρωσε τις αποκαλύψεις του Ταγέτες, που ανάφερε κατά την διδασκαλίες του,τις ομαδοποίησε σε σειρές μηνυμάτων που ονομάζονται Tagetic Books

ΚΟΖΑΝΗ
Στην Κοζάνη αποκαλείται ‘’κατ’φες΄΄, αλλά κατιφές αποκαλείται σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα
Στο παρελθόν, πολλές από τις αυλές ή μεμονωμένες γλάστρες ήταν φυτεμένες με κατιφέδες, που μοσχοβολούσε τόσο το λουλούδι του, όσο και τα φύλλα του, γιατί ήταν εύκολο στον πολλαπλασιασμό και κρατούσε την ανθοφορία του, μέχρι να πιάσουν τα μεγάλα κρύα .
Η ονομασία αυτή ΄΄κατιφές /κατ΄φες, ετυμολογικά, αποτελεί άμεσο δάνειο από την Τουρκική που την αποκαλούν ΄΄ Katife ‘’ ,που και αυτοί με την σειρά τους την δανειστήκαν από την αραβική γλώσσα, όπου την έλεγαν ΄΄Κατιφά’’.
Πληροφοριακά, να σημειωθεί εδώ ότι η Τύρισσα, δηλαδή η αρχαία Κοζάνη, σχετίζονταν άμεσα, με τους Τυρρηνούς της Ιταλίας, από όπου και η επιστημονική ονομασία του άνθους, καθώς και ότι η θρησκεία των Ετρούσκων ή Τυρρηνών επηρεάστηκε, σε μεγάλο βαθμό από τη μυθολογία της αρχαίας Ελλάδας και την θρησκεία που πίστευαν οι Έλληνες.

ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Ομοταξία: Ευδικοτυλήδονα (Eudicots)
Υφομοταξία: Αστερίδες (Asterids)
Τάξη: Αστερώδη (Asterales)
Οικογένεια: Αστερίδες (Asteraceae)
Γένος: Ταγέτης (Tagetes)
Είδος: Τ. ο αναπεπταμένος (T. patula)
Διώνυμο Ταγέτης ο αναπεπταμένος (Tagetes patula) Κάρολος Λινναίος (L.)
Ποια άλλα ονόματα είναι γνωστά οι Tagetes;
African Marigold, Aztec Marigold, Big Marigold, Chinchilla Enana, Dwarf Marigold & OElig; illet d’Inde, French Marigold, Genda, Huacatay, Mexican Marigold, Muster John Henry, Rose d’Inde, Safron Marigold, Souci Africain, Souci Aztèque, Souci Français, Souci Mexicain, Stinking-Roger, Tagète, Tagetes erecta, Tagetes glandulifera, Tagetes minuta, Tagetes patula, Tagette, Zandu.

ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
–Φυτό
Είναι ετήσιο φυτό. Το φυτό είναι, συνήθως, ποώδες, με ύψος 20-90 εκ., αναλόγως ποικιλίας, και διάμετρο 20-50 εκ. Η ανάπτυξή του είναι αρκετά γρήγορη.
–Φύλλο
Τα φύλλα του είναι πυκνά και σκούρα πράσινα φύλλα σύνθετα, σκουροπράσινα, με χαρακτηριστική οσμή. Τα φύλλα όλων των ειδών κατιφέ, περιλαμβάνουν αδένες ελαίου. Τα έλαια είναι πικάντικα.
– Άνθη
Χαρακτηρίζεται από την πολύ πλούσια ανθοφορία του, που ξεκινάει την άνοιξη και διαρκεί έως τέλη του φθινοπώρου
Οι κεφαλές περιέχουν ως επί το πλείστον ερμαφρόδιτα (έχουν και αρσενικά και θηλυκά όργανα) ανθύλλια και γονιμοποιούνται, κυρίως από σκαθάρια στην άγρια φύση, καθώς και από μύγες tachinid και άλλα έντομα.
Τα άνθη του είναι κίτρινα, πορτοκαλί ή κεραμιδί και τα φύλλα του πυκνά και σκούρα πράσινα.
– Καρπός
Ο καρπός είναι αχαίνιον. Τα αχαίνια ωριμάζουν και πέφτουν εντός δύο εβδομάδων, από την έναρξη της άνθισης.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Ο κατηφές είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό, καθώς αναπαράγεται εύκολα, με σπόρο, δε χρειάζεται πολύ φροντίδα και αντέχει το δυνατό ήλιο του μεσογειακού καλοκαιριού. Επίσης, δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες.
–Κλίμα
Είναι φυτό που προτιμά τη ζέστη, άνω των 15°C, και δεν αντέχει το ψύχος.
Τα ήπια κλίματα είναι τα πιο κατάλληλα για την πλούσια ανάπτυξη των ειδών Tagetes .
Η ανθοφορία σε αυτά τα είδη βελτιώνεται κατά πολύ σε ήπια κλίματα, σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 14,5-28,6 ° C.
Ωστόσο, οι υψηλότερες θερμοκρασίες (26,2-36,4 ° C) επηρεάζουν, δυσμενώς, την παραγωγή λουλουδιών.
Οι δροσερές θερμοκρασίες προκαλούν βλάστηση, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες ενθαρρύνουν την άφθονη βλαστική ανάπτυξη και την άνθηση
–Έδαφος
Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί και σε φτωχά εδάφη. Προτιμά χώμα γόνιμο και με μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία.
Το είδος του Tagetes προσαρμόστηκε με επιτυχία σε διαφορετικές εδαφικές συνθήκες.
Ωστόσο, οι πιο επιθυμητές συνθήκες για ενισχυμένη παραγωγή είναι ένα βαθύ, εύφορο, εύθρυπτο έδαφος με καλή ικανότητα συγκράτησης νερού, καλά στραγγιζόμενο με pH κοντά στο 7,0-7,5.–Ηλιοφάνεια Ο κατηφές αγαπάει το έντονο ηλιακό φως

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Είναι κατάλληλο για καλλιέργεια στις πεδιάδες, καθώς και στους λόφους, ως μονοκρόπες ή φυτείες σε οπωρώνες / αρωματικά δέντρα δασών ή ως καλλιέργειες ευρείας απόστασης όπως το γεράνι με άρωμα τριαντάφυλλου. Είναι αποδεκτό για ενσωμάτωση με παραδοσιακές γεωργικές ή αρωματικές καλλιέργειες σε κατάλληλες εναλλαγές αγρού.

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
– Με σπόρο,απευθείας στον αγρό.
Για απευθείας σπορά, χρειάζονται 200-250 γραμμάρια το στρέμμα
– Με σπορά σε σπορείο και μεταφύτευση.
Γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση της ποσότητας των σπόρων, που θα χρειαστούν.
Η σπορά γίνεται σε σπορείο και η μεταφύτευση σποροφύτων, όταν είναι ηλικίας 30–60 ημερών
– Αποστάσεις φυτεύσεις
Σε μέτρια εδάφη, προτείνεται απόσταση 300 × 300 mm Οι σπόροι φυτρώνουν σε 7-10 ημέρες.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Οι πιο συχνά καλλιεργούμενες ποικιλίες Tagetes είναι γνωστές ως αφρικανικός κατιφές (συνήθως αναφέρονται σε ποικιλίες και υβρίδια του Tagetes erecta ), ή γαλλικός κατιφές (συνήθως αναφέρονται σε υβρίδια και ποικιλίες Tagetes patula , πολλές από τις οποίες αναπτύχθηκαν στη Γαλλία).
Τα λεγόμενα marigolds signet είναι υβρίδια που προέρχονται, κυρίως από το Tagetes tenuifolia
-– Ταγέτης ο ορθοφυής
Ο Ταγέτης ο ορθοφυής (Tagetes erecta), η Μεξικανική καλέντουλα (Mexican marigold), που ονομάζεται επίσης Αζτέκικη καλέντουλα (Aztec marigold), είναι ένα είδος του γένους Ταγέτης (Tagetes) εγγενές στο Μεξικό. Η κοινή Ελληνική ονομασία του γένους είναι κατιφές. Το φυτό είναι ετήσιο και φθάνει σε ύψος μεταξύ 50-100 εκ.
-– Ταγέτης ο στιλπνός
Ο Ταγέτης ο στιλπνός (Tagetes lucida), είναι πολυετές φυτό, εγγενές στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική.
Κοινές ονομασίες περιλαμβάνουν το γλυκομύριστο κατιφέ (sweetscented marigold), το Μεξικανικό κατιφέ (Mexican marigold), το Μεξικανικό εστραγκόν (Mexican tarragon), το Ισπανικό εστραγκόν (Spanish tarragon) και το εστραγκόν του Τέξας (Texas tarragon)

– Ταγέτης ο λεπτόφυλλος
Ο Ταγέτης ο λεπτόφυλλος (Tagetes tenuifolia), ο κατιφές σφραγίδα (signet marigold) ή χρυσαφένιος κατιφές (golden marigold), είναι ένα είδος του άγριου κατιφέ στην οικογένεια της μαργαρίτας των Αστερίδων (Asteraceae). Είναι ευρέως διαδεδομένη σε ολόκληρο το Μεξικό, καθώς και την Κεντρική Αμερική, την Κολομβία και το Περού
— Ο Ταγέτης ο αναπεπταμένος
Ο Ταγέτης ο αναπεπταμένος (Tagetes patula), ο Γαλλικός κατιφές, είναι ένα είδος στην οικογένεια των Αστερίδων (Asteraceae). Είναι εγγενές στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα με αρκετούς πληθυσμούς, να έχουν εγκλιματιστεί σε πολλές άλλες χώρες.
—Καλέντουλα η φαρμακευτική
H Καλέντουλα η φαρμακευτική (Calendula officinalis) (καλέντουλα γλάστρας, κατιφές, κοινή καλέντουλα, καλέντουλα κήπου, Αγγλική καγένους Καλέντουλα, από την οικογένεια των Αστεροειδών (Asteraceae). Πιθανόν να είναι εγγενές στη νότια Ευρώπη.
Έχει, επίσης, ευρέως εγκλιματιστεί βορειότερα στην Ευρώπη και αλλού, σε θερμές και εύκρατες περιοχές του κόσμου.

–Ζιζανιοκτονία
Τα νεαρά φυτά είναι ευαίσθητα στον ανταγωνισμό ζιζανίων. Απαιτούνται δύο έως τρεις καθαρισμοί ζιζανίων, με το χέρι, ωσότου αναπτυχθούν τα φυτά. Τα πλήρως αναπτυγμένα φυτά μπορούν να πνίξουν τα ζιζάνια.
– Κόψιμο κορυφών – καθαρισμός λουλουδιών
Η αποκοπή των κορυφών μπουμπουκιών, 50-60 ημέρες μετά τη σπορά των σπόρων ή 30-45 ημέρες μετά τη μεταφύτευση προάγει την ανάπτυξη των κλαδιών και παράγει ένα θόλο καλλιέργειας, με μεγαλύτερο ποσοστό φύλλων και λουλουδιών.
Δεν χρειάζεται κλάδεμα, για να μας δώσει νέα λουλούδια, όμως θα πρέπει να απομακρύνετε τα μαραμένα.
–Άρδευση
Η καλλιέργεια μπορεί να αντέξει σε μικρές περιόδους έλλειψης υγρασίας.
Ποτίζουμε συχνά, κάθε 4-5 μέρες την άνοιξη και κάθε 1-2 μέρες το καλοκαίρι. Θέλει συχνά ποτίσματα, ειδικά αν τον έχετε τοποθετήσει σε γλάστρα.
Το φθινόπωρο και την άνοιξη θα πρέπει να τον ποτίζετε 4-5 φορές τη βδομάδα, ενώ το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι ψηλές, θα πρέπει να τον ποτίζετε καθημερινά.
Δεν πρέπει τα νερά να λιμνάζουν, διότι υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι ρίζες.

–Λίπανση
Λιπαίνουμε 1 φορά το μήνα στον κήπο, ή κάθε 15 μέρες στη γλάστρα, για να ενισχύσουμε την ανάπτυξή του.
Ο φωσφόρος και το κάλιο συνήθως εφαρμόζονται βασικά, ενώ το άζωτο εφαρμόζεται σε τρεις ίσες διασπάσεις κατά τη φύτευση, τα ενεργά φυτικά και τα στάδια έναρξης των ανθοφόρων οφθαλμών. Αποφεύγουμε τα αζωτούχα λιπάσματα γιατί δίνουν ώθηση στο φύλλωμα, αντί της άνθησης. Στις εποχές των βροχών, τα ζιζάνια γίνονται το σημαντικότερο πρόβλημα για την απόδοση του κατιφέ. Εάν τα ζιζάνια δεν αφαιρεθούν εγκαίρως, συμβαίνει μεγάλη απώλεια, όσον αφορά την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα
–Ασθένειες .
Η καλλιέργεια επηρεάζεται περιστασιακά
1 Από μαρασμό (προκαλείται από Sclerotiana sclerotium , για το οποίο προτείνεται η επεξεργασία σπόρων)
2. S. rolfsii, λίγο φύλλο (που προκαλείται από φυτόπλασμα, για το οποίο είναι χρήσιμος ο ψεκασμός με στρεπτομυκίνη ),
3. το μωσαϊκό κατιφέ (που προκαλείται από φυτόπλασμα, για το οποίο είναι χρήσιμος ο ψεκασμός με στρεπτομυκίνη ),
4. Το μωσαϊκό κατιφέ (που προκαλείται από ιό, τό το S. Sclerotium ). (Συνιστάται η επεξεργασία σπόρων με κατάλληλα μυκητοκτόνα ( απολυμαντικό των σπόρων )

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Η συγκομιδή των λουλουδιών, για καλλωπισμό των σπιτιών μπορεί να γίνει αμέσως μετά την έναρξη της ανθοφορίας.
Αυτό διευκολύνει και την συνέχιση της ανθοφορίας, που μπορεί να περιοριστεί, όταν το φυτό προσπαθεί να αναπαράγει τα πολλαπλασιαστικά του όργανα, που είναι οι καρποί και οι σπόροι, για να συνεχίσει την διαιώνιση του είδους.
– Συλλογή των φύλλων
Αυτή γίνεται για την παραγωγη του αιθέριου ελαίου του κατηφέ, το οποίο περιέχει αντιοξειδωτικά και μπορεί να προστεθεί στα αρώματα, για να τους εγχύσει ένα άρωμα μήλου

ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Το φυτό περιέχει τις παρακάτω ουσίες:
• Ανηθόλη (Anethole) • Chavico • Κουμαρίνη (Coumarin) • Εστραγόλη (Estragole) • Isorhamnetin • Μεθυλένιο (Methyleugenol) • Κουερσετίνη (Quercitin)[
Τα πέταλα και η γύρη της Καλέντουλα της φαρμακευτικής (Calendula officinalis), περιέχουν τριτερπενοειδείς εστέρες και τα καροτενοειδή flavoxanthin και auroxanthin (αντιοξειδωτικά και η πηγή του κίτρινου-πορτοκαλί χρωματισμού).
Τα φύλλα και τα στελέχη περιέχουν άλλα καροτενοειδή, κυρίως λουτεΐνη (80%), ζεαξανθίνη (5%), και βήτα-καροτίνη.
Φυτικά εκχυλίσματα είναι επίσης, ευρέως, χρησιμοποιούμενα στα καλλυντικά, πιθανώς λόγω της παρουσίας ενώσεων όπως σαπωνίνες, ρητίνες και αιθέρια έλαια.
Τα άνθη του φυτού Calendula officinalis, περιέχουν γλυκοζίτες φλαβονόλης, τριτερπενικές ολιγογλυκοζίτες, oleanane τύπου triterpene γλυκοζίτες σαπωνίνες και λακτόνες γλυκοζίτες.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Έχει αντιοξειδωτική δράση, η οποία έχει ανακαλυφθεί στο αιθέριο έλαιο. Το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς.
– Προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, όπως κακή όρεξη, αέρια, διάρροια ,πόνος στο στομάχι, κολικούς, ,ηπατικά προβλήματα, χολή , εμετό δυσεντερία και δυσπεψία .
– Αναπνευστικές ασθένειες
Χρησιμοποιείται επίσης για βήχα, κρυολογήματα, παρωτίτιδα, κατακράτηση υγρών, ρινική συμφόρηση και προκαλεί εφίδρωση.
– Οι γυναίκες το έχουν χρησιμοποιήσει, για να ξεκινήσουν την εμμηνόρροια, να θεραπεύσουν τον πονόλαιμο ( μαστίτιδα ) και να προστατεύσουν από την αποβολή, καθώς και για άλλα γυναικολογικά προβλήματα.
– Οφθαλμικές παθήσεις
Για την πρόληψη της ανάπτυξης οφθαλμικών παθήσεων, που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας . και πόνο στα μάτια.
– Καρδιακά προβλήματα
Ορισμένες μελέτες δείχνουν την αποτελεσματικότητα του κατηφέ, στην πρόληψη της στεφανιαία νόσου, των καρδιακών προσβολών, της ανοσοαπόκρισης, του γήρατος και του καρκίνου
. –Εντερικά σκουλήκια Το φυτό έχει επίσης ιστορικό χρήσης, κατά των εντερικών παρασίτων και σκουληκιών. Είναι αποτελεσματικό έναντι του νηματοειδούς είδους Pratylenchus penetrans .
– Άλλα προβλήματα
Χρησιμοποιείται για οδοντικά προβλήματα, δερματικές παθήσεις, εξανθήματα πληγές,εκζέματα ( χυμός των φύλλων )
. Κακή όρεξη
– Τον 16ο αιώνα, οι βοτανολόγοι θεωρούσαν ότι ο κατιφές ανακουφίζει την καρδιά και το πνεύμα.
– Τα άνθη

Τα διάφορα είδη του κατιφέ περιέχουν συστατικά, που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος ( φλεγμονής ) και των σπασμών, να ηρεμήσουν τα νεύρα και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.
Τέλος, η θεραπευτική αξία των λουλουδιών του είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό.
Για παράδειγμα, κατάπλασμα από κατιφέ χρησιμοποιούσαν, προκειμένου να επουλώσουν τις ουλές της ευλογίας . .
– Καλέντουλα η φαρμακευτική Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην Καλένδουλα. Ενδεικτικά, πρέπει να σημειωθεί ότι, φαρμακολογικά, είναι άριστο στυπτικό, αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδες.
Συνίσταται για την ακμή και τα σπυράκια, την τριχοφυτία του πέλματος, τους δοθιήνες και τα έλκη, τους μώλωπες, τα εγκαύματα, την επιπεφυκίτιδα, τα κοψίματα και τα τραύματα, το έκζεμα, τις αιμορροΐδες, τον έρπη, την ψωρίαση, τον πονόλαιμο, την μονιλίαση, την αμυγδαλίτιδα, τον πονόδοντο και τους κιρσούς
• Φυσικά, οποιαδήποτε φαρμακευτική χρήση, πρέπει να τίθεται υπόψη των ιατρών, για αποφυγή δυσμενών παρενεργειών

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Είναι ασφαλές φυτό για ανθρώπους και κατοικίδια ζώα. Ο κατηφές είναι ασφαλής σε μικρές ποσότητες, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες πληροφορίες, για να γνωρίζουμε εάν είναι ασφαλής, σε μεγαλύτερες φαρμακευτικές ποσότητες.
– Δερματικά εξανθήματα
Μπορεί να προκαλέσει δερματικό εξάνθημα, εάν αγγίξετε το φυτό. Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις:
– Κύηση και θηλασμός
Είναι ασφαλής, σε ποσότητες που βρίσκονται στα τρόφιμα, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες, για να γνωρίζουμε εάν η χρήση του είναι ασφαλής, στις μεγαλύτερες ποσότητες που χρησιμοποιούνται ως φάρμακο.
– Αλλεργία Αλλεργία στην αμβροσία και συναφή προϊόντα.
Ο κατηφές μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα που είναι ευαίσθητα στα είδη της οικογένειας Asteraceae / Compositae .

Στα μέλη αυτής της οικογένειας περιλαμβάνονται τα χρυσάνθεμα, ο κατιφές, οι μαργαρίτες και πολλά άλλα. Εάν έχετε αλλεργίες, φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, πριν τα καταναλώσετε.
– Δοσολογία
Η κατάλληλη δόση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία του χρήστη, η υγεία και πολλές άλλες καταστάσεις.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές πληροφορίες, για να προσδιοριστεί το κατάλληλο εύρος δόσεων.
Λάβετε υπόψη, ότι τα φυσικά προϊόντα δεν είναι, πάντα, απαραίτητα ασφαλή και οι δοσολογίες μπορεί να είναι σημαντικές.
– Προσοχή
Φροντίστε να ακολουθήσετε τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων και να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον ιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας, πριν από τη χρήση.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Οι άνθρωποι μερικές φορές εφαρμόζουν τα φύλλα απευθείας στο δέρμα, για τη θεραπεία πληγών και ελκών.
Τα λουλούδια χρησιμοποιούνται ως εντομοαπωθητικό
Ο χυμός των φύλλων τοποθετείται στο δέρμα, για τη θεραπεία του εκζέματος.
Το λάδι τοποθετείται στο δέρμα, για τη θεραπεία των σκύλων .
Στα τρόφιμα και τα ποτά , ο κατηφές χρησιμοποιείται ως συστατικό γεύσης.
Στην αρωματοποιία, το λάδι χρησιμοποιείται ως βάση σε αρώματα
Τα αποξηραμένα, αλεσμένα άνθη χρησιμοποιούνται, ως τροφή κοτόπουλου για την ενίσχυση του χαρακτηριστικού κίτρινου χρώματος του δέρματος κοτόπουλου και του κρόκου αυγού .

Χρήση, κατά ποικιλία
– Ταγέτης ο ορθοφυής Οι Αζτέκοι συγκέντρωναν το άγριο φυτό, καθώς το καλλιεργούσαν για φαρμακευτικούς, τελετουργικούς και διακοσμητικούς σκοπούς. Καλλιεργείται, ευρέως, στο εμπόριο, με πολλές ποικιλίες να χρησιμοποιούνται ως καλλωπιστικά φυτά, και για το εμπόριο ανθέων.
-– Ταγέτης ο στιλπνός Χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό φυτό και ως μαγειρικό βότανο. Τα φύλλα του έχουν μια γεύση σαν εστραγκόν, με νότες από γλυκάνισο
– Μαγειρική
Οι ανθύλλες της καλέντουλα είναι βρώσιμες.
Τα άνθη χρησιμοποιούνταν στον Αρχαίο Ελληνικό, Ρωμαϊκό, Μέσης Ανατολής και Ινδικό πολιτισμό, ως ένα φαρμακευτικό βότανο.
Συχνά, χρησιμοποιούνται, για να προσθέσουν χρώμα σε σαλάτες ή προστίθεται σε πιάτα ως γαρνιτούρα και αντί για κρόκο (σαφράνι. ) Τα φύλλα είναι βρώσιμα, αλλά συχνά δεν είναι εύγευστα. Έχουν μια ιστορία χρήσης ως πράσινο σαλατικό και σε σαλάτες.

– Μπαχαρικά
Τα αποξηραμένα και αλεσμένα πέταλα (πέταλα) τα ανθέων, διατίθενται ως μπαχαρικά σε μερικές χώρες
– Χρωματισμός υφασμάτων
Μαλλί ,μετάξι και διάφορα υφάσματα ( βαμβακερά και συνθετικά υφάσματα. ) μπορούν να πάρουν ένα χρώμα φυτικής προέλευσης κίτρινο ή χρυσαφί
–Παρασκευή καλλυντικών
Παρασκευάζονται καλλυντικά για την περιποίηση του δέρματος.
Τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του εστραγκόν, για τον αρωματισμό σουπών, σαλτσών κλπ.
– Ευοσμία
Όλο το φυτό, συλλέγεται για την εξαγωγή του αιθέριου ελαίου του. Το έλαιο του, μαζί με το έλαιο σανταλόξυλου χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του αρώματος “attar genda” –
-Εντομοαπωθητικό
Ο κατιφές φυτεύεται, παραδοσιακά, στον λαχανόκηπο, μαζί με τον βασιλικό για να προφυλάσσει τις ντομάτες, τις φράουλες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές από διάφορα έντομα εδάφους, μέσω των εκκρίσεων που παράγουν οι ρίζες του.

Παράλληλα, βοηθά στην επικονίαση των λαχανικών, λόγω προσέλκυσης μελισσών στα λουλούδια του. Από τα καλύτερα αποτρεπτικά φυτά ενάντια στα παράσιτα.
Καλλιεργείστε το σε όλο τον κήπο.
Οι καλέντουλες, που επιλέγετε για φυτοπροστασία πρέπει να είναι συγκεκριμένες ποικιλίες όπως η γαλλικη Marigold (patula Τ.) και η μεξικάνικη (minuta Τ.)
. Οι λευκές μύγες μισούν την μυρωδιά του κατιφέ.H συγκαλλιέργεια του κατιφέ με ελιά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη βερτιτσιλλίωση. Οι ρίζες του έχουν εντομο-απωθητικές ιδιότητες και γι’ αυτό, μπορεί να φυτευτεί μαζί με βασιλικό δίπλα σε ντοματιές, κολοκυθιές, φράουλες, κλπ. για να τα προστατεύσει από τα έντομα του εδάφους.
Το αρνητικό είναι ότι οι καλέντουλες προσελκύουν τα ακάρεα και γυμνοσάλιαγκες. Το αποξηραμένο φυτό καίγεται ως θυμίαμα και για την απώθηση των εντόμων

– Στολισμοί
Στο Μεξικό, το λουλούδι του κατηφέ θεωρείται ως το λουλούδι των νεκρών και χρησιμοποιείται σε στολισμούς τη Μέρα των Νεκρών (Dia de los Muertos).
– Χρήση του ελαίου
Το έλαιο του κατιφέ και κυρίως της ποικιλίας Tagetes minuta έχει χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες χώρες για:
-Συντηρητικό τροφίμων

Το Tagetes minuta έχει ένα ευρύ φάσμα βιοδραστικότητας, παρουσιάζοντας μια εξαιρετική προληπτική και συντηρητική δράση για ένα ευρύ φάσμα τροφίμων και ποτών.
– Χρήση ενάντια σε ευρύ φάσμα μικροβίων και εντόμων.
Το ευρύ φάσμα μικροβιοκτόνου δράσης του αιθέριου ελαίου του T. minuta κατά ιών, βακτηρίων, μυκήτων, , πρωτόζωων και ελμινθών παρουσιάζει το έλαιο ως δυνητικά παράγοντα για την ανακούφιση της τροφικής δηλητηρίασης

– Ζιζανιοκτόνο – νηματοκτόνο- σαλιγκαροκτόνο
Το αιθέριο έλαιο του T. minuta έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ως ζιζανιοκτόνο και ανθελμινθικό, για να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας στα αροτραία γεωργικά συστήματα, αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητα των τροφίμων, καθώς το φυτό καλλιεργείται, για να καταστείλει ένα ευρύ φάσμα πολυετών ζιζανίων και για την προστασία των καλλιεργειών από νηματώδη και γυμνοσάλιαγκες.

6 σχόλια στο άρθρο “Το φυτό καλέντουλα η φαρμακευτική ή κατιφές – Της γεωπόνου Μάρθας Καπλάνογλου

  1. Παντα αξιολογα τα επιστημονικα σας αρθρα!!
    Κατιφα στα αραβικα σημαινει: βελουδινος!!
    Κατιφε,το αντιδανειο απο την αραβικη γλωσσα,στην τουρκικη σημαινει: στερεος,στερεα,στερεο,καθοτι η τουρκικη δεν εχει επιθετα!!
    Katife στα τουρκικα σημαινει και στερεος!Μπορει να εχει και σχεση με την ανθεκτικοτητα του φυτου!!
    Μια γλωσσικη επεξηγηση της τουρκικης γλωσσας!
    Eski σημαινει: παλιός,παλιά,παλιό!!
    Eski sehir: παλια πολη!
    Eski sarap: παλιο κρασι!
    Eski adam: παλιος ανθρωπος!
    Το ιδιο ουσιαστικο γινεται επιθετο αναλογα με τι προσδιοριζει!!
    Cok tesekkur ederim: σας ευχαριστω πολύ!

  2. Βασίλης Τσακίρογλου

    - Edit

    Απαντήστε

    Από που προκύπτουν οι “Φαρμακευτικές ιδιότητες” του φυτού. Έγινε κάποια εμπεριστατωμένη έρευνα; Δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές; Έγινε κάποια στατιστική μελέτη στον γενικό πληθυσμό; Επαλήθευση; Επαληθευμένη επστημονική τεκμηρίωση για την επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, συκώτι, σπλήνα υπάρχει;
    Έχει γίνει έλεγχος πιθανών σκευασμάτων από το Γενικό Χημείο του Κράτους; Έχει εκδώσει πιστοποιητικό ο ΕΟΦ; Έχει γίνει μελέτη σε αλλεργικούς; Σε ανοσοκατεσταλμένους; Σε καρδιοπαθείς; Σε υπερτασικούς;
    Πως γράφετε τόσο ανεύθυνα πράγματα; Είμαστε και σε μια εποχή που οι άνθρωποι είναι ευαισθητοποιημένοι με τα φάρμακα και γράφετε για “κατά φαντασίαν” θεραπευτικές ιδιότητες που τις ανέφερε κάποιος παππούς στο χωριό; Ντροπή.

  3. Το ντροπη μηπως δεν ειναι λιγο βαρυ;
    Ολη η παραπανω επιστημονικη και λεπτομερης αναλυση της γεωπόνου- τεχνολογου ειναι κατα φαντασιαν θεραπευτικες ιδιοτητες και αποκυηματα ενος παππου;

  4. Σε δυο σημεία το κείμενο γράφει :
    ΄΄ Φυσικά, οποιαδήποτε φαρμακευτική χρήση, πρέπει να τίθεται υπόψη των ιατρών, για αποφυγή δυσμενών παρενεργειών”
    ΄΄– Προσοχή
    Φροντίστε να ακολουθήσετε τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων και να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον ιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας, πριν από τη χρήση.΄΄

    Αυτό δείχνει ότι έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα.
    Τα υπόλοιπα που βγάζουν κόπια εμπάθεια ας τα κρίνουν οι αναγνώστες του κειμένου.

  5. Σε δυο σημεία το κείμενο γράφει :
    ΄΄ Φυσικά, οποιαδήποτε φαρμακευτική χρήση, πρέπει να τίθεται υπόψη των ιατρών, για αποφυγή δυσμενών παρενεργειών”
    ΄΄– Προσοχή
    Φροντίστε να ακολουθήσετε τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων και να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον ιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας, πριν από τη χρήση.΄΄

    Αυτό δείχνει ότι έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα.
    Τα υπόλοιπα που βγάζουν κόπια εμπάθεια ας τα κρίνουν οι αναγνώστες του κειμένου.

  6. Η εμπάθεια χαρακτηριατικο του ξερόλα!!
    Λογω εμπαθειας του διαφευγουν οι εξηγησεις της γεωπόνου!!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.