Πώς θα αλλάξετε όψη στην κουζίνα σας χωρίς να κάνετε ολική ανακαίνιση



Ας είμαστε ειλικρινείς. Για να αλλάξετε ριζικά την όψη του χώρου και να δημιουργήσετε το δωμάτιο των ονείρων σας, η ολική ανακαίνιση της κουζίνας μοιάζει μονόδρομος. Τι γίνεται, όμως, όταν δεν υπάρχει ο χρόνος ή συνηθέστερα το budget για να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός; Πάρτε 7 ιδέες για το πώς μπορείτε να έρθετε ένα κλικ πιο κοντά στη dreamy κουζίνα σας χωρίς να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη.

7 οικονομικές ιδέες για να δώσετε νέο αέρα στην κουζίνα σας
Αλλαγή πατώματος τώρα!

Μπορεί να μην είναι η πιο οικονομική επιλογή για την ανανέωση της κουζίνας σας αλλά η αλλαγή δαπέδου αναμφισβήτητα θα αλλάξει ριζικά τη συνολική εικόνα του χώρου. Η κουζίνα είναι το πιο πολυάσχολο δωμάτιο του σπιτιού και το δάπεδο της “σηκώνει” όλο αυτό το φόρτο εργασίας. Με μια μόνο κίνηση, λοιπόν, θα δώσετε νέα πνοή στην κουζίνα σας ενώ συγχρόνως, θα απαλλαγείτε από ένα ενδεχομένως αρκετά φθαρμένο πάτωμα. Τι υλικό να προτιμήσετε; Τα κεραμικά πλακάκια συγκεντρώνουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα. Είναι οικονομικά, βγαίνουν σε τεράστια ποικιλία σχεδίων, έχουν μεγάλη αντοχή και είναι ιδιαίτερα πρακτικά στον καθαρισμό τους. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε πλαστικά πλακάκια τα οποία είναι ακόμα πιο προσιτά χρηματικά. Ωστόσο, η ποιότητα και η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής τους είναι σαφώς χαμηλότερες.

Δεν μπορείτε να αλλάξετε τα ντουλάπια; Βάψτε τα!

Αλλάξτε το χρώμα στις πόρτες των ντουλαπιών σας και θα εντυπωσιαστείτε από το αποτέλεσμα. Επιλέξτε ένα εντελώς διαφορετικό χρώμα σε σχέση με το προϋπάρχον ή απλά ανανεώστε το υφιστάμενο και θα δείτε αμέσως την κουζίνα σας να μεταμορφώνεται, ξοδεύοντας ελάχιστα χρήματα. Από την άλλη, αν τα ντουλάπια σας είναι γυάλινα, μπορείτε απλά να προσθέσετε χρώμα στην πλάτη τους. Εναλλακτικά ή και συμπληρωματικά, η αλλαγή πόμολων σύμφωνα με το νέο χρωματισμό των ντουλαπιών, θα δημιουργήσει μια ακόμα πιο φρέσκια και ολοκληρωμένη εικόνα.

Ένας νέος πάγκος κουζίνας σας βγάζει εκτός προϋπολογισμού; Αλλάξτε μόνο την πλάτη του.

Αν ο πάγκος εργασίας στην κουζίνα σας δεν έχει σημαντικές φθορές, μπορείτε να εξοικονομήστε αρκετά χρήματα και ταυτόχρονα, να αναβαθμίσετε τη συνολική εικόνα του χώρου, απλά αλλάζοντας την πλάτη της. Αφαιρέστε εντελώς τα τυχόν υπάρχοντα πλακάκια (αφήνοντας μόνο τα απαραίτητα στο ύψος της ηλεκτρικής κουζίνας και του νεροχύτη) και βάψτε τον τοίχο στο χρώμα της αρεσκείας σας ή προτιμήστε ένα διαφορετικό σε ύφος ή σχέδιο πλακάκι. Τέλος, μπορείτε να  τολμήσετε να χρησιμοποιήσετε τον καθρέφτη που αποτελεί ένα από τα τελευταία trend του interior design και ο οποίος θα μεγαλώσει σημαντικά το δωμάτιο.

Βάψτε τους τοίχους

Βάφοντας απλά τους τοίχους της κουζίνας, μπορείτε να δώσετε ένα εντελώς διαφορετικό στυλ σε όλο το δωμάτιο. Επιλέξτε έντονα ή απαλά χρώματα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, τολμήστε διχρωμίες ή ντύστε κάποιον τοίχο με ταπετσαρία της αρεσκείας σας.

Tip: Αν τα ντουλάπια σας έχουν έντονες αποχρώσεις, προτιμήστε κάτι πιο “ήσυχο” για τους τοίχους σας. Η κουζίνα είναι άλλωστε το πιο πολυσύχναστο δωμάτιο του σπιτιού. Η επιλογή πολύ έντονων χρωματισμών στο σύνολο του χώρου κουράζει στο μάτι και ενδέχεται να του προσδώσει μια αποπνικτική χροιά. 

Και μετά εγένετο…φως!

Ο φωτισμός ενός δωματίου είναι ένα τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη συνολική αισθητική του χώρου. Στην κουζίνα, εν προκειμένω, ο σωστός φωτισμός είναι αναγκαίος και για τη συνολική λειτουργικότητα της. Επιλέξτε διαφορετικά φωτιστικά ή απλά αλλάξτε τους λαμπτήρες τους για να εξασφαλίσετε το φως που χρειάζεστε για τις εργασίες που πραγματοποιείτε εκεί και δείτε συγχρόνως, το χώρο με άλλο μάτι!

Tip: Προσθέστε ταινίες LED κάτω από τα  ντουλάπια σας. Ενισχύστε το συνολικό φωτισμό του χώρου και κάντε την κουζίνα σας ακόμα πιο πρακτική.

Προσθέστε ανοιχτά ντουλάπια

Αν έχετε διαθέσιμο χώρο στην κουζίνα σας, μπορείτε να προσθέσετε μερικά ανοιχτά ντουλάπια. Τα ανοιχτά ντουλάπια αποτελούν τάση, θα σας εξασφαλίσουν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο και με τις κατάλληλες προσθήκες, μετατρέπονται σε αυτοτελές διακοσμητικό στοιχείο της κουζίνας. 

Άλλες μικρές πινελιές

Μην υποτιμάτε τις λεπτομέρειες της κουζίνας. Και η παραμικρή αλλαγή στο χώρο έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γενικότερη εικόνα του. Επομένως, αν η ολική ανακαίνιση είναι εκτός συζήτησης αλλά δυσκολεύεστε να προγραμματίσετε ακόμα και τη μερική ανακαίνιση της κουζίνας σας, δείτε τι άλλο θα μπορούσατε να κάνετε.

  • Προσθέστε έναν καθρέφτη. Ο καθρέφτης θα λειτουργήσει και ως διακοσμητική προσθήκη αλλά σε συνδυασμό με τον κατάλληλο φωτισμό, θα μεγαλώσει σημαντικά και το χώρο.
  • Αλλάξτε τις κουρτίνες. Δώστε έμφαση στο σχέδιο προκειμένου να είναι της αρεσκείας σας και να εναρμονίζεται με το γενικότερο ύφος της κουζίνας αλλά προσέξτε να μη “βαραίνουν” το χώρο και να επιτρέπουν το φως να διοχετεύεται στο δωμάτιο. 
  • Αλλάξτε τη βρύση σας. Επιλέγοντας μια εντυπωσιακή μπαταρία κουζίνας θα βελτιώσετε τη συνολική εικόνα του πάγκου εργασίας σας.
Η ανακαίνιση της κουζίνας δε χρειάζεται να σας επιβαρύνει οικονομικά

Συμπερασματικά, η ανανέωση της κουζίνας σας μπορεί επιτευχθεί με μικροαλλαγές που ενδεχομένως μέχρι πρότινος να θεωρούσατε επουσιώδεις. Εφαρμόστε μία ή και περισσότερες από τις παραπάνω ιδέες ανάλογα με τις επιθυμητές δαπάνες και τις ανάγκες του χώρου και δείτε την αλλαγή που επιζητάτε χωρίς τα έξοδα και την ταλαιπωρία που φαντάζεστε. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.