Πτολεμαΐδα: Πρωτοποριακή έρευνα για τη γεωργία



Πολλαπλά οφέλη για τους καλλιεργητές σκληρού σίτου και ελαιοκράμβης αναμένεται να δώσει η έρευνα για την υποστήριξη της γεωργίας που εγκαινιάστηκε πρόσφατα χάρη στη συνεργασία του αγρότη Παύλου Αλεξανδρίδη με ομάδα καθηγητών από το τμήμα Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, με τη χρήση των πλέον σύγχρονων, εναέριων και επίγειων, τεχνολογικών συστημάτων.

Αφορμή για την έρευνα στάθηκε η ανησυχία αγροτών της Πτολεμαΐδας που διαπίστωσαν μολύνσεις στα φυτά της ελαιοκράμβης και του σκληρού σίτου, αποδίδοντάς τες στη συνεχή καλλιέργεια των ίδιων εκτάσεων, στις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, και στις μεταβολές του περιβάλλοντος.

Η ομάδα των επιστημόνων σάρωσε όλη την έκταση του αγροκτήματος με drone επανδρωμένο με ειδικούς αισθητήρες και πολυφασματικές κάμερες, καθώς επίσης και με την τεχνική της τηλεσκόπησης, αποτυπώνοντας τα πρώτα δεδομένα, είτε για να εντοπίσει έγκαιρα μία ασθένεια, είτε για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της ανάπτυξης των φυτών, και ενδεχομένως, σε βάθος χρόνου, να μπορεί να εκτιμήσει την παραγωγή.

Η έρευνα θα ολοκληρωθεί στα επόμενα τρία χρόνια -ίσως προκύψουν νωρίτερα αξιόπιστα αποτελέσματα, που θα ανακοινωθούν έγκαιρα για να ευαισθητοποιήσουν τους αγρότες. Στόχος είναι η μεγιστοποίηση του βαθμού απόδοσης των καλλιεργειών και η καλύτερη και ποιοτικότερη παραγωγή του προϊόντος.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.