Με την εμπειρία του πρόσφατος παρελθόντος να αποδεικνύει ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, με την πανδημία να προσθέτει (ούτως ή άλλως), έναν δείκτη δυσκολίας στην όλη διαδικασία και με τον στόχο η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση εργασίας να υπογραφεί πριν από τη λήξη της ισχύουσας (29/5/20210) ξεκίνησε σήμερα το επόμενο βήμα του ζητήματος της Ε.Σ.Σ.Ε και αφορά στην ενημέρωση των εργαζομένων για όλα τα σχετικά.
Για το λόγο αυτό συνεδρίασαν από κοινού τα Διοικητικά Συμβούλια ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ και ΕΝΩΣΗΣ ενώ την ενημέρωση έκανε το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ
Προηγήθηκαν :
- Ενημερωτικές συζητήσεις μεταξύ ΓΕΝΟΠ-Σωματείων
- Επικοινωνία του πρόχειρου σχεδίου της Ε.Σ.Σ.Ε στα σωματεία
- Κατάθεση προτάσεων-θέσεων-τροποποιήσεων-παρατηρήσεων
- Συναντήσεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ/ΚΗΕ με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Γεώργιο Στάσση και με τον Υπουργό ΠΕΝ κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα
Με το θέμα της απολιγνιτοποίησης να αποτελεί ένα ζήτημα που θα «καταναλώσει» μεγάλο μέρους της προσπάθειας και του χρόνου των σωματείων, αλλά και με τις διεργασίες του συνδικάτου (Θητεία- εκλογές ΓΕΝΟΠ) η υπογραφή της νέας Ε.Σ.Σ.Ε καθίσταται προτεραιότητα αυτή την στιγμή ώστε το μεγάλο αυτό ζήτημα να έχει σύντομα τελεσιδικήσει.
Σε ότι έχει να κάνει με την Ε.Σ.Σ.Ε η γενική εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για μία σύμβαση με θετικό πρόσημο, μία σύμβαση που αποτελεί αναβαθμισμένη «έκδοση» της Σύμβασης που τρέχει και σε λίγο θα λήξει, μία σύμβαση που δημιουργεί προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην υπάρξουν εκκρεμότητες και ζητήματα για την σύμβαση που θα «τρέξει» το 2024.
Το κοινό Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε πλειοψηφικά το Σχέδιο της Σύμβασης έτσι όπως υπάρχει στην παρούσα φάση και έτσι όπως παρουσιάστηκε από το Προεδρείο της Ομοσπονδίας εξουσιοδοτώντας το να προχωρήσει στην υπογραφή της.
Η επιβεβαίωση της «Μήδειας»
Αν δεν το είχαν επιβεβαιώσει οι προηγούμενες κακοκαιρίες (πράγμα αδύνατον) σίγουρα το επιβεβαίωσε (με τον χειρότερο μάλιστα τρόπο) η «Μήδεια»: Οι λιγνίτες, η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για την ευστάθεια του συστήματος, για την ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών και της βιομηχανίας, για την παροχή φθηνής και σταθερής ηλεκτρικής ενέργειας στον Έλληνα καταναλωτή.
Σε ότι, λοιπόν, έχει να κάνει με το ΜΕΙΖΟΝ θέμα της απολιγνιτοποίησης, το κοινό Δ.Σ των δύο Σωματείων εξέφρασε ομόφωνα την ήδη γνωστή θέση του συνδικάτου ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για την μετάβαση, περισσότερος χρόνος ώστε να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, περισσότερος χρόνο για να διασφαλιστεί μία ομαλή μετάβαση που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη παροχή Η/Ε, την απρόσκοπτη λειτουργία της Τ/Θ αλλά και την δημιουργία προοπτικών στη μετά λιγνίτη εποχή.
Αναζητώντας τον «περισσότερο χρόνο» αλλά και τα εχέγγυα ότι το Master Plan θα είναι εφαρμόσιμο και βιώσιμο, η σημερινή κοινή συνεδρίαση έβαλε τις βάσεις για μία επόμενη ημέρα (σε ότι έχει να κάνει με τη δράση του Σ/Κ) η οποία θα εξαντλήσει κάθε μέσο, κάθε τρόπο, κάθε δυνατότητα που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Στο άμεσο επόμενο διάστημα, το κοινό Δ.Σ των Σωματείων θα ζητήσει να υπάρξουν διεξοδικές συζητήσεις με Δημάρχους, Βουλευτές, Περιφερειάρχη και λοιπούς φορείς ώστε να ασκηθούν πιέσεις, να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες και να αναλάβει ο κάθε ένας τις ευθύνες που του αναλογούν.
Περαιτέρω, η σημερινή συνεδρίαση -σε μία εποχή που η λέξη ΚΟΙΝΟ έχει χάσει διαστάσεις όπως: ενότητα, ομοφωνία, ομοψυχία– απέδειξε ότι με την ισχύ που αποκτά κάποιος μέσα από την ένωση, την σύμπραξη, την συμπόρευση μπορούν να επιτευχθούν πολλά και σημαντικά πράγματα.
Γραφείο Τύπου
Ανώνυμος
- Edit
Εν και εν γκοοοολ.