Πάγια έξοδα VS Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Το ταμείο βγαίνει μείον στην εστίαση



Τα τεφτέρια τους βγάζουν στη δημοσιότητα οι επιχειρηματίες εστίασης μετά την προκλητική -όπως λένε- δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Ο ίδιος βέβαια παραδέχθηκε πως ήταν λεκτική υπερβολή η πρόκληση για την παράδοση κλειδιών από επιχειρηματίες, στο πλαίσιο της αναφοράς των μέτρων στήριξης που έχουν λάβει.

«Το θεωρώ απαράδεκτο αυτό που είπε ο υπουργός. Ήταν προσβλητικό για τον κλάδο μας, καθώς έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και αντί να σβήνουμε τη φωτιά, την πυροδοτούν» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης Χρήστος Κουδούνης. Πάντως, η απόφαση έχει ληφθεί και στις 10 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται σε πολλές πόλεις της Ελλάδος να συγκεντρώσουν τα κλειδιά επιχειρήσεων εστίασης και μετέπειτα να σταλούν στην Αθήνα για να τα παραδώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου 99 εκπρόσωποι. «Ο κλάδος έχει υποστεί μία τεράστια ζημιά που είναι μη αναστρέψιμη και χρειάζονται στοχευμένα μέτρα στήριξης. Μη ξεχνάμε ότι ο καθένας έχει και μία οικογένεια. Κανείς δεν μας ρώτησε τι βάλαμε στην κατσαρόλα για τα παιδιά μας» λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Όπως λένε επιχειρηματίες που μιλούν στη «ΜτΚ» η επιστρεπτέα προκαταβολή μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό στα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα, δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα πάγια έξοδα, αποδεικνύεται ότι συγκριτικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές το ταμείο βγαίνει μείον.

Η… λυπητερή του Ιανουαρίου

Τον Ιανουάριο δόθηκε η 5η επιστρεπτέα προκαταβολή και σύμφωνα με τα στοιχεία το 32% των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού δεν πήραν έγκριση για να λάβουν τη δόση. Ιδιαίτερα σχολιάστηκε και το πόσο που έλαβαν οι περισσότεροι που κυμάνθηκε στις 2.000-4.000 ευρώ, με κάποιες επιχειρήσεις μεγαλύτερες να λαμβάνουν έως και 15.000 ευρώ.

Ακόμα και ο υπουργός Ανάπτυξης, παραδέχθηκε ότι τα χρήματα που πήραν από την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν λιγότερα από τα αναμενόμενα και για το λόγο αυτό μαζί με τον Χρήστο Σταϊκούρα προετοιμάζουν την 6η δόση με ειδικό αλγόριθμό για τους επιχειρηματίες της εστίασης.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης αναλύει τα πάγια έξοδα μίας μικρομεσαίας επιχείρησης που πρέπει να πληρώσει έστω και με τα στόρια κατεβασμένα. «Τουλάχιστον 3.300 ευρώ πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα ένας επιχειρηματίας εστίασης ενός καταστήματος με τουλάχιστον πέντε υπαλλήλους» αναφέρει «συγκεκριμένα για το ΦΠΑ του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο κλήθηκε να πληρώσει κατά προσέγγιση 500 ευρώ, δημοτικό φόρο 40 ευρώ, ασφαλιστικές εισφορές 330 ευρώ, ΕΝΦΙΑ 100 ευρώ, έδωσε σε λογιστικό γραφείο για τις υποχρεώσεις του 150 ευρώ, σε τηλεπικοινωνίες και παροχή διαδικτύου 80 ευρώ, σε συνδρομητικά κανάλια 400 ευρώ, ενώ υπολογίζονται και οι πληρωμές για πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα που είναι 150 ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη πολλοί επιχειρηματίες περίμεναν την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή του Ιανουαρίου για να πληρώσουν και τους λογαριασμούς ενέργειας από τους μήνες που ήταν σε λειτουργία τα καταστήματά τους. «Για μία μικρομεσαία επιχείρηση, οι λογαριασμοί ρεύματος που καλούνται να πληρώσουν τώρα για τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο είναι 1.200 ευρώ, για την ύδρευση από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο 300 ευρώ και υπάρχει πάγιο για το αέριο που είναι 50 ευρώ».

Στα παραπάνω δεν υπολογίζονται τα προσωπικά έξοδα και οι υποχρεώσεις για την κατοικία του κάθε επιχειρηματία, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Επιτροπίδη είναι στα 1.200 ευρώ τουλάχιστον. «Καταλαβαίνεται χρειαζόμαστε 4.500 ευρώ γι’ αυτό το μήνα και οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης έχουν λάβει κάτω από 3.000 ευρώ ως επιστρεπτέα προκαταβολή» δηλώνει.

Οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες για την επόμενη ημέρα στην εστίαση, καθώς αρκετά μαγαζιά φαίνεται να μην ανοίγουν ποτέ ξανά. «Δύο στους δέκα μόνο θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά, όταν αρθεί το lockdown. Το 40% των επιχειρηματιών εστίασης στη Θεσσαλονίκη θα βάλει λουκέτο» λέει ο γ.γ. Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης.

Τα χρέη συσσωρεύτηκαν

Εκτός από τα πάγια έξοδα, ταυτόχρονα τρέχουν οφειλές και ρυθμίσεις προς το δημόσιο και ιδιώτες. Μπορεί να υπάρχουν κατά καιρούς ελαφρύνσεις, όμως ήδη έχουν συσσωρευτεί τον τελευταίο χρόνο υπέρογκα ποσά που δεν μπορούν να καλύψουν οι επιχειρηματίες εστίασης.

«Νομίζουν ότι τα μόνα μας έξοδα είναι τα ενοίκια και η μισθοδοσία. Υπάρχουν πολλά έξοδα και οι επιστρεπτέες προκαταβολές είναι μηδαμινές» αναφέρει ο κ. Κουδούνης. «Μέχρι στιγμής για έμενα συσσωρεύτηκαν 93.000 σε χρέη λόγω των lockdown και έχω πάρει 4.000 ευρώ από κάθε επιστρεπτέα προκαταβολή» σημειώνει, δείχνοντας τη μεγάλη οικονομική ζημιά που έχει υποστεί…

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην «Μακεδονία της Κυριακής»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.