Η ετεροχρονισμένη κοινοποίηση των κρουσμάτων μαρτυρά την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που δεν ενισχύει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα υγείας!
H ετεροχρονισμένη κοινοποίηση δεκάδων κρουσμάτων, με την πλειοψηφία αυτών να προέρχονται από καθυστερήσεις ιδιωτικών εργαστηρίων, είχε σαν αποτέλεσμα την αναστάτωση του λαού της περιοχής μας, και αποκαλύπτει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο το πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης να εμπορευματοποιήσει τα διαγνωστικά τεστ, αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα και να τον εντάξει σε ενιαίο κρατικό σχέδιο, αλλά και να εξοπλίσει όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με τον αναγκαίο εξοπλισμό και προσωπικό για τον έλεγχο του πληθυσμού.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι ιδιωτικά εργαστήρια καθυστερούν να δηλώσουν τα κρούσματα στον ΕΟΔΥ. Στις αρχές Δεκέμβρη είχε αποκαλυφθεί η περίπτωση ιδιωτικού εργαστηρίου του Κιλκίς που «αμέλησε» επί 13 μέρες να κοινοποιήσει στον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα των τεστ για τον κορονοϊό. Τα φαινόμενα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν τα ιδιωτικά διαγνωστικά δε λειτουργούσαν αυτόνομα με κριτήρια κέρδους, αλλά ήταν ενταγμένα σε ένα ενιαίο κεντρικό σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης σε συνεργασία με τις δημόσιες δομές και όλο το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό.
Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει βέβαια, και μία άλλη, επίσης ουσιαστική πλευρά: την ανάγκη χρηματοδότησης και πλήρους στελέχωσης, με ευθύνη του κράτους, του εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας Γ.Ν. Κοζάνης όπου γίνονται τα διαγνωστικά tests, αλλά και την ύπαρξη και άλλων αντίστοιχων υποδομών σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Δηλαδή, στη Δυτική Μακεδονία που εμφανίζει ιδιαίτερα μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο και είναι στο επίκεντρο από την αρχή της πανδημίας, το υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Κοζάνης και το αντίστοιχο εργαστήριο έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο όλων των τεστ που γίνονται στα νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Γρεβενών και της Καστοριάς.
Αξίζει όμως να τονιστεί και να “μην περάσει καθόλου στα ψιλά” το εξής: μπροστά στην οξυμένη κατάσταση της περιοχής και το φόρτο του μοριακού αναλυτή της Κοζάνης, ειδικά στη φάση που η Καστοριά ήταν “στο κόκκινο”, αντί να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές με τα απαραίτητα μηχανήματα και να επιταχθούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, η “λύση” που επιλέχθηκε ήταν να συνάψει το Γ.Ν. Καστοριάς σύμβαση με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη! Να προωθηθούν, δηλαδή, οι λεγόμενες ΣΔΙΤ και να πριμοδοτηθεί ο ιδιωτικός τομέας και μάλιστα την περίοδο που η περιοχή στέναζε! Αντίστοιχη επιλογή φυσικά θα έκαναν και όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που σήμερα “βγαίνουν στα κάγκελα” για τις διαχειριστικές ανεπάρκειες της κυβέρνησης.
Στην ίδια κατεύθυνση και η ΔΕΗ Α.Ε, που οι χώροι της αποτέλεσαν αποδεδειγμένα εστίες μετάδοσης, έχει κλείσει συμβάσεις με ιδιωτικά κέντρα.
Είναι ευνόητο ότι με τέτοιους όρους, δηλαδή με υποστελεχωμένες δημόσιες δομές και με διαρκή «έγνοια» για πριμοδότηση των ιδιωτικών, χωρίς ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημιολογικής κατάστασης της περιοχής, δε θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη, ενιαία και επιστημονικά ορθή καταγραφή και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
Το φαινόμενο με τα λάθος στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη Δυτ. Μακεδονία είναι ξεκάθαρα θέμα έλλειψης προσωπικού στις δημόσιες δομές, αλλά και της παρασιτικής φύσης του ιδιωτικού τομέα στην όλη διαδικασία, αφού λειτουργεί αυτόνομα, με κριτήρια κέρδους και δεν είναι ενταγμένος σε μια ενιαία κεντρική διαχείριση.
Αυτή είναι η πραγματική αιτία της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής. Και είναι υποκριτική η όψιμη στάση όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που κινήθηκαν και κινούνται στον ίδιο δρόμο της υποβάθμισης του ΕΣΥ και της εμπορευματοποίησης της Υγείας.
Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι τα αιτήματα των εργαζόμενων, των υγειονομικών , των φορέων του κινήματος, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος υγείας, η ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας για τη διενέργεια μαζικών, επαναλαμβανόμενων, απολύτως δωρεάν τεστ, ενταγμένων σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, που θα διασφαλίζει και την ολοκληρωμένη παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας και τη λήψη των αντίστοιχων μέτρων, είναι επίκαιρα όσο ποτέ.
Παράλληλα η εξέλιξη με τους εμβολιασμούς δείχνει ότι η κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση θυσιάζει την υγεία του λαού για να μην επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τα κρατικά ταμεία. Έχει κάνει εμβολιαστικά κέντρα τα Β’ βάθμια Νοσοκομεία αντί να ενισχύσει πολύπλευρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία.)
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ηλικιωμένοι να καλούνται να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν, αλλά και το ελάχιστο προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας να μεταφέρεται για τις ανάγκες των εμβολιασμών στα Νοσοκομεία, επιβαρύνοντας περαιτέρω τη λειτουργία τους. Η «νότα αισιοδοξίας» που επιδιώκει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την έναρξη των εμβολιασμών , συνθλίβεται στο ρημαγμένο σύστημα υγείας. Αντί οι κυβερνητικοί παράγοντες να επισκέπτονται την περιοχή μόνο για να ανακοινώσουν νέα περιοριστικά μέτρα όπως το lockdown, να έρθουν στην περιοχή και να ανακοινώσουν μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού.
Τώρα να πάρουν μέτρα για :
– Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στελεχωμένα Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία, κινητές μονάδες υγείας.
-Ενίσχυση των νοσοκομείων με ιατρικό , νοσηλευτικό προσωπικό και λοιπό προσωπικό. Δημιουργία ΜΕΘ σε όλα τα Νοσοκομεία της περιοχής.
– Επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ένταξη του σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο.
– Δημιουργία περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων στην περιοχή ώστε να εξασφαλίζεται ο απρόσκοπτος εμβολιασμός.
– Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
– Ενίσχυση με προσωπικό του μοριακού αναλυτή στο Μαμάτσειο. Λειτουργία επιπλέον αναλυτών στην περιφέρεια.