Τις πλημμυρισμένες περιοχές του κάμπου της Δυτικής Εορδαίας επισκέφτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης συνοδευόμενος από τους έμπειρους μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κοζάνης Απόστολο Στάμο και Βάγια Στωϊκού.
- Στο Εμπόριο μαζί με τον πρόεδρο Σάκη Μπόζια μετέβησαν στην περιοχή του γηπέδου όπου σε κάθε ισχυρή βροχόπτωση δημιουργείται από την υπερχείλιση του ρέματος ένας παράπλευρος ορμητικός ποταμός αποκλείοντας ακόμα και τους κατοίκους της περιοχής να μπούνε στα σπίτια τους. Το πρόβλημα αυτό παραμένει εδώ και χρόνια προς μεγάλη απογοήτευση των κατοίκων της τοπικής κοινότητας που χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες οδεύσεις για τις οικιστικές και επαγγελματικές τους ανάγκες. Επίσης, μετέβησαν στη γέφυρα του δρόμου Εμπορίου – Μηλοχωρίου όπου τα φερτά υλικά και η βλάστηση εντός του ρέματος έφεραν τη στάθμη της ροής του νερού σε οριακά επίπεδα.
- Στην Αναρράχη μαζί με τον πρόεδρο Κοσμά Κωτσίδη και τον αντιπρόεδρο Κώστα Φίλιο κατέβηκαν στον κάμπο της περιοχής και διαπίστωσαν τη ζημιά που προκαλούν τέσσερα παράπλευρα ρέματα προτού ρεύσουν προς το κεντρικό κανάλι που φτάνει μέχρι το φράγμα του Περδίκκα. Ενημερώθηκαν οι μηχανικοί για την αντίστροφη ρύση του νερού των βροχοπτώσεων προς τα πίσω (από Δροσερό προς Αναρράχη) που μάλλον η υφιστάμενη υψομετρική διαφορά δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στα διέξοδα των ροών.
- Στην Κρυόβρυση μαζί με τον πρόεδρο Σάκη Τσολακίδη επισκέφτηκαν το παράπλευρο κανάλι της κοινότητας που οδηγείται επίσης στο κεντρικό κανάλι προς φράγμα Περδίκκα όπου και διαπιστώθηκε η ζημιά που προκαλείται στις πλούσιες αγροκαλλιέργειες λόγω της πληρότητας του από την βλάστηση και τα φερτά υλικά.
- Στα φανάρια της Άρδασσας όπου από την κατασκευή του δρόμου της Δυτικής Εορδαίας δημιουργήθηκαν ακόμα πιο έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα τόσο ο κόμβος αλλά και οι διασταυρούμενοι δρόμοι να καθίστανται άκρως επικίνδυνοι για τους διερχομένους. Ήδη η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ασχολείται με τη σχολαστική εξέταση του φαινομένου και σύντομα θα προταθεί η βέλτιστη λύση για την οριστική απάλειψη του φαινομένου.
- Στα φανάρια του κόμβου της ΑΕΒΑΛ (περιοχή ασβεστοποιΐας Κουρτίδη) όπου μετά την κατασκευή του δρόμου Δυτικής Εορδαίας οι ιδιοκτησίες της περιοχής πλημμυρίζουν σχηματίζοντας λίμνες χωρίς δυνατότητα διαφυγής δημιουργώντας καταστροφές σε καλλιέργειες, κατοικίες και επιχειρήσεις. Το ίδιο πρόβλημα δημιουργείται και στις ιδιοκτησίες από τις δύο πλευρές του δρόμου Κοζάνης – Φλώρινας (κυρίως στην έξοδο για Πτολεμαΐδα).
- Στον Φούφα όπου μαζί με τον πρόεδρο Νίκο Βόρσια επισκέφτηκαν την περιοχή στην Αγία Κυριακή όπου σε κάθε ισχυρή βροχόπτωση δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα στο οδόστρωμα, άκρως επικίνδυνο για τους διερχομένους οδηγούς, αλλά με την σχολαστική εργασία των χειριστών και μηχανημάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κοζάνης απεσωβήθησαν οριστικά.
Σε όλη τη διαδρομή ο κ. Τσιούμαρης βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστα Γρίβα για τον συντονισμό της υπηρεσίας αλλά και των μηχανημάτων και στα άλλα σημεία του Νομού που επλήγησαν (περιοχή Καραγιαννίων), ενώ από σήμερα θα σταλούν συμπληρωματικά μηχανήματα που θα ανακουφίσουν άμεσα τις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες ενώ θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στην επίσπευση των μελετών που θα δώσουν οριστική λύση στα προβλήματα του κάμπου της Εορδαίας που για δεύτερη φορά πλήττεται από τις θεομηνίες του καλοκαιριού.
Τέλος, ο κ. Τσιούμαρης ανέφερε στους προέδρους για μια ακόμη φορά πως υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας που η νέα Περιφερειακή αρχή έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα για την αντιμετώπισή τους όπως:
- Η ένταξη της μελέτης της Αντιπλημμυρικής Προστασίας Δυτικής Εορδαίας για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προϋπολογισμού 2.728.000 ευρώ ώστε να δημοπρατηθεί και να γίνει το έργο που θα προκύψει «γλυτώνοντας» τους κατοίκους, καλλιεργητές και κτηνοτρόφους από τις συνεχείς καταστροφές.
- Η προς δημοπράτηση εργολαβία του καθαρισμού ρεμάτων προϋπολογισμού 2.120.000 ευρώ που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των ρεμάτων του κάμπου Εορδαίας (περιμετρική τάφρος – κανάλι – κύρια και παράπλευρα ρέματα).
- Η δρομολογημένη αγορά νέων μηχανημάτων για αντιπλημμυρική προστασία (εκσκαφείς, προωθητές) που θα βρίσκονται στην διάθεση των Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων για να «νοικοκυρέψουν» τις περιοχές αρμοδιότητάς τους.
- Οι άμεσες παρεμβάσεις της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων που είτε με κατεπείγουσες διαδικασίες είτε με τα υπάρχοντα μηχανήματα αντιμετωπίζουν τα πλημμυρικά φαινόμενα πριν επεκταθούν για περαιτέρω ζημιές.