Άι Βασίλης σε οριζόντια πτώση! Γράφει η Ελένη Δεληβοριά



Ημερολόγιο εγκλεισμού, Δεκέμβρης 2020

Από την ώρα που ξύπνησα ο Άγιος Βασίλης βρίσκεται πεσμένος με τα μούτρα στο χαλί!

Τουλάχιστον μέχρι την ώρα που έπεσα για ύπνο χθες το βράδυ, εκείνος συντρόφευε διακοσμητικά το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τώρα είναι ξαπλωμένος μπρούμυτα μπροστά από το δέντρο, αλλάζοντας δραστικά το feng shui του σπιτιού!

Σύμφωνα με την αρχαία κινέζικη φιλοσοφία τόσο το σημείο όσο και ο τρόπος που είναι τοποθετημένα τα αντικείμενα μέσα στο σπίτι επηρεάζουν την ενέργεια του χώρου! Δεν έπεσε για καλό με τα μούτρα κατάχαμα ο Santa! Φως φανάρι!
Αλήθεια τώρα, πίστεψες πως περίμενα το feng shui για να υποψιαστώ πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά με την ενέργεια του σπιτιού, της πόλης, της χώρας, του πλανήτη…φέτος τα Χριστούγεννα;

Κόντρα στην κινέζικη φιλοσοφία, άφησα τον Άγιο Βασίλη εκεί σε πρηνή θέση και συνέχισα να κινούμαι στο χώρο σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Σκέφτηκα πως κι εγώ όταν καταρρέω δε θέλω να με ενοχλούν. Θέλω να με αφήνουν να ζω την πτώση μου «όμορφα και ωραία» και μετά να σηκώνομαι μόνη μου, να σκουπίζομαι και να βαδίζω ξανά προς την κορυφή!

Ο διακοσμητικός Άγιος Βασίλης βέβαια δε γίνεται να σηκωθεί μόνος του, πάντως εγώ αποφάσισα να του δώσω το χρόνο να «ζήσει» την προσωπική του κατάρρευση συμπάσχοντας ταυτόχρονα μαζί του! Με τούτα και με τ’ άλλα θυμάμαι τα λόγια του Κώστα Μόντη και απευθύνομαι στον σαβουριασμένο αγιοβασίλη: «Πόση πτώση άραγε μας μένει ως την κορφή;».

«Ε, Άγιε Βασίλη;»

Όπως και να ‘χει ας τον επαναφέρω επιτέλους σε όρθια στάση. Ας δώσω πια ένα τέλος στο σώριασμα αυτό, μήπως διορθωθεί η ενέργεια και μαζί με τον Άγιο Βασίλη ανέβει και η διάθεση! Ποτέ δεν ξέρεις! Αυτή τη φορά έρχονται ως αναλαμπή στο νου κάποια άλλα λόγια ενός Γάλλου λογοτέχνη, ονόματι Jean Cocteau, τα οποία δανείζομαι: «Η ζωή είναι μια οριζόντια πτώση»… και συνεχίζεται!

Ελένη Δεληβοριά

3 σχόλια στο άρθρο “Άι Βασίλης σε οριζόντια πτώση! Γράφει η Ελένη Δεληβοριά

  1. Συγχαρητηρια.στελιος

    - Edit

    Απαντήστε

    Επανερχομαι οχι για να συμπληρωσω,μια τριτη λεξη,αλλα για δυο σκεψεις,εναν προβληματισμο!
    Καθε φορα που διαβαζω το παραπανω αρθρο σας,αρκετες φορες μεχρι τωρα,προστιθεται στον νου και μια καινουρια σκεψη!
    Μηπως ο ανθρωπος ειναι πολλα- πολλα χρονια σε πρηνή θεση και ο αγιος βασιλης,ορθιος;
    Μηπως φετος με τα χριστουγεννα αλλιως,με τις γιορτες πιο ” μικρες”, λογω κορονοιου,βρουμε χρονο να σκεφτουμε πραγματα,που, τα πολλα φωτα,τα εκκωφαντικα ρεβεγιον και τα πλουσια τραπεζια,δεν μας “χαριζουν” χρονο να σκεφτουμε;
    Και παλι Σας ευχαριστω για το το αρθρο σας,που σαν οιστρος,ξυπναει απο υπνο και διεγειρει την ενσυναισθηση και ολα τα συναισθηματα που ταιριαζουν στον ανθρωπο,στο ανω θρωσκω…
    Μηπως φετος με την κραυγαζουσα σιγαλια,αρχισει να ανεβαινει ο ανθρωπος;και ο αγιος βασιλης διπλα του,να χαιρεται και εκεινος με την κατακκοκινη και ομορφη φορεσια του…εστω και πρηνής…
    Και ο διακοσμητικος ανθρωπος;
    Ιδου πεδιον για να ακομα ωραιο και αληθινο αρθρο σας…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.