Στην τελευταία συνεδρίαση δια περιφοράς του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας. Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το συγκεκριμένο θέμα.
Η ίδρυση Ενεργειακών Κοινοτήτων δεν ήταν “κεραυνός εν αιθρία”, προβλέπεται από το αντιδραστικό νομοσχέδιο που ψήφισαν στις 17 Ιανουαρίου 2018, χέρι – χέρι η τότε κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία , το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενταγμένο στη στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους καταδικάζοντας το λαό σε διαρκή ενεργειακή φτώχεια.
Επίσης πριν από λίγους μήνες ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την τοπική διοίκηση (Αντ. Τρίτσης) διακήρυξε: “Σήμανε η ώρα του δήμου μάνατζερ και πετυχημένου επιχειρηματία…”.
Μέσα σε αυτή την κρίσιμη για το λαό και τη χώρα περίοδο λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και χωρίς τη συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων δια ζώσης, η δημοτική αρχή μαζί με τις άλλες παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο αποφάσισαν τη συμμετοχή του δήμου στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας, προωθώντας τις “πράσινες μπίζνες”, τα σχέδια της απολιγνιτοποίησης, τον ενεργειακό σχεδιασμό προς όφελος του κεφαλαίου με τον μανδύα της “ενεργειακής δημοκρατίας” με σαφή στόχο την ενσωμάτωση λαϊκών δυνάμεων στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επιδοτήσεις, μακροχρόνιο σταθερό φορολογικό πλαίσιο, εγγυημένες τιμές για τους «συνεταιριστές» επιχειρηματίες και μια σειρά άλλες παροχές. Πρόκειται για ένα ακόμη κομμάτι του παζλ της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας γενικά, με ειδικό στόχο την ενίσχυση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, με όρους επιδοτήσεων ανάλογους με εκείνους που οδήγησαν στα… φιλοπεριβαλλοντικά «χαράτσια» που συντέλεσαν, ανάμεσα στα υπόλοιπα μέτρα, να εκτοξευτούν τα τιμολόγια ηλεκτρισμού στη χώρα μας την τελευταία επταετία.
Σκοπός των Ενεργειακών Κοινοτήτων είναι η «προσέλκυση κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων αξιοποίησης των ΑΠΕ ή Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης», με χαρακτήρα που θα καθορίζεται στο καταστατικό της, είτε «κερδοσκοπικό», οπότε και θα επιτρέπεται η διανομή κερδών στα μέλη της, είτε «μη κερδοσκοπικό», χωρίς δυνατότητα διανομής κερδών. Ο διαχωρισμός «κερδοσκοπικός» ή «μη κερδοσκοπικός» είναι φυσικά τυπικού χαρακτήρα, που περισσότερο έρχεται να διευκολύνει τις επενδύσεις και να δώσει επιλογές στα κεφάλαια αναλόγως της προέλευσής τους, παρά έχει να κάνει με τον πραγματικό χαρακτήρα τους, αφού καπιταλιστικές επιχειρήσεις, όπως είναι οι Ενεργειακές Κοινότητες, άσχετα από την ονομασία τους, δεν μπορούν να μη λειτουργούν με όρους κερδοφορίας.
Για να γίνει κατανοητό ποιος θα βγει κερδισμένος από την Ενεργειακή Κοινότητα αρκεί να αναφέρουμε την θερμή υποδοχή που είχε λάβει το νομοσχέδιο από τους επιχειρηματίες που είναι ενδεικτική τού ποιον αφορούν τα εν λόγω σχέδια. Ταυτόχρονα, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί ένα άκρως φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι ενώσεις επιχειρηματιών που τοποθετήθηκαν στη δημόσια διαβούλευση, ζήτησαν ακόμη περισσότερες διευκολύνσεις.
Επίσης η ΜΚΟ GreenPeace (γνωστή για το σύνθημα Go Solar του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου) στη δημόσια διαβούλευση “διαμαρτυρήθηκαν” για τους τοπικούς περιορισμούς που επέβαλλε το νομοσχέδιο και ζήτησαν δημιουργία συνεταιρισμού.
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι τα σοβαρά θέματα μπορούν και πρέπει να περιμένουν, ώστε να συζητηθούν σε συνεδριάσεις ανοιχτές για όλους τους ενδιαφερόμενους και με τη δια ζώσης παρουσία των δημοτικών συμβούλων.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Χόλμπα Αντωνία