Οι φάρμες τέθηκαν σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης μετά τις αναφορές για κρούσματα κορωνοϊού σε εκτροφεία στο εξωτερικό.
Σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης βρίσκονται οι φάρμες εκτροφής μινκ (βιζόν) της Καστοριάς και της Κοζάνης, από την αρχή της χρονιάς που υπήρχαν αναφορές για κρούσματα κορωνοϊού σε εκτροφεία μίνκ στην Ολλανδία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.
Τελευταία, κρούσματα εντοπίστηκαν στη Δανία, η πρωθυπουργός της οποίας δήλωσε, ότι «θα προχωρήσουν στη θανάτωση περισσότερων από 15 εκατομμυρίων βιζόν που υπάρχουν στη χώρα». Αυτό, που δημιουργεί ανησυχία είναι οι αναφορές για ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS – CoV-2 , που μπορεί να μεταφερθεί από τα βιζόν στον άνθρωπο και μπορεί να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου.
Στην Ελλάδα, αναφέρει η ΕΡΤ, λειτουργούν 90 φάρμες εκτροφής, που εκτρέφουν περίπου ένα εκατομμύριο μινκ, σε περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Καστοριάς και Κοζάνης. Στην περιοχή, εκτός των αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας, που εφαρμόζονται στις φάρμες κατ’ εντολή του ΥΠΑΑΤ, έχει συσταθεί άτυπη ομάδα εργασίας από τρεις Κτηνιάτρους με ειδική εμπειρία στα μινκ, που παρακολουθούν από κοντά τις φάρμες.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία έχει απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για το θέμα, με αφορμή το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην Κοζάνη και την Καστοριά, στην οποία αναφέρει, πως «απαιτείται υψηλή επαγρύπνηση στις εγκαταστάσεις γουνοφόρων ζώων ειδικά σε Κοζάνη και Καστοριά, καθώς υπάρχουν έγκυρες ενδείξεις, ότι ο κορωνοϊός μεταφέρεται εύκολα στα μινκ παρά την τήρηση μέτρων βιοασφάλειας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος σχολιάζοντας την επιστολή των φιλοζωικών οργανώσεων, είχε δηλώσει, πως «από την αρχή της πανδημίας παρακολουθείται το θέμα, αλλά στην περιοχή δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα».
Πηγή: voria.gr