Το Κράτος είναι ασφαλές όταν έχει δικές του πηγές ενέργειας – Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει σ’ αυτή την προσπάθεια;



Το προνόμιο στο μεγαλύτερο ποσοστό της ασφάλειας Ηλεκτρικής Ενέργειας για όλη την Ελληνική Επικράτεια εδώ και 70 χρόνια το κατείχε η Δυτική Μακεδονία με τα υπάρχοντα Ορυχεία και τα εργοστάσια  Ατμοηλεκτρικών  και Υδροηλεκτρικών Σταθμών και τα Δίκτυα Υψηλής Τάσεως , με επίδραση λόγω της συμμετοχής των πολιτών της είτε άμεσα ως εργαζόμενους είτε έμμεσα με παράπλευρες επιχειρήσεις  καθώς και με τους διαβιούντες κατοίκους στην εν λόγω Περιοχή με όλες τις συνέπιες καλές και κακές.

Μετά την ανακοίνωση πέρυσι του Πρωθυπουργού μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ  ότι η μονοκαλλιέργεια του Λιγνίτη έχει ημερομηνία λήξης το 2028  με άμεσο κλείσιμο των παλαιών ΑΗΣ  και διατήρηση μόνο του νέου  ΑΗΣ Πτολεμαΐδας  Νο 5, ο οποίος θα ξεκινήσει την κανονική λειτουργία του το 2022, η Δυτική Μακεδονία παύει να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή της Ηλεκτρικής ενέργειας. Συγχρόνως όμως η Χώρα μας, προς το παρόν, μειονεκτεί και στερείται της αυτοδυναμίας σε Ηλεκτρική Ενέργεια, επειδή με το κλείσιμο των Ορυχείων θα έχουμε  έλλειψη δικών μας (Ελληνικών) πηγών  ενέργειας. .

Από σήμερα και στην συνέχεια η Ηλεκτρική Ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Χώρας μας θα εξαρτάται από τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που διαθέτουμε προς το παρόν : Νερά, Αέρα, Ήλιο, Βιομάζα και το υποψήφιο Υδρογόνο. Αυτή την χρονική στιγμή με την υπάρχουσα τεχνολογία και μέσα για  αυτό το είδος  παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας των ΑΠΕ, δεν μπορεί να καλυφθούν οι ανάγκες της Χώρας μας. Συμπληρώνονται και καλύπτονται οι Ηλεκτρικές  Ανάγκες σε ενέργεια από Εργοστάσια  Φυσικού Αερίου το οποίο μέχρι στιγμής είναι εισαγόμενο, χωρίς απόλυτα καθαρό περιβάλλον. Όταν  όμως οι ανάγκες της Χώρας μας δεν μπορούν να καλυφθούν από τις προαναφερόμενες πηγές Ενέργειας, τότε κάνουμε καθαρή εισαγωγή Ηλεκτρικού Ρεύματος από γειτνιάζουσες Χώρες.

Ο τρόπος διαχείρισης της Ηλεκτρικής Ενέργειας από τις παραπάνω πηγές έχει και πολλά, ΜΕΓΑΛΑ, τρωτά και επισφαλή σημεία.

Επιγραμματικά:

Οι ΑΠΕ δεν έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίζουν Ηλεκτρική Ενέργεια 24ώρες το 24ώρο, τουλάχιστον με την σημερινή τεχνολογία. Είμαστε σε αναμονή της νανο- ενέργειας που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικά στάδια στα Πανεπιστημία.

Ο  τρόπος διαχείρισης των ΑΠΕ  μέχρι σήμερα  είναι τελείως άναρχος και δυστυχώς παρεμβαίνει σοβαρότατα στην φυσιογνωμία του Περιβάλλοντος  φυσικού χώρου (Αναμογεννήτριες) και τους γειτνιάζοντες οικισμούς που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία ή καταλαμβάνει, δυστυχώς  και με την σύμφωνη γνώμη του Κράτους (με Ηλιακούς Καθρέπτες),  γόνιμες περιοχές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πρωτογενών προϊόντων ή άλλων επιχειρήσεων . Ειδικά  δε στις Τεχνικές Λίμνες που παράγουν αποκλειστικά καθαρή  ηλεκτρική ενέργεια, δεν έγινε μέχρι σήμερα  καμία προσπάθεια αξιοποίησής τους τουριστικά ή προσπάθεια ανάπτυξης και προβολής άλλων εκδοχών διαχείρισης τους (Βλέπε τις προτάσεις μας, που τις έχουν αγκαλιάσει  βιβλιογραφικά Πανεπιστημιακές Σχολές σε Μεταπτυχιακές  εργασίες κ.λ.π. : «Ανάπτυξη-αναβάθμιση-βελτίωση της Λίμνης Πολυφύτου περιφερεικά ,εντός, εκτός και παραπλεύρως». (19-5-2017), ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ «Αρχές και προϋποθέσεις σχεδιασμού, ίδρυσης και λειτουργίας τους». (12-3-2018).

Επομένως όφειλε και  οφείλει η Κεντρική εξουσία άμεσα να δημιουργήσει ένα Κανονισμό-Πρωτοκόλλων. Αυτά τα πρωτόκολλα,    που ενδεχομένως θα ισχυρισθεί ότι τα έχει κάνει, σημειώνουμε, σύμφωνα με την λαϊκή ρήση, είναι πρωτόκολλα στο «γόνα». Σε αυτήν την παράγραφο αν χρειασθεί θα επανέλθουμε με πάρα πολλές λεπτομέρειες, προς το παρόν  σημειώνουμε  ότι οι ΑΠΕ, που με την σημερινή τεχνολογία δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ελληνικής Επικράτειας,  τεχνολογικά πρέπει μέσα από μελέτη-μελέτες να κατανεμηθούν σε όλο το ηλεκτρικό δίκτυο της Χώρας. Μπορεί όμως να συμμετέχουν οι ΑΠΕ συμπληρωματικά και συγχρόνως, όταν δεν υπάρχει ζήτηση, να χρησιμοποιούνται   στην παραγωγή Υδρογόνου, του οποίου το κόστος των υλικών που συμμετέχουν στην παραγωγή του, διαφαίνεται ότι σιγά-σιγά μειώνεται (βλέπε Ολοκληρωμένα πειράματα Πανεπιστημίων και πρακτικές μαζικής παραγωγής) ή στην επιστροφή υδάτων σε υδαταποθήκες  για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  ή ύδρευσης κ.ά.

Οι άλλοι δύο παράγοντες τροφοδοσίας Ηλεκτρικής Ενέργειας (Φυσικό Αέριο και εισαγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας), όπως αντιλαμβάνεται κανείς εξαρτώνται από τον εξωτερικό παράγοντα, με όλες τις επισφάλειες. Η Ιαπωνία πριν τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι είχε χάσει ήδη  τον πόλεμο γιατί δεν είχαν δική τους καύσιμο ύλη (πετρέλαια κλπ.).

Στην επικεφαλίδα της παρούσης εργασίας στο τέλος διερωτώμεθα: Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να συνεχίσει να παίζει ρόλο;

Απαντάμε με ένα μεγάλο ΝΑΙ αλλά υπό όρους:

1ον. Κατά την ταπεινή μας άποψη, να τοποθετηθούν ηλιακοί καθρέπτες σε πρώην ορυχεία είναι τελείως ΑΣΤΟΧΟ:

Α. Κυρίες και Κύριοι της Ελληνικής Βουλής, εάν το υλοποιήσετε κάνετε ένα δεύτερο σοβαρότατο λάθος σε βάρος της Τοπικής Κοινωνίας και σας μεταφέρουμε, ένα απόσπασμα από το τι γράψαμε το 2002 και το 2017 στην εργασία μας : Η συνέχεια και το μέλλον στα Ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας» (23-3-2017) « Επειδή με το νόμο 2941 του 2001 άρθρο 9, που ψηφίστηκε μια ζεστή νύχτα του καλοκαιριού (διερωτώμαι ακόμη και σήμερα, εκείνη την νύχτα δεν υπήρχαν  βουλευτές της Δ.Μ. στη Βουλή) παραχωρήθηκαν  όλες τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις των ορυχείων από το Δημόσιο στην περιουσία της ΔΕΗ, για να μπορεί να μπει στο χρηματιστήριο ισχυρή; (Δεκέμβριος 2001), καταργώντας στην ουσία μόνο, το τονίζω, μόνο για τα ορυχεία το νόμο 1280 του  1981, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Ροκόφυλλου, εάν θυμάμαι καλά».. Επειδή ο όρος Απαλλοτριωμένες εκτάσεις πλέον εξαλείφεται για τα πρώην Ορυχεία, η πράξη σας είναι τελείως αυθαίρετη, και αν δεν το κάνατε εσκεμμένα ίσως δεν το αντιληφθήκατε και δεν το καταλάβατε και έτσι σίγουρα μπαίνετε σε μία νομική περιπέτεια.  Απλά για να σας βοηθήσουμε σ’ άλλη εργασία μας το 2017 «Διαχρονικές θέσεις,απόψεις,προτάσεις για την περιουσία της ΔΕΗ και για την μεταλιγνιτική περίοδο των πρώην και νυν  Ορυχείων της Δυτικής Μακεδονίας». (6-7-2017)  σημειώνουμε: «Ονομάζεται ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ και η καταβολή του χρηματικού τιμήματος  υπολογίζεται για την λειτουργικότητα της έκτασης και του προϊόντος που παράγει. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε αγοροπωλησία αλλά παραχώρηση δικαιωμάτων για να μπορέσει η πολιτεία μέσω της ΔΕΗ να χρησιμοποιήσει για συγκεκριμένο σκοπό και όσο χρειάζεται τις αναφερόμενες εκτάσεις.». Αν χρειασθεί θα το αναλύσουμε σε άλλο άρθρο μας.

 Β. Δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας οι ηλιακοί καθρέπτες, άλλωστε δεν παράγουμε και τα απαιτούμενα υλικά γι αυτούς και ιδιαίτερα καταλαμβάνουμε ολόκληρες πεδιάδες, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αποδοτικά πολύ καλλίτερα και να δοθούν πολλές θέσεις εργασίας. ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ: βρείτε άγονες περιοχές, δίπλα από τις γραμμές  υψηλής τάσεως. Χωρίς να προσβάλετε το περιβάλλον και καλύψετε τις ανάγκες σας σε Ηλεκτρική Ενέργεια, ξεκινώντας σε πρώτη φάση με την τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών στα κεραμίδια των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών κτιρίων (Διαβάστε τι λέει Η Παγκόσμια Τράπεζα από την οποία έλαβαν οι εξουσίες Τοπικές και Κεντρικές (Αθηνών – Βρυξελλών) μελέτη για την Μεταλιγνιτική εποχή στην Δ.Μ. http://wrld.bg/UUPq50B8vrw?fbclid=IwAR2fRM9Mx26tk0Wd-BmEkk-z5Qrcwi4weM4-HlJXlcRfK8RHvDrcOzy7YUA) και συγχρόνως δημιουργήσετε μία βιοτεχνία κατασκευής των Φωτοβολταϊκών στη Χώρας μας με εξαγωγικές προδιαγραφές. Σας  κάνουμε έκκληση  να αναθεωρήσετε αυτή την προσέγγιση. Πρώτον και κύρια αυτές οι εκτάσεις ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ απαιτείται προγενέστερα να αποκατασταθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, δεν πρέπει  να μας αφήσετε σ’ ένα σεληνιακό τοπίο, με ένα πάρκο καθρέπτες??????

 Κυρίες και κύριοι της Κεντρικής εξουσίας σε ένα πρώην Ορυχείο οφείλετε, έχετε υποχρεώσει να ρωτήσετε πρώτα την Τοπική Κοινωνία και μην βάζετε και εδώ το δίλημμα με όρο την ασφάλεια αναγκών τηςΗλεκτρικής Ενέργειας, που ήδη σας απαντήσαμε ??? Στις εργασίες μας επιμένουμε, τεκμηριωμένα, ότι στην Περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έπρεπε να λειτουργεί ένα Πολυεπιστημικό Ινστιτούτο Μελετών και Ερευνών (βλέπε Επιτακτική είναι η ανάγκη ίδρυσης Πολυεπιστημονικού Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και Πρόταση. (28-12-2018))   και στην συνέχεια να υλοποιείται οποιοδήποτε έργο έχετε (αν έχετε) κατά νου, από την Πλατεία Συντάγματος και από την μεγάλη πλατεία των Βρυξελλών,  σε απόσταση απ’ εμάς 700 και 2500 χιλιόμετρα????, χωρίς να έχετε απολύτως τοπικά βιώματα και συναισθήματα.

2ον. Σήμερα, όχι αύριο, ελάτε  να προσεγγίσουμε μελέτες Επιχειρήσεων και Πανεπιστημίων,  που ενδεχομένως κάποιες βρίσκονται καταχωνιασμένες  στα συρτάρια Αρμοδίων Υπηρεσιών και Πολιτικών Παραγόντων (Κεντρικών και Τοπικών) της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, που μπορούν να δώσουν μία συνέχεια λειτουργίας, πέραν του 2028 της  Νέας Μονάδας Πτολεμαΐδας  Νο 5 με χρήση και του λιγνίτη, με μηδενικές ρίψεις ρύπων στο περιβάλλον. Εδώ μπαίνει και ο πιο σοβαρός προβληματισμός και ως αίτημα.  Η Μονάδα Νο 5,   ΜΠΟΡΕΊ  να συμμετέχει στην παραγωγή και Υδρογόνου ; ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙ με την συμμετοχή και των ΑΠΕ και μάλιστα τώρα που μειώνονται και τα κόστη των υλικών που συμμετέχουν στην παρασκευή Υδρογόνου (βλέπε μελέτες ολοκληρωμένες Πανεπιστημίων).

3ον. Η Δυτική Μακεδονία έχει τις δυνατότητες να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανάπτυξη  και πρόοδο της Χώρας μας και σε άλλους τομείς. Στην επόμενη παρακάτω  εργασία μας για την Μεταλιγνιτική Εποχή στην Δυτική Μακεδονία,  θα έχουμε μία πρώτη ανάλυση, στην οποία θα προσπαθήσουμε να συμπτύξουμε όλες τις εργασίες μας, που έχουμε κάνει έως τώρα (τις οποίες δημοσιεύσαμε στα ΜΜΕ εδώ και χρόνια και τις έχουμε τοποθετήσει στην  Ιστοσελίδα μας: Η Πολιτεία της Ουτοπίας), και θα απαντήσουμε με λεπτομέρειες  στον υπότιτλο της παρούσης επιστολής (Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει σ αυτή την προσπάθεια;) ως εξής:

Προτάσεις για την άμεση ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας κατά την μεταλιγνιτική εποχή.

Επιγραμματική περίληψη:

Δύο νέα Νομικά Πρόσωπα, δύο Εργοτάξια,  δύο συλλογικές εισηγήσεις- προτάσεις των τοπικών Φορέων για την συνολική Ανάπτυξη της ΔΜ, ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. (2+2+2+1).                

– Η διαχρονική  πορεία της ΔΕΗ , των εργαζομένων και ειδικά  των κατοίκων των όμορων δήμων και γενικά της Δυτικής Μακεδονίας στα Ορυχεία, στα Εργοτάξια , στα Εργοστάσια,.

Κάνουμε έκκληση σε όλη την Τοπική Κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας: Πρέπει να βαδίσουμε ενωμένοι με συγκεκριμένους συλλογικούς στόχους που οφείλουν και έχουν υποχρέωση οι Τοπικοί Άρχοντες να κατατάξουν με σειρά σπουδαιότητας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων  και να τα καταθέσουν στις Κεντρικές εξουσίες Αθηνών και Βρυξελών, οι οποίες με την σειρά τους οφείλουν να τις παραλάβουν, να τις επεξεργαστούν και να τις υλοποιήσουν.

Το πολυδιαφημισμένο  Master plan (το οποίο πλέον τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση http://www.opengov.gr/minenv/?p=11202) καλεί τους Δημόσιους Φορείς της Τοπικής Κοινωνίας σε αποφάσεις για προτάσεις, όπου, κατά τη γνώμη μας, πρέπει μεταξύ των άλλων να πρωταγωνιστούν δύο παράγοντες :

Κάθε έργο χωριστά οφείλει να έχει καταλυτική ημερομηνία υλοποίησης, με εξαιρέσεις που θα ονομάζονται με ελληνικές λέξεις, και για τις  παραβιάσεις της ημερομηνίας θα  έχει λόγο το δικαστήριο γι’ όλους πολιτικούς άρχοντες και υπηρεσιακούς παράγοντες. Επίσης  θα σημειώνονται οι τακτές ημερομηνίες απολογισμού και εξέλιξης κάθε έργου. Αν παραλείπονται τα παραπάνω συμβουλεύουμε την Κεντρική Υπηρεσία να κρατήσει το Master Plan στα συρτάρια της?????

Δηλώνουμε παρόν στους φίλους, που μας διαβάζουν και μας ακολουθούν και πριν και μετά το  Master Plan.

Οι προσπάθειες  μας έχουν ένα στόχο : Την οικογένεια, την Τοπική Κοινωνία και τον Τόπο μας, που ζήσαμε, ζούμε, εργαστήκαμε, εργαζόμαστε, δημιουργήσαμε , δημιουργούμε.

Θωμάς Γκατζόφλιας

Φωτεινή Χατζάρα        

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.