Κύριε Δημαρχε,
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη συνάντηση των δημάρχων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) Θράκης, Ανατολικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας με θέμα: Παρουσίαση του Εθνικού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Όλες οι προτάσεις συγκλίνουν ότι η πρώτη μονάδα καύσης υπολειμμάτων, από τις τέσσερεις που είναι προγραμματισμένες στις παραπάνω Περιφέρειες, θα γίνει στην Κοζάνη με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).
Συγκεκριμένα:
Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν οι προϋποθέσεις, μιας και είμαστε πρωτοπόροι όσον αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμάτων με ΣΔΙΤ από το 2017.
Έχουμε την ψήφιση του Νόμου για την “Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας…”, ο οποίος προβλέπει κλείσιμο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη. Στα πλαίσια της “απολιγνιτοποίησης” προβλέπεται αύξηση των ΑΠΕ στις οποίες κατατάσσονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση απορριμμάτων!!!
Έχουμε την απάντηση Χατζηδάκη σε ερώτηση στη Βουλή: “Το θέμα της Ενεργειακής Εγνατίας, όπως λέγεται, είναι κάτι που το έχει αγκαλιάσει η Αυτοδιοίκηση σε αυτές τις περιοχές. Δεν είναι κάτι που επιβάλλεται, αλλά είναι μέρος της ενωσιακής νομοθεσίας”.
Επιπλέον τόνισε ότι η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, εκτός του ότι ήταν στο πρόγραμμά τους, ήταν αποδεκτό και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι ευρωπαϊκή πολιτική η παραγωγή ενέργειας από τα σκουπίδια. Ακόμα τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση είναι μια περιβαλλοντική πρωτοβουλία. Αγκαλιάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση η παραγωγή ενέργειας από τα σκουπίδια γιατί είναι πηγή πλούτου.
Πηγή πλούτου λέμε εμείς είναι για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα κι όχι για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Για το λαό της περιοχής είναι κόστος, μιας και στη Δυτική Μακεδονία υπάρχει εμπειρία και θα πληρώνουμε τα σκουπίδια 135€ τον τόνο από 35€ που πληρώναμε μέχρι το 2017. Επίσης με την κατασκευή ΜΕΑ με ΣΔΙΤ προωθείται η απευθείας στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων, με ζεστό χρήμα και εξασφαλισμένη κερδοφορία για πολλά χρόνια, εφόσον οι Δήμοι υποχρεώνονται να τους εξασφαλίζουν πρώτη ύλη και μάλιστα με “τσουχτερές” τιμές για το λαό της περιοχής. Επίσης ο Υπουργός Ενέργειας συμπλήρωσε ότι και να μη θέλαμε να κάνουμε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είμαστε υποχρεωμένοι από την ΕΕ κι αυτό θα κάνουμε.
Έχουμε τον ΦΟΣΔΑ (Φορέας Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων) Κεντρικής Μακεδονίας που έχει καταστρώσει και προωθεί το σχέδιο “Εγνατία Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων” από την Ήπειρο μέχρι την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη για την κατασκευή εργοστασίου καύσης υπολειμμάτων μέσω ΣΔΙΤ. Η προτεινόμενη Ενεργειακή Εγνατία θα μαζεύει τα απορρίμματα από την Κέρκυρα μέχρι τη Θράκη και θα τα μεταφέρει, είτε κατευθείαν σε εργοστάσιο διαλογής που θα γίνει στην Πτολεμαΐδα, είτε από άλλα εργοστάσια μηχανικής διαλογής που θα έχουν μειώσει τον όγκο των σκουπιδιών κατά λιγότερο από 20%. Δηλαδή στην Πτολεμαΐδα θα καίγονται απορρίμματα για την παραγωγή ενέργειας.
Έχουμε τις δηλώσεις του Γεν. Διευθυντή της ΔΙΑΔΥΜΑ, το Νοέμβριο του 2019, ότι γίνονται συζητήσεις για τη δημιουργία με ΣΔΙΤ ενός εργοστασίου καύσης υπολειμμάτων για παραγωγή ενέργειας σε εκτάσεις του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ, στην Κοζάνη. Μάλιστα εξήγησε ότι το συγκεκριμένο σημείο θεωρείτε “κεντροβαρές” ως προς την Εγνατία οδό.
Απαντώντας σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας για το ενδεχόμενο καύσης απορριμμάτων στις 20/11/2019, είπατε ότι ήταν προσωπικές απόψεις του Γεν. Διευθυντή. Σήμερα που ολοένα και περισσότερο σφίγγει ο κλοιός της προωθούμενης καρκινογόνου καύσης των απορριμμάτων, με τραγικές επιπτώσεις στην υγεία του λαού και το περιβάλλον.
Σας ρωτάμε, και με την ιδιότητα του Προέδρου της ΔΙΑΔΥΜΑ:
Τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε και ποιες δράσεις θα αναλάβετε για να αποτραπούν τα παραπάνω σχέδια που θα έχουν τραγικές συνέπειες στην υγεία αλλά και στο βεβαρημένο ήδη περιβάλλον της περιοχής μας;
Είναι στις προθέσεις σας να φέρετε το συγκεκριμένο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Χόλμπα Αντωνία