Ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Β. Παπαναστάσης, καταγωγής από Εράτυρα Κοζάνης, με την ομάδα του συνέγραψαν το εγχειρίδιο “ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΤΟΥ ΣΙΝΙΑΤΣΙΚΟY.” Στο ειδικό μέρος του βιβλίου περιγράφει μια πολύ πλούσια χλωρίδα που δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα και ίσως για αυτό, όπως λέει ο συγγραφέας, το Σινιάτσικο δεν έχει περιληφθεί στο δίκτυο ΝΑTURA, στις προστατευόμενες περιοχές της χώρας.
Στο αγαπημένο μας λοιπόν βουνό, το ψηλότερο και μεγαλύτερο της Μακεδονίας, που εκτείνεται από το Βίτσι και συνεχίζει με τον Μπούρινο, αυτοφύονται είδη με μεγάλη οικονομική και οικολογική σημασία. Η HERBS&OILS καλλιεργεί μερικά από τα είδη του βιβλίου, όπως το sideritis raeseri, salvia offisinalis, salvia sclaria, thymus vulgaris, είδη του γένους viola και helichrysum, πέραν της lavandula angustifolia, στη Ξηρολίμνη Κοζάνης
Το σπουδαιότερο και γνωστότερο όλων, το τσάι του βουνού (sideritis raeseri και sideritis scardic), που τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησε η συλλογή του και η αποξήρανση του. Η αποξήρανση είναι το πιο κρίσιμο στάδιο της μετασυλλεκτικής διαδικασίας γενικά όλων των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (ΑΦΦ), όπως και του τσαγιού, και πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να διατηρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Συνήθως γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο αποξήρανσης (φυσική ξήρανση) και λιγότερο με την σύγχρονο μέθοδο. Είναι αρκετοί καλλιεργητές που χάνουν από την ποιότητα, όταν ειδικά δεν βοηθούν οι καιρικές συνθήκες , κατά την αποξήρανση του.
Στόχοι αποξήρανσης : -ασφαλή συντήρηση για ικανό χρονικό διάστημα – διατήρηση χρώματος και αρώματος –διατήρηση της χημικής σύστασης και της περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια –μείωση του όγκου και βάρους της νωπής πρώτης ύλη. Διεθνείς Οργανισμοί FAO –WHO –EPA – Μονογραφίες ΑΦΦ δίνουν τα μέγιστα επίπεδα υγρασίας που είναι βέβαια διαφορετικά για κάθε φυτικό είδος.
Στο συνέδριο για τα ΑΦΦ που έγινε στην Κοζάνη πέρυσι με πρωτοβουλία της περιφέρειας μας ακούστηκε ότι ο σιδερίτης (τσάι του βουνού) που καλλιεργείται στην Δυτ. Μακεδονία με επιτυχία, δυστυχώς εγκαταλείπεται γιατί δεν μπόρεσε να βρει αγορές. H κ .Ιωάννα Χήνου, καθηγήτρια του Καποδιστριακού πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ ) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων φυτικής προέλευσης καθώς επίσης και πρόεδρος της ομάδας Μονογραφιών φυτικών φαρμάκων, είπε ότι τα φυτά υψηλής εθνικής σημασίας με μονογραφία είναι το τσάι του βουνού, η μαστίχα, το δίκταμο, φύλλο ελιάς, φύλλο αμπέλου κ.α.
Ξέρετε ότι το ελληνικό τσάι του βουνού πίνετε στα μεγάλα σαλόνια της Ευρώπης από την ελίτ της Ευρωπαϊκής κοινωνίας. Είναι να μην απορεί κανείς; Πρόσφατα διάβαζα σε site της πόλης μας ότι το εμπορικό επιμελητήριο σκοπεύει να κάνει εκστρατεία ενημέρωσης στο εξωτερικό για τα ΑΦΦ της Κοζάνης το οποία βρήκα πολύ ενθαρρυντικό. Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί την προβολή και προώθηση αγροτικών προϊόντων από τους φορείς. Ας δούμε ανάλογα σποτάκια από το ΥΠΑΑΤ στο εξωτερικό – εσωτερικό, όπως βλέπουμε, καλώς, για τον τουρισμό και για αγροτικά ελληνικά προϊόντα και για τα ΑΦΦ.
Ο κρόκος μας έφτασε στην Κίνα, όλοι χαιρόμαστε, αλλά πόσα χρόνια προσπαθεί; Σε ένα πάνελ πριν από χρόνια για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της περιοχής μας , παρούσα και η ίδια, ο πρώην πρόεδρος του συνεταιρισμού κρόκου είπε ότι το προϊόν του κρόκου στηρίχθηκε ικανοποιητικά από περιφέρεια και όχι μόνο, ας στηριχθούν από εδώ και πέρα και τα άλλα ΑΦΦ της περιοχής. Υπόψη βέβαια ότι ο Νομός Κοζάνης είναι ο μεγαλύτερος της Ελλάδας στην καλλιέργεια Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών!
Μετά την οικονομική κρίση της δεκαετίας, την οικονομική κρίση λόγω του COVID 19, την οικονομική κρίση που έρχεται λόγω της απολιγνιτοποίησης και της υψηλής ανεργίας, όπως υπογράφουν οι ειδικοί, ας έχουμε υπόψη πέραν των άλλων και τα ΑΦΦ.
Τέλος, ας τονισθεί μια που μιλάμε για τον Σιδερίτη, ότι η αυθαίρετη συλλογή ΑΦΦ προκαλεί φθορά στο οικοσύστημα και είναι ανησυχητική γιατί πρόκειται για πραγματική επιδρομή. Μισθώνονται εργάτες για να μαζέψουν, με ληστρική πρακτική τα ΑΦΦ. Κάποια είδη όπως ο σιδερίτης κινδυνεύουν από εξαφάνιση. Στο Σινιάτσικο ή Άσκιο έγινε οδικό δίκτυο (λόγω ανεμογεννητριών) που με αυτοκίμνητο φτάνεις στην κορυφή, με συνέπεια να κινδυνεύει η χλωρίδα του αγαπημένου μας βουνού. <<ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΣΙΝΙΑΤΣΙΚΟΥ >>
Για την HERBS&OILS
ΜΑΓΔΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΟΥ ( ΓΕΩΠΟΝΟΣ )