Εποχή τρομακτικής σύγχυσης – Άρθρο του Απόστολου Παπαδημητρίου



Ζούμε σε εποχή τρομακτικής σύγχυσης. Να το παραδεχθούμε βέβαια δεν θέλουμε, καθώς όλοι οι «ειδικοί» σπεύδουν να μας καθησυχάσουν ότι όλα βαίνουν καλώς. Και εμείς σταδιακά απαλλασσόμαστε αυτοβούλως από τον κόπο της σκέψης, αφού άλλοι σκέπτονται πριν από μας για μας! Είχα διαβάσει, πλην επιφυλάσσομαι για την αλήθεια της είδησης, ότι εταιρεία θα προωθούσε, λάνσαρε στα ελληνικά, στην αγορά ξυριστικό ξυραφάκι, που θα ειδοποιούσε τον χρήστη του όταν θα έπαυε να είναι αποτελεσματικό! Κατ’ αυτόν τον τρόπο το δέρμα του προσώπου δεν θα είχε κατά νου να ειδοποιεί τον εγκέφαλο για το ίδιο θέμα! Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την οικονομία και βέβαια όχι μόνο μ’ αυτή. Καθησυχάζουμε με τη διαβεβαίωση ότι όλα βαίνουν καλώς, μη έχοντας εμπιστοσύνη στους μηνιαίους ισολογισμούς μας!

Ο κορωνοϊός ήλθε να επιτείνει τη σύγχυση. Βέβαια, αν η πληροφόρηση προερχόταν από μία και μόνο πηγή, τίποτε το δραματικό δεν θα συνέβαινε. Είναι εντυπωσιακή στη χώρα μας η σύμπλευση κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και ελεγχομένων από την πρώτη και ισχυρούς οικονομικούς κύκλους ΜΜΕ ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Αλλά η νέα γενιά δεν ανάλωσε το χρόνο της, κατά τη διάρκεια του ακινησίας, αν όχι παραλυσίας, του δημόσιου βίου και του κατ’ οίκον εγκλεισμού (εδώ το lock down έδωσε τη λύση) στημένη στους τηλεοπτικούς δέκτες προς ενημέρωση επί των εξελίξεων. Αυτή ενημερώνεται από το διαδίκτυο, μέσω του οποίου διαχέονται πληθώρα ειδήσεων αντιφατικών και αλληλοσυγκροουμένων, αληθών, αληθοφανών και ψευδών. Δεν σπεύδω να τοποθετηθώ επί του θέματος. Κάνω κάποια διαπίστωση, που πιστεύω ότι θα επαληθευόταν από κάποια δημοσκόπηση μεταξύ νέων προσώπων. Υπάρχει στους νέους έντονη η αμφισβήτηση του κύρους των θέσεων και ειδήσεων που προβάλλονται στη χώρα μας.

Αμφισβήτηση της επικινδυνότητας της νόσου, του αριθμού των θανάτων που αυτή προκάλεσε, της ορθότητας εν τέλει των μέτρων που έχουν ληφθεί στη χώρα μας προς αποφυγή της διάδοσής της.

Σαφής ένδειξη της αμφισβήτησης είναι ο κατακλυσμός στις καφετερίες ευθύς μετά την άρση απαγόρευσης της λειτουργίας τους.

Πολλοί της δικής μου γενιάς έσπευσαν να επικρίνουν ως ανεύθυνους τους νέους γι’ αυτή τους τη συμπεριφορά. Κατανοώ την επικριτική διάθεση. Πολλοί ειδικοί επιστήμονες με τις ανακοινώσεις τους θορύβησαν στο έπακρο, αν δεν τρομοκράτησαν, τους ηλικιωμένους. Απεναντίας υπήρξαν άκρως καθησυχαστικοί για τους νέους, όσο και αν δεν απέκλεισαν την πιθανότητα να υποστούν και αυτοί συνέπειες. Η μικρή πιθανότητα προσβολής δεν είναι δυνατόν να μεταβάλει την ψυχοσύνθεση του νέου, όσο ο αποκλεισμός από τα στέκια του. Η νέα γενιά έχει γαλουχηθεί με το σύνθημα «χαλαρά» και με το «περνούμε καλά ξενυχτώντας». Η στέρηση της παρέας θεωρείται φυλάκιση. Και αυτά ήταν γνωστά στους επικριτές, οι οποίοι είναι συνυπεύθυνοι με την Πολιτεία, για τον τρόπο ανατροφής των νέων. Ενωρίς διαφάνηκε η ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των εγκλείστων, ευτυχώς όχι τόσο μεγάλη στη χώρα μας, όσο σε άλλες πιο «πολιτισμένες». Ακούστηκαν πολλά για τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης μεταξύ των εγκλείστων και για την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας. Τότε ανέλαβαν ρόλο και οι ψυχολόγοι και ψυχίατροι, ενώ οι πνευματικοί ποιμένες τελούσαν υπό «αναγκαστική άδεια»! Τους είχε αφαιρεθεί ακόμη και το δικαίωμα της εξομολόγησης των προσερχομένων, των πολύ λίγων οπωσδήποτε.

Τελικά θα θεωρήσουμε ολοκληρωμένη την ανάλυση επιρρίπτοντας μομφή για ανευθυνότητα στους νέους; Θα είναι ένα ακόμη τραγικό λάθος. Οι νέοι, όπως έγραψα ενημερώνονται από το διαδίκτυο. Βρήκαν εκεί λοιπόν πλήθος πληροφοριών, που τους παρέχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν τις επίσημες θέσεις στη χώρα μας και αλλαχού. Είναι οι πληροφορίες αυτές αληθείς; Δεν σπεύδω να απαντήσω με ναι ή όχι. Έδωσα στο άρθρο μου τον τίτλο «σύγχυση». Με ποια άποψη να συνταχθώ, όταν αγνοώ τα συμβαίνοντα στο παρασκήνιο, το όντως σκοτεινό, της πλανητικής σκηνής; Ας κάνουμε κάποιες απλές σκέψεις.

Οι ισχυροί ιθύνοντες με τις ενέργειές τους κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δώσει πειστήρια ότι ενεργούν με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών βίου της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων που διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες; Ασφαλώς όχι. Επιταχύνεται διαρκώς η σώρευση πλούτου στα χέρια μερικών εκατοντάδων χιλιάδων προσώπων και εντείνεται η αθλιότητα δισεκατομμυρίων. Συνεπώς δεν πιστεύω ότι τα πάντα γίνονται για το καλό μας. Αλλά υπάρχει η ένσταση: Υπάρχει η επιστημονική κοινότητα. Δεν είναι βαρύνων ο λόγος της επί του προκειμένου; Αφελές ή σκόπιμο το ερώτημα; Έχει γραφεί ήδη από την αρχή του 20ού αιώνα ότι οι επιστήμονες δεν δεσμεύονται από ηθικές αρχές κατά την ερευνητική τους εργασία.

Έχει δειχθεί στη συνέχεια ότι την αρχή αυτή ασπάζονται ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες. Είναι αυτό συνέπεια του υλισμού, που σάρωσε τις δυτικές κοινωνίες κατά τον 19ο αιώνα και γέννησε τον μηδενισμό κατά τον 20ο! Ο Ντοστογιέφκσι έγραψε: «Χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται». Αφού η επιστημονική έρευνα χρηματοδοτείται από το πανίσχυρο κεφάλαιο, είναι πολύ εύκολο ο επιστήμων να καταπνίξει τη συνείδησή του, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις του χορηγού, σπόνσορα στα ελληνικά! Πέραν αυτού η αντιπαράθεση απόψεων μεταξύ των άκρως ειδικών επιστημόνων γεννά πρόσθετη σύγχυση. Και ξαναγράφω: Δεν σπεύδω να υιοθετήσω τη μία ή την άλλη άποψη. Δεν αδιαφορώ πάντως για τις κατηγορίες που εκτοξεύονται ένθεν και ένθεν για στενούς δεσμούς επιστημόνων με πολυεθνικούς κολοσσούς, στους οποίους δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν νοιάζονται πρωτίστως για το καλό της ανθρωπότητας, αλλά για τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Η σύγχυση επιτείνεται με τις διαφαινόμενες συγκρούσεις, όπως μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, καθώς και προέδρου των ΗΠΑ και ΠΟΥ. Αρκετοί, ιδίως νέοι, σπεύδουν να χαιρετίσουν τη στάση του Τραμπ ως παρέχουσα ελπίδες για το μέλλον της ανθρωπότητας! Στηρίζουν τις ελπίδες τους σε πρόσωπο, που μικρή αμφιβολία έχω ότι υπηρετεί και αυτός το σύστημα εξουσίας, όπως και πλείστοι άλλοι. Το σύστημα αυτό με τη στάση του αποκαλύπτει την αλαζονεία του στην αίσθηση της παντοδυναμίας του. Συνάμα διασπείρει τη σύγχυση, ώστε να επιβεβαιώνεται περίτρανα ο Τσόμσκι, πού έγραψε για το ζαλισμένο κοπάδι. Και ζαλισμένοι δεν είναι μόνο οι γέροι, αλλά και οι νέοι άνθρωποι, όσο και αν η έπαρση της νιότης δεν τους επιτρέπει να το παραδεχθούν.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν, περιορίζονται συστηματικά τα δικαιώματα των πιστών, των ολίγων έστω, οι οποίοι προβάλλονται ως ανεύθυνοι, καθώς εμμένουν σε πρακτικές, που προκαλούν θυμηδία αρχικά και στη συνέχεια θυμό και οργή για την ανευθυνότητα έναντι των συνανθρώπων τους, οι οποίοι διατρέχουν τον κίνδυνο μετάδοσης σ’ αυτούς της νόσου. Είναι εμφανής ο στόχος: Η απαγόρευση λήψης της θείας Κοινωνίας με κοινή λαβίδα. Ήδη σε κάποιες χώρες, στις οποίες επικρατούν ετερόδοξοι «χριστιανοί», έχει απαγορευθεί η θεία Κοινωνία στους ορθοδόξους με τον κλασικό τρόπο. Μεγάλη η ικανοποίηση των εμπαθών εχθρών της Εκκλησίας! Αναμένονται και οι στη χώρα μας εξελίξεις. Στη γενική σύγχυση που επικρατεί, ίσως προβληθούν οι πιστοί ως οι πλέον ανεύθυνοι πολίτες της χώρας. Γι’ αυτό και όλοι οι «προοδευτικοί» ενορχηστρωμένα ίσως απαιτήσουν να κλείσουν εκ νέου οι ναοί. Μήπως εγγίζει ο καιρός των κατακομβών;

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»

12 σχόλια στο άρθρο “Εποχή τρομακτικής σύγχυσης – Άρθρο του Απόστολου Παπαδημητρίου

  1. Ήρθησαν οι απαγορεύσεις αγαπητέ. Τρέξατε στις εκκλησίες να προσευχηθείτε διπλά για να καλύψετε και την απώλεια προσευχής της καραντίνας.
    Σταματήστε όμως να φαντάζεστε επιθέσεις εναντίον της ορθοδοξίας καθώς ίδιοι περιορισμού επιβλήθηκαν και σε άλλες θρησκείες και δόγματα. Έλεος αν αυτή η μόνιμη επωδός κατά της κυβέρνησης έχει άλλους στόχους.

  2. Ο καιρός των κατακομβών έχει έρθει προ πολλού. Η κοσμική, χρυσοποίκιλτη και υπερφίαλη ορθοδοξία την έχει βγάλει καθαρή και θα συνεχίσει. Η αληθινή ορθοδοξία (αν υπάρχει) διώχτηκε με λύσσα και κάποια στιγμή φαντάζομαι στη ροή της ιστορίας κλείστηκε στις κατακόμβες για πάντα…

    …βλέπετε κ. Μακρυγιάννη, δεν είναι αυτού του κόσμου.

  3. Η σημερινη εποχη που ζουμε,ειναι εποχη λιγοτερης τρομακτικης συνχυσης,ολων των εποχων απο καταβολης κοσμου!ειναι η μοναδικη εποχη,εξω απο πολεμους,εμφυλιους σπαραγμους,μισος αδελφου κατα αδελφου!
    Παντα οταν αναφερεσαι στην νεολαια μας,μιλας απαξιωτικα!βγαζειςς ενα απυθμενο μενος κατα των νεων!οι νεοι μπορει να πηγαινουν στις καφετεριες και να κανουν χρηση του ιντερνετ,αλλα οταν ειναι να διαβασουν ,διαβαζουν και ειναι πιο καλοι μαθητες,απο προηγουμενες εποχες!παντα υπηρχαν μαθητες που μελετουσαν αρκετα και παντα υπηρχαν μαθητες που για διαφορους λογους δεν απεδιδαν!Για πηγαινε σε ενα Λυκειο,οταν βγουν τα αποτελεσματα και δες αριστουχους μαθητες με βαθμολογιες που δεν υπηρχαν σε παλιοτερες εποχες!ειναι παιδια που θα δοξασουν την πατριδα μας και στο εσωτερικο και στο εξωτερικο!στην εποχη την δικη σου,ποσοι μαθητες ειχαν πτυχια στα Αγγλικα,Γαλλικα,Γερμανικα;ποσοι μαθητες ειχαν 19 και 20 στα μαθηματα εισαγωγης στο πανεπιστημιο;
    Και επειδη ανεφερες τον Ντοστογιεφσκυ,ειπε και κατι αλλο,που εσυ απο διαφορα κομπλεξ δεν το καταδεχεσαι!”η ψυχη γιατρευεται,οταν εισαι κοντα στα παιδια!
    Ως προς την Θεια Κοινωνια τωρα!ο Αρχιεπισκοπος Βορειου και Νοτιου Αμερικης,Ελπιδοφορος,μια εξεχουσα και τεραστια μορφη της Ορθοδοξιας,ο ανθρωπος που σπουδασε στις τρεις μεγαλυτερες θεολογικες σχολες του ορθοδοξου κοσμου,Θεολογικη Θεσνικης,Θεολογικη Μαλαμπαρ Λιβανου και Θεολογικη Τιμιου Σταυρου,Βοστωνης,πηρε τα παρακατω μετρα για να προστατεψει τους πιστους απο τον κορονοιο!
    Εδωσε εντολη στις ενοριες βορειου και νοτιου αμερικης,αν την Κυριακη θα κοινωνησουν 20 πιστοι,θα υπαρχουν ,20 οχι πλαστικα κουταλακια απο τον πανιιρ τ’αρινταγα,αλλα 20 μεταλλικα ανοξειδωτα κουταλακια!και 20 διαφορετικα μακτρα(μακτρο η πετσετα που σκουπιζουν τα χειλη οι λαμβανοντες την Θεια Κοινωνια!εχει και συνεχεια!και ολα αυτα τα χρησιμοποιημενα σκευη μετα να ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ!
    Θα αμφισβητησεις και τον Αγιο Βορειου και Νοτιου Αμερικης;η πιστη ημωμ και υμων ειναι μεγαλυτερα απο την πιστη του νεου και ικανου Ιεραρχου;ο Τολστοι ελεγε στον Πολεμο και Ειρηνη”δυο ειναι οι αρρωστιες του ανθρωπου ,η οκνηρια και οι εμμονες ιδεες!για το πρωτο δεν εχω λογο να σε κρινω!απαγε απ εμου η βλασφημια!αλλα για το δευτερο;τα αρθρα σου ειναι γεματα απο εμμονες ιδεες!
    Ση γκορτζια ο συνορος!

  4. Προς Σαπιο Μηλο…οταν υπηρχαν οι διωγμοι και οι κατακομβες,μονο τοτε υπηρχε η γνησια εκφραση του Χριστιανισμου!αγαπη και μονο αγαπη!τους ενωνε τους χριστιανους η μεταξυ τους αγαπη για να παλαιψουν τους διωκτες τους!οι κατακομβες λειτουργουσαν ως υπογειοι Ναοι!οταν οι ναοι εγιναν υπεργειοι,οταν εγιναν Ν.Π.Δ.Δ και εγιναν τεραστιοι με τεραστια παραθυρα,βγηκε απο τα παραθυρα αυτα το πνευμα του Χριστου και εμειναν βυζαντινα καταλοιπα με αυτοκτατορικες στολες να διαιωνιζουν στην διαχρονια εναν ακρατο τυπολατρισμο και μια απυθμενη παραεκκλησιαστικη και οργανωσιακη “χριστολογια”.
    Που οργισθηκε και που πηρε το μαστιγιο ο Χριστος;μια φορα παρουσιαστηκε τοσο φορτισμενος και τοσο αγανακτισμενος!οταν οι τυπολατρες και εκεινης της εποχης” εποιησαν τον οικο του Θεου ,οικον εμποριου!Ενα απο τα Ιερα αμφια του Επισκοπου ειναι το ωμοφοριον!ειναι απλα ενα κομματι υφασμα,το οποιο φερει ο Επισκοπος στους ωμους του!
    Πανω ειναι αγιογραφημενη η μορφη του Χριστου,ο οποιος φερει επι τους ωμους του,ενα αρνακι!το απολωλος προβατο!απο εδω βγηκε η φραση!Τελικα εφυγε ανεπιστρεπτι η μορφη του Χριστου απο το ωμοφοριον και…εμεινε το αρνι…χωρις τσομπανο!

  5. Άκος ψυχής, ταυτιζόμαστε.

    Αν είναι αλήθεια η Καινή Διαθήκη, μπορούνε άραγε κι οι χριστιανοί του 21ου αιώνα να συνασπιστούνε με αγάπη απέναντι στον πραγματικό, τον πνευματικό εχθρό και να κατεβούνε ξανά στις πνευματικές τώρα κατακόμβες;

  6. ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ,ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ !ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕΤΕ ΧΑΛΑΡΟΥΣ,ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΝΥΧΤΗΔΕΣ!ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΩΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΑΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΣΤΕΙΡΕΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ!
    ΕΑΝ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΘΕΩΡΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ” ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΩΣΑΤΕ ΑΦΟΡΜΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΟ ΖΗΛΟ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΥΠΟΛΑΤΡΕΙΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΤΑ ΥΠΟΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ .
    Η ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΕΡΓΟ,ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΚΡΑΥΓΕΣ!
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ!
    ΕΙΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΣ ΑΦΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ “ΑΓΕΛΗ” ΚΑΙ ΣΥΓΧΙΣΜΕΝΟΥΣ!
    ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΛΑ ΞΕΚΑΘΑΡΑ!

  7. Ακος ψυχης -αιγιλιψ

    - Edit

    Απαντήστε

    Μηρυκαζεις τα ιδια και τα ιδια!μονο αποδομεις!μεινε στα βυζαντινα σου καταλοιπα και στην ακρατη τυπολατρεια σου!
    Αφησε τα λουλουδια (νεους) ν ανθισουν!

  8. Άκου εποχή τρομακτικης συγχυσης!
    Πρέπει να σε πάρουν στην Ουψάλα να τρομσζεις τους ανθρώπους με τους σεισμούς!εδώ δεν είναι ορθοδοξος, ανορθόδοξος τύπος για ανθρώπους που ξεδιπλώνουν φοβικα τους συνδρομα!εδώ πνέει πνεύμα ελευθερίας!τα παραεκκλησιαστικα κόμπλεξ στα αμβροσιανα νέα!σε σκουριασμενα μυαλα!

  9. Στην τελευταια σου παραγραφο αναφερεις,οτι οι προοδευτικοι θα ξανακλεισουν τους ναους!σε βολευει ο ρολος του διωγμενου;μηπως δεν εχεις αντιληφθει οτι δεν ασχολειται κανεις με τα φοβικα σου συνδρομα και τα απαξιωτικα για τον ανθρωπο αρθρα σου;σε κατατρεχει ο μιζερος θρησκευτικος σου παραλογισμος και επιζητεις νεες κακομβες για να αγιοποιηθεις;

  10. ΠΡΟΣ ΣΑΠΙΟ ΜΗΛΟ
    ΜΕ ΑΙΣΘΗΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΩΝ,ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΜΙΑΣ ΓΟΝΙΜΗΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΒΙΟΥ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ?ΙΣΩΣ ΝΑΙ,ΑΝ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΟΧΙ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ,ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΙΣΤΑΛΤΗ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.
    ΙΣΩΣ ΤΟΤΕ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ!

  11. Τυχαιος αναγνωστης.
    Διαβαζοντας το εν λογω αρθρο και τα σχολια που το συνοδευουν δεν νομιζω οτι καταλαβε κανεις απο τους σχολιαστες τα νοηματα και τον προβληματισμο του αρθρογραφου εναντιον του οποιου ολοι καταφερεστε μαλλον απο εμπαθεια προσωπικη; ο ανθρωπος εκθετει προβληματισμους σκεψεις και ανησυχιες που ολους μας κατεκλυζαν και ακομα μας κατακλυζουν και μας προβληματιζουν.Επιτελους ας ξυπνησουμε ολοι και ας θεσουμε το κοινο καλο και την κριτικη μας σκεψη πανω απ ολα και ολους…..

    1. Καμία εμπάθεια! Έδωσα ακόμα μια ευκαιρία στο άρθρο με αφορμή το σχόλιό σας και μαύρη θλίψη σκίασε την καρδιά μου. Ο κύριος Μακρυγιάννης δεν ξέρει επίσης ότι είναι άλλο πράγμα η πνευματική καθοδήγηση/ποιμαντική κι άλλο τα απρόσωπα κηρύγματα εξ άμβωνος και η μηχανική Εξομολόγηση αμαρτημάτων ακολουθούμενη από μια εξίσου μηχανική ανάγνωση ευχών με τον ψυχολογικό εκβιασμό από πάνω του πιστού να γονατίσει. Εκτός αν ο ίδιος έχει βρει κάποιον ιερέα που έρχεται με αγάπη κοντά στον πιστό. Γιατί εγώ έχω βρει τελετουργικά και τύπους που το μόνο που κάνουν είναι να περιφρουρούν τα προσωπικά συμπλέγματα των ιερέων και να καμουφλάρουν το βαθύτερο φόβο τους για τους ανθρώπους.

      Αν έχετε βρει κε Μακρυγιάννη κάποιον τέτοιο πείτε τον και σε μας μήπως σωθούμε οι κολασμένοι.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.