Στοίχημα: Αφιέρωμα στην επανέναρξη της La Liga



Η LaLiga μπορεί να μη διαθέτει την αίγλη της Πρέμιερ Λιγκ, ούτε την οργάνωση της Μπουντεσλίγκα. Διαθέτει, ωστόσο, τις κορυφαίες ομάδες και τους κορυφαίους παίκτες του πλανήτη και αναμφίβολα η επιστροφή της μαγνητίζει τα βλέμματα.

Το «λουκέτο» μπήκε στις 10 Μαρτίου μετά το παιχνίδι της Εϊμπάρ με τη Σοσιεδάδ και η «κανονικότητα» επιστρέφει σήμερα με το ντέρμπι της Σεβίλλης (Σεβίλλη-Μπέτις) και σημάνει την έναρξη μιας έντονης περιόδου, όπου οι ομάδες είναι αναγκασμένες να αγωνιστούν σε 11 παιχνίδια σε διάστημα 38 ημερών. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ένα πρόγραμμα τεσσάρων μηνών θα διεξαχθεί σε σχεδόν έναν, ενώ τουλάχιστον 72 ώρες θα μεσολαβούν ανάμεσα σε κάθε παιχνίδι μιας ομάδας και θα ισχύουν και εδώ οι 5 αλλαγές.

Η Ισπανία ήταν από τις χώρες που επλήγησαν σημαντικά από τον κορωνοϊό, με πολυήμερα lockdown αλλά και πλέον κάποιες ομάδες της να «εμπλέκονται» στην εξάπλωσή του.

Να σημειώσουμε πως έγιναν πολλές αναφορές (που είχαν βάση μελέτες) για το Αταλάντα-Βαλένθια που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο στις 19 Φλεβάρη (όπως και το Βαλένθια-Φιορεντίνα στις 10 Μαρτίου), αλλά και το Λίβερπουλ – Ατλέτικο Μαδρίτης στις 11 Μαρτίου. Παιχνίδια που χαρακτηρίστηκαν ως υγειονομικές βόμβες. Δεν είναι τυχαίο ότι η Βαλένθια ήταν από τις ομάδες που είχαν το σοβαρότερο θέμα στη La Liga, καθώς το 35% της ομάδας βρέθηκε θετικό στον ιό, ενώ Ισπανία, Αγγλία και Ιταλία ήταν από τις χώρες της Ευρώπης που αντιμετώπισαν τα σοβαρότερα προβλήματα στην Ευρώπη.

Η μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης βοήθησε στην απόφαση για την επανέναρξη της σεζόν, αν και δεν μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα μπροστά στις οικονομικές απώλειες που θα προέκυπταν και μαθηματικά θα έπλητταν το «brand name» της. Ετσι, μπορεί οι άδειες εξέδρες να φέρουν απώλειες 350 εκ. ευρώ, ωστόσο αποφεύχθηκε μία τρύπα ενός δις ευρώ.

Οι ομάδες επέστρεψαν στις προπονήσεις τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα υγείας, οι αγώνες κατά βάση θα πραγματοποιούνται βραδυνές ώρες λόγω υψηλών θερμοκρασιών ενώ σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος θα ισχύει ότι και στην Μπουντεσλίγκα.

Οι μετακινήσεις θα γίνονται κατά βάση με πτήσεις τσάρτερ, ενώ για κοντινές αποστάσεις υπάρχει η δυνατότητα χρήσης πούλμαν, αλλά με μέγιστο αριθμό επιβαινόντων τους 25. Αν η αποστολή είναι μεγαλύτερη, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται δύο λεωφορεία.

Η μάχη του τίτλου

 

Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στην κορυφή της La Liga με 58 βαθμούς και διεκδικεί με αξιώσεις το 9ο τίτλο της τα 12 τελευταία χρόνια. Με προπονητή τον Κίκε Σετιέν μετρά 6 νίκες και 2 ήττες σε διάστημα 8 αγώνων και παρότι συνεχίζει να μην πείθει, η βελτίωσή της ήταν εμφανής σε σύγκριση με την περίοδο που στο τιμόνι της βρισκόταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Στη διακοπή τα πράγματα δεν κύλισαν ιδανικά, καθώς μετά τον σάλο που ξέσπασε για την άρνηση των παικτών στις μειώσεις συμβολαίων, είχαμε και αναταράξεις στο εσωτερικό της, με μέλη της διοίκησης να βρίσκονται στα «μαχαίρια».

 

Στη δεύτερη θέση και σε απόσταση αναπνοής (56 βαθμούς) βρίσκεται η Ρεάλ Μαδρίτης που αποτελεί την ομάδα με τους περισσότερους τίτλους (33) και επιθυμεί την επιστροφή της στον θρόνο μετά από 3 σεζόν. Η διακοπή ήρθε σε ιδανικό σημείο, καθώς μετρούσε μόλις μία νίκη σε 5 αγώνες για όλες τις διοργανώσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να… γκρεμιστεί από την κορυφή της La Liga. Ετσι, πέρα από ότι όλα κύλισαν ομαλά κατά τη διάρκεια της παύσης και το κλίμα βελτιώθηκε αισθητά, ο χρόνος βοήθησε ώστε να επιστρέψουν κάποιοι βασικοί παίκτες από τραυματισμούς, με εξαίρεση τον Νάτσο που τραυματίστηκε πρόσφατα αλλά δεν αποτελεί παίκτη πρώτης γραμμής.

Οι θέσεις του Τσάμπιονς Λιγκ

 

Η Σεβίλλη φιγουράρει στην τρίτη θέση με 47 βαθμούς και ο στόχος της δεν είναι άλλος από την κατάληψη μίας θέσης που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ (3η ή 4η: αμφότερες δίνουν απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους). Επίσης, να σημειωθεί πως συνεχίζει στους “16” του Europa League. Στη διακοπή ανανέωσε το συμβόλαιό του ο τεχνικός Λοπετέγκι, παρότι φέτος αμφισβητήθηκε έντονα από μερίδα οπαδών της ομάδας. Δεν έλειψαν όμως και τα ευτράπελα, με τους Μπανέγα, Βάθκεθ, Οκάμπος και Ντε Γιονγκ να σπάνε την καραντίνα (κάτι που έγινε ευρέως γνωστό από μία φωτό που ανέβασε στα σόσιαλ η γυναίκα του Μπανέγκα) και να τιμωρούνται. Πλέον, όμως, όλα έχουν επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Η έκπληξη της φετινής La Liga ακούει στο όνομα Ρεάλ Σοσιεδάδ. Η ομάδα που έχει παίξει επιθετικό και ελκυστικό ποδόσφαιρο και έχει κερδίσει με τις φετινές της εμφανίσεις την εκτίμηση όλων. Μετά από την πρόκρισή της στον τελικό του Κυπέλλου και μάλιστα με εμφατικό τρόπο (κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης), διεκδικεί με αξιώσεις την έξοδό της στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά από 6 ολόκληρα χρόνια, ούσα στην τέταρτη θέση με 46 βαθμούς. Τα ταλέντα που διαθέτει στο ρόστερ της αρκετά (η ομάδα με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στην κατηγορία), αλλά αυτός που ξεχωρίζει αναμφίβολα είναι ο Μάρτιν Οντεγκαρντ (δανεικός από την Ρεάλ Μαδρίτης) που σε σύνολο 28 φετινών εμφανίσεων μετρά 7 γκολ σε 8 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Εχοντας ίδιους πόντους αλλά και φιλοδοξίες, η Χετάφε πραγματοποιεί τρίτη στην σειρά εξαιρετική σεζόν. Πέρυσι βγήκε για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια στην Ευρώπη (παρεμπιπτόντως συνεχίζει στους “16” του Γιουρόπα Λιγκ) και φέτος προσπαθεί για την υπέρβαση. Κάπως έτσι θα χαρακτηριστεί, αν καταφέρει τελικά να πλασαριστεί την τετράδα. Ο Χοσέ Μπορδάλας έχει δημιουργήσει ένα πολύ δεμένο σύνολο, με έντονο το στοιχείο της σκληράδας ενώ διαθέτει παίκτες που προσφέρουν αρκετή ποιότητα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, γεγονός που έχει επιφέρει σημαντικές επιτυχίες. Μοναδικό μελανό σημείο, η φερόμενη εμπλοκή του αρχηγού Χόρχε Μολίνα σε στημένο αγώνα (της γνωστής υπόθεσης “Οίκος” με αρχηγό τον γνωστό σε όλους μας Ραούλ Μπράβο).

Την χειρότερη πορεία των τελευταίων ετών πραγματοποιεί στο πρωτάθλημα η Ατλέτικο Μαδρίτης (βρίσκεται στην 6η θέση), κάτι που μαρτυρούν και τα στατιστικά της (κακές εκτός έδρας επιδόσεις – μία από τις χειρότερες επιθέσεις στην κατηγορία κτλ). Παρόλα αυτά, η σπουδαία πρόκριση κόντρα στην Λίβερπουλ για το Τσάμπιονς Λιγκ έφτιαξε το κλίμα και έδωσε το έναυσμα για αντεπίθεση. Απογοήτευση ο Ζοάο Φέλιξ (η ακριβότερη μεταγραφή της) που δεν κατάφερε ποτέ να αφομοιωθεί στην ομάδα.

Ποιοι «παίζουν» για το Γιουρόπα Λιγκ

 

Η ομάδα που ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από τον ιό (35% της ομάδας βρέθηκε θετική) ήταν η Βαλένθια (7η) που είχε μία δύσκολη σεζόν μέχρι τη διακοπή. Πολλοί τραυματισμοί, το τέλος της εποχής του Μαρθελίνο και το νέο ξεκίνημα της κόστισαν αρκετά στο ξεκίνημα της σεζόν, όπως και οι τραγικές εκτός έδρας επιδόσεις (3-3-7). Παραμένει μία από τις μόλις τρεις ομάδες δίχως εντός έδρας ήττα, αλλά οι άδειες κερκίδες αναμένεται να μειώσουν τη δυναμική του «Μεστάγια».

Ενα σερί τριών ηττών πριν τη διακοπή ουσιαστικά μείωσε στο ελάχιστο τις ελπίδες της για συμμετοχή Τσάμπιονς Λιγκ, εντούτοις είναι δεδομένο πως παρά την ταραχώδης σεζόν που διανύει, η Βιγιαρεάλ (8η) διατηρεί κάποιες τύχες για το Γιουρόπα Λιγκ. Να τονίσουμε πως τα 3/5 επόμενα παιχνίδια (που θα γίνουν σε διάστημα 20 ημερών) τα δίνει στην έδρα της (6-4-3).

Το μεσαίο στρώμα

 

Η Γρανάδα πραγματοποίησε μια εξαιρετική εκκίνηση στη σεζόν και πλέον βρίσκεται στην 9η θέση έχοντας συγκεντρώσει 38 πόντους. Ωστόσο, με το 68% των πόντων τους να οφείλονται στις εντός έδρας επιδόσεις, μπορεί να είναι μια ομάδα που πραγματικά θα υποφέρει από τις άδειες εξέδρες.

 

Αλλη μία ομάδα που φέρεται να βασίζεται ιδιαίτερα στα εντός έδρας αποτελέσματα και αναμένεται να επηρεαστεί, λόγω της ώθησης που λαμβάνουν οι παίχτες της από το “Σαν Μαμές” είναι η Αθλέτικ Μπιλμπάο (37 πόντοι – 10η). Η συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου αποτελεί επίτευγμα, ειδικά με τον τρόπο που επήλθε, εντούτοις θα διεκδικήσει ότι της αναλογεί και μέσω της οδού του πρωταθλήματος. Κατά τη διάρκεια της διακοπής ανακοινώθηκε ότι ο Αντούριθ “κρέμασε” τα παπούτσια του.

Από τις πρώτες ημέρες της επιστροφής της στην La Liga, η Οσασούνα έδειξε πως ήρθε για να παραμείνει και τα κατάφερε σε πολύ μεγάλο βαθμό (ήδη 34 πόντους – 11η). Δύσκολα θα κινδυνεύσει, παρότι ακολουθεί δύσκολο πρόγραμμα (Σοσιεδάδ, Ατλέτικο, Βαλένθια) διαθέτει την ικανότητα να κλείσει τη σεζόν έχοντας κατακτήσει μία θέση στο μέσο της βαθμολογίας. Προβληματισμός για τους μυϊκούς τραυματισμούς που προέκυψαν (4) μετά την επιστροφή στις προπονήσεις.

Εχοντας μία από τις χειρότερες αμυντικές επιδόσεις στην κατηγορία, ήταν εύλογο πως η Μπέτις (12η) δεν θα μπορούσε να έχει συγκεντρώσει περισσότερους από τους 33 πόντους.

Το +7 από την ζώνη του υποβιβασμού διατηρεί σε καλά επίπεδα την Αλαβές που και αυτή βασίζει αρκετά στην έδρα της. Από τις ομάδες που ο κορωνοϊός δεν έκανε εξαιρέσεις, καθώς συνολικά 15 μέλη της (3 εκ αυτών ήταν παίκτες) βρέθηκαν θετικά. Πλέον, όλοι είναι απόλυτα υγιείς και στοχεύουν σε μία άνετη παραμονή. Στηρίζει πολλά στο επιθετικό δίδυμο Λούκας (11 γκολ) και Χοσελού (9 γκολ) που μαζί έχουν πετύχει το 69% των τερμάτων της.

Ο αγώνας για την παραμονή

 

Η Λεβάντε (13η) έχει το πρόσθετο μειονέκτημα ότι πρέπει να παίξει τα εντός έδρας παιχνίδια της σχεδόν 150 χιλιόμετρα από το “σπίτι” της και συγκεκριμένα στο «Εστάδιο Ολίμπικο Καμίλο Κάνο δε λα Νουθία» στο Αλικάντε, λόγω εργασιών στο «Θιουτάτ». Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αρνητικές επιπτώσεις για μία ομάδα που βασίζεται στην έδρα της (24 από τους 33 πόντους).

Την ομάδα με τις περισσότερες ισοπαλίες πίσω από την Ατλέτικο Μαδρίτης αποτελεί η Βαγιαδολίδ (29 βαθμούς) που διατηρεί μαξιλαράκι ασφαλείας (+4) από την επικίνδυνη ζώνη. Πέρυσι, πάλεψε μέχρι το φινάλε για να κερδίσει την σωτηρία της, κάτι που όπως όλα δείχνουν (δύσκολο πρόγραμμα στη συνέχεια) αναμένεται να συμβεί και φέτος.

Ενα κακό σερί με 4 ήττες στους 5 τελευταίους αγώνες πριν τη διακοπή, έφερε σε απόσταση αναπνοής από τον υποβιβασμό (16η – 27 πόντους) την Εϊμπαρ. Θα πρέπει να βελτιώσει την αμυντική της λειτουργία (41 γκολ παθητικό) αλλά και τις εκτός έδρας επιδόσεις της αν θέλει να παραμείνει για 5η διαδοχική σεζόν στη La Liga.

Η Θέλτα (26 πόντους – 17η θέση) έχει χάσει μόνο 1 από τα τελευταία 9 παιχνίδια της στη La Liga και ενώ έχουν υπάρξει πάρα πολλές ισοπαλίες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Oscar Garcia, φαίνεται ότι μπορεί να έχουν αρκετή ποιότητα για να ξεφύγει από μπελάδες, με πρωτομάστορα τον Ιάγκο Ασπας (26/9).

Μετά από δύο διαδοχικές προωθήσεις (το 2018 αγωνιζόταν στην Segunda B’) ήταν εξαιρετικά πιθανό πως η φετινή θα ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη Μαγιόρκα (25 βαθμούς – 18η θέση), αλλά είναι μόλις 1 πόντο μακριά από τη σωτηρία με 11 παιχνίδια να υπολείπονται. Ζωτικής σημασίας νίκη στην έδρα της Εϊμπάρ, η πρώτη τους εκτός έδρας, παρείχε τεράστια ώθηση στην πιο πρόσφατη πορεία τους στο πρωτάθλημα.

Είναι δύσκολο να βρεις αρκετούς λόγους ώστε να είσαι θετικός για τις ελπίδες παραμονής της Λεγκανιές (19η θέση – 23 πόντους), με τον σύλλογο να έχει πουλήσει τις δύο μεγαλύτερες επιθετικές απειλές του (Youssef En-Nesyri και Martin Braithwaite) μέσα στο 2020. Θα τις λείψουν οι οπαδοί της, ενώ το πρόγραμμα κρίνεται ιδιαίτερα βαρύ με 3 ταξίδια σε διάστημα 2ο ημερών και 5 στις 8 επόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Σε αντίθεση με την Λεγκανιές, η ουραγός Εσπανιόλ (20η με 20 πόντους) ενισχύθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο, ρίχνοντας περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει τους Raul De Tomas, Adri Embarba και Leandro Cabrera σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να προσπαθήσει να αποφύγει τον πρώτο υποβιβασμό από τη δεκαετία του 1990. Αγκάθι οι εντός έδρας επιδόσεις μέχρι στιγμής, καθώς αποδίδει καλύτερα μακριά από την έδρα της, κάτι που πιθανότατα της φανεί χρήσιμο τώρα. Πάντως, παρότι φαίνεται πως θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για να σωθεί, είναι έτοιμη να τα δώσει όλα.

Επισκεφτείτε καθημερινά το BetMarket.gr για να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις με τις νόμιμες στοιχηματικές στην Ελλάδα όπως είναι η Sportingbet, να δείτε αναλυτικές αξιολογήσεις και πληροφορίες καθώς και τις κριτικές των παικτών για όλα τα στοιχηματικά site.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.