Εμφάνιση αρκούδας στην Κοζάνη στην περιαστική περιοχή Νιάημερος – Αηλιόστρατα – Αρίνταγας



 

Άμεση εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων αντιμετώπισης περιστατικού εμφάνισης αρκούδας στην περιαστική περιοχή Νιάημερος Αηλιόστρατα-Αρίνταγας της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης

Σε άμεση κινητοποίηση και ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης-αλληλεπίδρασης αρκούδας και ανθρώπου σε κατοικημένες περιοχές, προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή τις αναφορές για εμφάνιση αρκούδας στην περιαστική περιοχή Νιάημερος-Αηλιόστρατα-Αρίνταγας της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης.

Συγκεκριμένα, μετά από ενημέρωση μελισσοκόμων στις 12-05-2020 που διατηρούν μελίσσια στην ανωτέρω περιοχή για επιθέσεις στις κυψέλες τους από αρκούδα θηλυκού γένους με αρκουδάκι, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Δασαρχείου Κοζάνης μετέβη αμέσως στην περιοχή, προκειμένου να ερευνήσει τα περιστατικά.

Σύμφωνα με την αυτοψία των μελών της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης, πρόκειται για θηλυκή αρκούδα με το μικρό της, η οποία έχει προξενήσει ζημιές σε κυψέλες της ευρύτερης περιοχής του λόφου του Προφήτη Ηλία (Νιάημερος-Αηλιόστρατα-Αρίνταγας κλπ.) για τις οποίες ενημερώθηκαν οι ιδιοκτήτες των κυψελών, ότι πρέπει να τις προστατέψουν με τοποθέτηση ηλεκτροφόρου περίφραξης.

Για την καλύτερη επιτήρηση της περιοχής, πραγματοποιούνται καθημερινά σε 24ωρη βάση περιπολίες στον ευρύτερο χώρο, από κλιμάκια του Δασαρχείου Κοζάνης.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της παρουσίας αρκούδας σε περιοχή περιαστική που χρησιμοποιείται για αναψυχή από κατοίκους της πόλης της Κοζάνης, συγκαλείται αύριο Παρασκευή 15-05-2020 στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων (ΚΥΑ 104180/433/07-02-2014), για τη λήψη περαιτέρω διαχειριστικών μέτρων και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων για την ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της εποχικής δραστηριότητας των άγριων ζώων ιδιαιτέρως αρκούδας (λήξη χειμέριου ύπνου) πλησίον κατοικημένων περιοχών/οικισμών και στα πλαίσια εφαρμογής του πρωτοκόλλου αντιμετώπισης περιστατικών προσέγγισης-αλληλεπίδρασης αρκούδας και ανθρώπου, υπενθυμίζει και συστήνει τη λήψη μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούνται από την προσέγγιση άγριων ζώων-αρκούδας και την ορθή διαχείριση του φαινομένου.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης όπως τα παρακάτω προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα προσέγγισης της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές :

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Συλλογή απορριμμάτων από εξωτερικούς χώρους, πλατείες, αυλές σπιτιών καθώς και ότι άλλο μπορεί να αποτελεί τροφική πηγή για την αρκούδα.

Αποφυγή ρίψης απορριμμάτων έξω από τους κάδους ή κατά τις νυχτερινές ώρες στις περιοχές που έχει παρατηρηθεί κίνηση ή αποτελούν βιότοπο της αρκούδας, ώστε οι κάδοι να είναι καθαροί τη νύχτα.

Επισκευή περιφράξεων ή τοποθέτηση ηλεκτροφόρας περίφραξης όπου είναι δυνατόν, για την προστασία του γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου.

Επαρκής φωτισμός περιμετρικά των οικοπέδων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κλπ.

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στους κατόχους των οικόσιτων ζώων και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες τα ζώα τους και να μην αφήνουν εκτεθειμένα νεκρά ζώα.

Φύλαξη κοπαδιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από ποιμενικούς σκύλους.

Σε περίπτωση συνάντησης ανθρώπου-αρκούδας :

Δεν τρέχουμε

Μένουμε ακίνητοι

Δεν κινούμαστε απειλητικά προς το ζώο με διάφορα αντικείμενα όπως πέτρες, κλαδιά κλπ.

Οπισθοχωρούμε σταδιακά αφήνοντας χώρο διαφυγής για την αρκούδα

Φροντίζουμε να κάνουμε συνεχώς θόρυβο εφόσον βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο.

Σε περίπτωση εμφάνισης άγριου ζώου-αρκούδας, παρακαλείστε να καλέσετε άμεσα το Δασαρχείο Κοζάνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας τηλ. 24610-95505 από τις 07:00 π.μ. έως τις 10:00 μ.μ. ή την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης.

11 σχόλια στο άρθρο “Εμφάνιση αρκούδας στην Κοζάνη στην περιαστική περιοχή Νιάημερος – Αηλιόστρατα – Αρίνταγας

  1. Νίκος Ματσαμπλόκος

    - Edit

    Απαντήστε

    Απορία!!!Αυτός ο τυπάς που δηλώνει ότι τα μονοπάτια του ανήκουν δικαιωματικά,επειδή λέει τα έσκαψε….και τα βάζει και μαλώνει και διώχνει όλους όσους αυτός δε συμπαθεί….τώρα θα τα βάλει και με την αρκούδα άμα τη συναντήσει, επειδή του χαλάει τα μονοπάτια?????????????

  2. Νίκος Ματσαμπλοκος…ωραιο όνομα!!Όταν ωριμάσεις και καταλάβεις ότι δεν θα τα βρίσκεις όλα έτοιμα όπως προφανώς σου τα ετοιμάζει ακόμη η οικογένεια σου, αλλά πρέπει να κουραστείς και λιγάκι, τότε θα δεις ότι το θέμα του τυπα όπως λες δεν έχει να κάνει με συμπάθειες η Όχι αλλά με το σεβασμό σε ένα χώρο που επισκεπτόμαστε είτε είναι ορειβασία είτε τρέξιμο είτε ποδήλατο…(τα κάνω και τα 3α)!Όταν αφήνουμε το βουνό δεν θα περάσει απο πίσω μας η υπηρέτρια να το φροντίσει (θα σε σοκάρει λίγο, αλλά πρέπει να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι Νίκο Ματσαμπλοκο).και αφήστε τα άγρια ζώα στην ησυχία τους, εμείς επισκεπτόμαστε τον χώρο τους…

    1. Όσο φροντίζω ένα χώρο και επενδύω χρόνο και κόπο αρχίζω και να τον ιδιοποιούμαι, ακόμα και ασυνείδητα. Η εθελοντική περιποίηση κοινόχρηστων χώρων πρέπει να συνοδεύεται και με την ανάλογη ταπεινότητα.

  3. Στα μέτρα προφύλαξης αναφέρεται η αποκομιδή απορριμμάτων ώστε να μην βρίσκουν τροφή τα άγρια ζώα. Την ίδια στιγμή ο Δήμος αλλά και κάποιοι φιλόζωοι έχουν στήσει σημεία για σίτιση των αδέσποτων σκυλιών στην ευρύτερη περιοχή Άγιος Θωμάς,τα οποία έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα. Η άγρια πανίδα δεν θα προσελκύσει τα αυτά τα σημεία; Μόνο οι καθαροί και άδειοι κάδοι απορριμμάτων θα φέρουν αποτελέσματα; Αγαπώ και επισκέπτομαι αυτό το μέρος και χαίρομαι όταν συναντώ άγρια πανίδα (όπως χελώνες, λαγούς, αλεπούδες, σκίουρους κλπ) γιατί αντιλαμβάνομαι ότι το μερος έχει το δικό του οικοσύστημα σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο. Καλώ όλους όσους επισκέπτονται το μέρος να είναι φιλικοί και προσεκτικοί με το περιβάλλον και τα ζώα που προσφέρουν τόση χαρά για ένα μέρος που πρέπει να είμαστε όλοι ευγνώμονες.

  4. Τέλης Ναχέσης

    - Edit

    Απαντήστε

    Είναι τρομακτικό το πως σε όλες μα όλες τις συζητήσεις, το ΕΓΩ παίρνει τη 1η θέση!!!! “εγώωωω έχω 10 χρόνια στο βουνό..!!” , “ΕΓΩΩΩ τα κάνω και τα 3!!!!” , ” ΕΓΩΩΩ είμαι ο καλυτερότερος και κανείς δε μου κουνιέται” !!!! ΛΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΡΕ ΦΙΛΕ !!!!!!συν ότι κατευθείαν από το τίποτα έχει βγει το συμπέρασμα και έγινε και η ψυχανάλυση του ατόμου που είπε τη γνώμη του !!!”σου τα ετοιμάζει όλα η οικογένειά σου και είσαι βολεμένος και ..και ….και….και…” ! ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ.

    Το γενικό συμπέρασμα κύριε ‘ανώνυμε’ είναι ένα…έχεις πάρει ειδική άδεια από τον “ιδιοκτήτη των μονοπατιών” και μπορείς να εισέρχεσαι. Είτε απλά σκέφτεστε με τον ίδιο “όμορφο” τρόπο που σκέφτηκε κι εκείνος!
    Πως ΔΕΝ το έχουμε σκεφτεί κι άλλοι λοιπόν αυτό το ωραίο…!! Να πάρουμε όλοι από μία τσάπα να γεμίσουμε ένα λόφο, οποιοδήποτε, με μονοπάτια χωρίς καμία άδεια δασαρχείου είτε δήμου, χωρίς μελέτες , χωρίς νομοθεσίες και διαδικασίες,έτσι ανεξέλεγκτα δλδ…και μετά να λέμε …
    -αυτό είναι το μονοπάτι του Γιάννη…κι επιτρέπει ποδηλάτες μέσα! απαγορεύονται οι πεζοπόροι!!
    -Κι αυτό ??
    -αυτό είναι το Κώστα…εδώ επιτρέπονται μόνο ορειβάτες??
    -Κι εκείνο ????
    -Αααα εκείνο είναι το καλύτερο! μπαίνουν μόνο τρέχοντας! απαγορεύεται το περπάτημα!!!

    WHAT THE FUCK ΡΕ ΦΙΛΕ ????

    επίτρεψέ μου λοιπόν να σου απαντήσω με τον τρόπο που τοποθετήθηκες….και να σου κάνω κι εγώ μία σύντομη ψυχανάλυση….!Προφανώς είσαι κι εσύ ένας που δεν παίρνει τα μάτια του από το STRAVA , προσπαθώντας να κάνει σούπερ επιδόσεις και να τις ποστάρει…..ξαναλέω…ΛΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΡΕ ΦΙΛΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ένα αυτο….
    και για να κλείσω…θα σου πω κάτι αλλά μη σοκαριστείς…παρ’το ήρεμα…Θα έχεις ακούσει ίσως τη λέξη “συλλογικότητα” !!!όχι ??τότε άκου….θα ήταν πολύ πιο ορθό, αντί να υπάρχει αυτή η διχόνοια και να υπάρχουν “ιδιοκτήτες μονοπατιών” και η παρέα του, που προσπαθούν να ορίσουν το ποιος θα περνάει από εκεί και ποιος όχι (στο τέλος θα ζητηθεί να μπουν και διόδια) , θα ήταν λοιπόν ορθότερο να λειτουργούσαμε όλοι συλλογικά. Να συνεννοούμασταν όλοι μαζί να δουλεύαμε επίσης όλοι μαζί, να πιάναμε τσάπες και κλαδευτήρια να βοηθούσαμε να ανοιχτούν τα μονοπάτια και μάλιστα ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ που θέλει να πάει να περπατήσει είτε να τρέξει είτε να κάνει ποδήλατο, κάπου αλλού πέρα από τους δρόμους της πόλης. Γιατί φίλε ανώνυμε , θα στο πω και πάλι μη σοκαριστείς, το βουνό και η άθληση είναι ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ , και δε μπορεί κανείς να επιβάλει σε κανέναν τον τρόπο με τον οποίο θα επισκεφθεί το βουνό. Αλλά μιας κι εσύ τα κάνεις και τα 3…θα πρέπει να το ξέρεις αυτό πολύ καλά!!!και καλά!!!!!!!!!τι ??όχι ??????

  5. Τέλης Ναχεσης… προφανώς έχεις την δική σου γνώμη και πραγματικά δεν διαβάζεις τι γράφει ο συνομιλητής σου, απλά έχεις δημιουργήσει τις δικές σου πλασματικές εικόνες και σκέψεις…αν τα διάβαζες έστω (δύσκολο να σε αφήσει το ΕΓΩ σου να τις κατανοήσει),μάλλον δεν θα απαντούσες αρνητικά σε εμένα, μίας και στην δευτερολογία σου αναφέρεσαι ακριβώς σε αυτά που ΓΡΑΦΩ !Και σε βοηθάω γιατί μάλλον το εγωκεντρικό σου στοιχείο κάνει τα δικά του !στο ότι αν όλοι φροντίσουμε τα μέρη που επισκεπτόμαστε άσχετα με το ΧΌΜΠΙ (το στραβα βλέπω το γνωρίζεις, άρα λογικά θα έχεις καλά αποτελέσματα σε αγώνες και το βλέπεις σαν εργαλείο για την βελτίωση σου ,και όχι ΓΙΑ το Εγωκεντρικό το χαρακτήρα σου),ποδήλατο, περπάτημα, τρέξιμο, πικ-νικ (να γράψω και αλλα η κατάλαβες τι εννοώ?αλήθεια μπορώ να σε βοηθήσω…δες το σαν δωρεάν ψυχανάλυση), τότε ούτε ο τυπας που λέτε με την τσάπα θα έχει θέμα ούτε κανένας! Νομίζω πως γνωρίζεις καλά τι κόπο θέλει…ετσι ?Οπότε συλλογικά όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό! Και αυτό σου γράφω και αρχικά…συλλογικότητα!
    Και τώρα θα σε σοκάρει αυτό που θα διαβάσεις αλλά φοβάμαι δεν θα κατανοήσεις! Έτοιμος?
    Μόνο για συλλογικότητα δεν γράφεις στο κείμενο,γιατί προφανώς δεν μπορείς να αντιληφθείς την έννοια της(θα το έβλεπες στο 1ο δικό μου κείμενο)…αααα μάλλον διχαστικό το κείμενο σου !για το ΕΓΩ που πάλι στο κείμενο σου κατηγορείς (δεν υπάρχει…διαβασε με τα μάτια..μπορείς),δες λίγο το ίδιο σου το κείμενο και μετά συγκρίνεις με το δικό μου !
    Και τέλος για να σε βοηθήσω με το συμπέρασμα…δυσκολο ,αλλά οκ!
    Όλοι μαζί μπορούμε να φροντίσουμε τα μέρη που κάνουμε τα χόμπι μας καλύτερα…τα μέρη είναι τεράστια και χωράνε τους πάντες….

    1. Τέλης Ναχέσης

      - Edit

      Απαντήστε

      Η απάντησή σου είναι τραγικά άσχετη, και συγχρόνως ακαταλαβίστικη, και το μόνο που κάνεις είναι να κρίνεις και να στολίζεις….!!!δε περίμενα κάτι άλλο ….!!!παίζει και να θίχτηκες…ίσως λίγο…!
      Ευχαριστώ πολύ για την επιβεβαίωση στη θεωρία μου ότι χάνω για ακόμα μία φορά τον χρόνο μου …!!!είπα όμως να ξαναπροσπαθήσω…μήπως και με την επιμονή να συμμορφωθούν κάποιοι!!αλλά………..
      του χρόνου πάλι τώρα , ελπίζοντας ότι ίσως μέχρι τότε βρέξει λογική !δλδ σε θαύμα!
      Φιλική συμβουλή….ενημερώσου …σωστά!!!

  6. Τέλης Ναχεσης… συμφωνούμε και σε κάτι! Και δεν με ενδιαφέρει οποιαδήποτε συνέχιση συζήτησης που καταλήγει να είναι απλά άκαρπη και κουραστική ! Ήξερα ότι δεν θα καταλάβεις, και παρότι μου το επιβεβαίωσε η 1η σου αντίδραση στο αρχικό κείμενο, είπα να δοκιμάσω!
    Οπότε θα ακολουθήσω μια συμβουλή που μου δώσανε σε τέτοιες περιπτώσεις
    ΕΧΕΙΣ ΔΊΚΙΟ …ΕΣΥ Τέλης Ναχεσης!
    Ελπίζω μόνο να επιβεβαιώσουμε αυτό που γράψαμε από κοινού…να φροντίσουμε και να διατηρούμε στην καλύτερη κατάσταση τα μέρη που ικανοποιούν τα χόμπι μας! Πέραν κάθε εγωισμού, και με απόλυτη ειλικρίνεια αυτό!

  7. Τέλης Ναχεσης..ειμαι σίγουρος ότι σου συμβαίνει συχνά….να θεωρείς ότι όλοι οι άλλοι λένε άσχετα…τραγικα άσχετα, και μάλλον δεν γνωρίζεις ποτέ και ποιός στολίζει…αν διαβάσεις τις λέξεις θα σε βοηθήσει !
    Θα ακολουθήσω μια παλιά συμβουλή λοιπόν και θα σου πω πως έχεις ΔΙΚΙΟ μονο ΕΣΥ για να μη συνεχιστεί μια άκαρπη διαμάχη!
    Θα σε προσκαλέσω εντελώς φιλικά όμως στο να τηρησεις κάτι που γράψαμε από ΚΟΙΝΟΎ… Να διατηρούμε και να φροντίζουμε τα μέρη που φιλοξενούν τα χόμπι μας με απόλυτο σεβασμό σε αυτά! Αφήνοντας τα ζώα και ότι άλλο εκει στην ησυχία τους !τι Όχι? Ας κερδίσει το βουνό
    Υ.Γ :Όσοι περισσότεροι τόσο καλύτερα, άσχετα με το χόμπι!

    1. Σπύρος Γκαραβέλλας

      - Edit

      Απαντήστε

      Μονοπάτια στον λόφο δεν υπήρχαν. Ο Κώστας ο Μπέλλας με τους φίλους του έχουν φτιάξει ένα δίκτυο μονοπατιών κόσμημα εδώ και σχεδόν 10 χρονια για την πόλη μας. Το έκανε για να προπονούνται οι δρομείς από τη μια κι από την άλλη για να προσφέρει στην πόλη στους πεζοπόρους και στους φυσιολάτρες κάτι διαφορετικό. Τα μονοπάτια είναι ορειβατικά οπότε δεν κάνουν για ποδήλατο, ούτε για ντάουνχιλ, ούτε για βόλτες με μηχανάκια γιατί το έδαφος διαβρώνεται πολύ και χαλάει.
      Ο Κώστας ο Μπέλλας είναι υπόδειγμα χαρακτήρα, όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά λένε τα καλύτερα κι είμαστε πολύ τυχεροί που τον έχουμε στην Κοζάνη.
      Δεν είναι ιδιοκτήτης όπως κατηγορήθηκε πιο πάνω αλλά έχει αφιερώσει τη ζωή του εκεί κι είναι λογικό να ζητάει απ’όλους μας να σεβαστούμε τον κόπο του. Είναι πάντα δεκτικός σε βοήθεια κι αφού σεβαστείτε τον κόπο του και του μιλήσετε ανθρώπινα θα σας απαντήσει ανθρώπινα.
      Ο Δήμος Κοζάνης έχει υιοθετήσει τα μονοπάτια και βοηθάει υλικά, ενώ θα γίνει σύντομα και μια προσπάθεια από τις υπηρεσίες του να καθαριστούν και τα τελευταία λάστιχα στο δασάκι. Το 2014 που συντονισμένα φορείς σύλλογοι κι εθελοντές καθαρίσαμε, μαζέψαμε 2 τριαξονικά με σκουπίδια. Αντί να τσακώνεστε λοιπόν συνεννοηθείτε κι ελάτε μαζί του. Βοήθεια χρειάζεται όχι κριτική.
      Η γνώμη μου για τα ποδήλατα είναι πως πίσω από τον Άγιο Ελευθέριο έχει λόφο με υψόμετρο 1013 μ. και 350 μ. υψομετρική ό,τι πρέπει για να τον υιοθετήσετε και να κάνετε ό,τι κι ο Κώστας στον Ψηλό Άη Λια. Ρωτήστε καλύτερα όμως την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου και τον ΟΑΠΝ Κοζάνης. Ο πρόεδρος του ΟΑΠΝ Ζήσης Μάρας κάνει ποδήλατο οπότε αν του μιλήσετε θα σας καταλάβει και θα σας βοηθήσει. Προσωπικά με θλίβει το γεγονός πως σχολιάζετε ανώνυμα ή με ψευδώνυμο λες και φοβάστε ή θέλετε να κρύψετε κάτι.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.