Ο κορωνοϊός προκάλεσε «ψαλίδι» έως 20% στα ενοίκια – Ο χάρτης των μισθωμάτων



Από το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα από τις περιοχές που κινούνται περιφερειακά αυτού θα ξεκινήσει η διόρθωση των τιμών των ενοικίων με το… καλημέρα της εξόδου από το «τούνελ» της πανδημίας.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, λαμβάνοντας υπόψη το καλό σενάριο, που θέλει την κτηματαγορά να τίθεται σε κανονική λειτουργία τον Ιούνιο, τα μισθώματα σε Κυψέλη, Γουδή, Γκύζη, Παγκράτι, Εξάρχεια και λοιπές κεντρικές συνοικίες θα δουν -από την επομένη κιόλας- «ψαλίδι» έως και 20%. «Προ υγειονομικής κρίσης τα ενοίκια σε αρκετές περιοχές της χώρας ήταν υπερτιμημένα, ως απόρροια έως έναν βαθμό και του ρεύματος της Airbnb.

Εφτανες, δηλαδή, σε σημείο να δίνεις 700 ευρώ για ένα σπίτι 100 τ.μ., για παράδειγμα, στο Παγκράτι. Πλέον δεν θα υπάρχουν τέτοια ποσά», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, για να προσθέσει: «Οσον αφορά στα “προπύργια” των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ήτοι Πλάκα, Ακρόπολη, Κουκάκι, αυτά θα επηρεαστούν, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό». Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Spitogatos, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας έχουν ήδη συμπιεστεί, καταγράφοντας το α’ τρίμηνο του 2020 μείωση πέριξ του 5%, με τις ενεργές αγγελίες στις πλατφόρμες διαμοιρασμού να ξεπερνούν τις 10.000.

«Οι ιδιοκτήτες του κέντρου, που μισθώνουν μέσω Airbnb, θα είναι αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο από την πανδημία. Κι αυτό γιατί η Αθήνα είναι κατεξοχήν προορισμός για ξένους τουρίστες. Δεδομένου, λοιπόν, ότι από τούδε και εις το εξής η πελατεία μας θα βασίζεται στους Ελληνες, είναι μάλλον απίθανο αυτοί να επιλέξουν την πρωτεύουσα για διακοπές. Εκτός εάν πρόκειται για προορισμό μετάβασης», εξηγεί, από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ), κ. Θεοδώρα Δήμα, και συνεχίζει: «Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως εάν επιλέξουν να επιστρέψουν στα παραδοσιακά ενοικιαστήρια ή όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υποχρεωθούν να ρίξουν τις τιμές».

Προκειμένου, πάντως, να ενθαρρυνθεί μία τέτοια μετάβαση η κ. Δήμα υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξουν κάποιες εγγυήσεις από πλευράς του κράτους. «Η πλειονότητα των ιδιοκτητών έχει… καεί από τους συμβατικούς ενοικιαστές. Για όσους, λοιπόν, είναι συστηματικά κακοπληρωτές θα έπρεπε οι διαδικασίες εξώσεως να είναι πιο γρήγορες, αλλά και λιγότερο δαπανηρές. Σήμερα απαιτείται τουλάχιστον ένα τρίμηνο και περί τα 1.000 ευρώ, προκειμένου να βγάλεις κάποιον από το σπίτι σου. Θα ήταν, ίσως, σημαντικό το κράτος να αναλαμβάνει ένα μέρος των εξόδων ή να υιοθετηθεί μία φόρμουλα, έτσι ώστε τυχόν “φέσια” από κοινόχρηστα και λοιπούς λογαριασμούς να επιβαρύνουν τον ενοικιαστή, όπως ισχύει με τη ΔΕΗ», καταλήγει.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΕΞΩΣΕΩΝ

Διαστάσεις… πανδημίας τείνει να λάβει το κίνημα «Δεν πληρώνω ενοίκιο», με ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, αλλά και εργαζομένους, που πλήττονται σφόδρα από τον κορονοϊό, να κηρύττουν άτυπη στάση πληρωμών.

Οπως εξηγούν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει την έκπτωση του 40% στα μισθώματα, καλύπτοντας ακόμη και εκείνους που υφίστανται κατακόρυφη πτώση των εισοδημάτων τους, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται, τα μηνύματα είναι μάλλον απογοητευτικά, αφού η πλειονότητα αδυνατεί να καταβάλει το υπόλοιπο 60%. «Είναι αδύνατον για έναν εργαζόμενο, ο οποίος χάνει ολοσχερώς τον μισθό του και λαμβάνει επίδομα 800 ευρώ για 45 ημέρες, να συντηρήσει την οικογένειά του και να πληρώσει και το 60% του μισθώματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών (ΠΑΣΥΠΕ), κ. Αγγελος Σκιαδάς, και προσθέτει: «Υπάρχουν, δε, πολλές περιπτώσεις, που το μισθωτήριο δεν είναι στο όνομα του εργαζομένου, αλλά στο όνομα άλλου μέλους της οικογένειας (συνήθως συζύγου), που τις περισσότερες φορές είναι και άνεργο. Παρ’ όλα αυτά, ο εργαζόμενος χάνει το δικαίωμα μείωσης του μισθώματος, αφού αυτό αναγνωρίζεται μόνον εάν συμπίπτουν το όνομα και το ΑΦΜ του εργαζομένου με το όνομα και το ΑΦΜ του μισθωτή. Θα πρέπει να αρθεί άμεσα η μεγάλη αυτή αδικία».

Σε μία προσπάθεια, δε, να αποφευχθεί ένα… κύμα εξώσεων για μη καταβολή μισθωμάτων, ο ΠΑΣΥΠΕ έχει προτείνει στην κυβέρνηση την αναστολή για δύο μήνες των επίμαχων υποχρεώσεων, υπενθυμίζοντας πως ήδη εκκρεμεί μεγάλος αριθμός εξωστικών αποφάσεων, που αφορούν σε αποβολή μισθωτών, τόσο στη μίσθωση κατοικίας όσο και επαγγελματικής στέγης, λόγω λήξεως του συμβατικού χρόνου. «Είναι γεγονός ότι λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της γενικότερης αβέβαιης κατάστασης είναι αδύνατον σε οποιονδήποτε μισθωτή να αναζητήσει και να ανεύρει νέα επαγγελματική στέγη ή κατοικία, προκειμένου να μετακομίσει. Ετσι, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων να έχουμε μία έκρηξη εξώσεων από εκτελέσεις εξωστικών αποφάσεων, οι οποίες έχουν ήδη εκδοθεί και δεν έχουν εκτελεστεί ή θα εκδοθούν κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, δεδομένου ότι η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων δεν περιλαμβάνει και αναστολή εκδόσεως αποφάσεων. Η αναστολή των εξώσεων λόγω λήξεως της μίσθωσης για έξι μήνες είναι απαραίτητη», καταλήγει ο κ. Σκιαδάς.

Την πλήρη αναστολή της καταβολής των μισθωμάτων από την 1η Μαΐου, εφόσον η έκτακτη αυτή κατάσταση συνεχιστεί, ζητά, με τη σειρά της, η Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης. Επισημαίνεται πως πρόκειται για έναν κλάδο, ο οποίος, αν και έχει υποστεί πτώση έως και 90% στα έσοδά του, συνεχίζει να διατηρεί χιλιάδες σημεία πώλησης (από αρτοποιεία μέχρι καφέ και καταστήματα γρήγορου φαγητού), ενώ απασχολεί και έναν εξίσου μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών από την αρχή είχε ζητήσει το διάστημα που οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές με απόφαση της κυβέρνησης να μην καταβάλλονται ενοίκια και οι ιδιοκτήτες να συμμετέχουν στα προγράμματα ενίσχυσης, που αφορούν σε όλους τους οικονομικά ενεργούς συμπολίτες μας. Επειδή αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί νομοθετικά ότι όποιες οικονομικές εκκρεμότητες δημιουργηθούν το κρίσιμο αυτό διάστημα (ελπίζω να αφορούν μόνο στο δίμηνο Μαρτίου και Απριλίου) να μη δημιουργούν δικαίωμα έξωσης, αλλά να προβλέπεται η δυνατότητα αποπληρωμής τους σε διάστημα έως 12 μηνών», τονίζει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος, κ. Σταύρος Καφούνης.

Σε ποιες περιοχές έκαναν «βουτιά» τα μισθώματα

Το κέντρο και τα νότια της πρωτεύουσας, οι Νομοί Αχαΐας, Καστοριάς και Φθιώτιδας, η Μυτιλήνη, το Ρέθυμνο, η Φλώρινα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Αυτές είναι οι περιοχές που, σύμφωνα με τον Spitogatos, κατέγραψαν το α’ τρίμηνο του 2020 μειώσεις στα μισθώματα.

Πιο αναλυτικά, η μείωση των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας αγγίζει το επίμαχο διάστημα το 5%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 9,44 ευρώ/τ.μ. Λίγο υψηλότερο είναι το μίσθωμα για ένα διαμέρισμα στα νότια του Νομού Αττικής (10,59 ευρώ/τ.μ.), με την ετήσια πτώση να διαμορφώνεται σε 1,10%.

Αρκετό… νερό στο κρασί τους δέχτηκαν να βάλουν τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους και οι ιδιοκτήτες σε Φλώρινα, νησιά Αργοσαρωνικού και Ρέθυμνο, με τα ζητούμενα μισθώματα να έχουν μειωθεί κατά 6,50%, 4,50% και 2% αντίστοιχα, ενώ όσον αφορά στην Καστοριά, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας, μετά το ταξίδι των γουναράδων στο Μιλάνο, εμφανίζει μείωση 0,50%. «Μολονότι οι επίμαχες τιμές δεν αποτυπώνονται -συνήθως- στα συμβόλαια, με τις συμφωνίες να κλείνονται τελικά σε χαμηλότερες τιμές, είναι βέβαιο πως πρόκειται για μία τάση, η οποία θα γιγαντωθεί ελέω κορονοϊού», σχολιάζουν παράγοντες της κτηματαγοράς, εκτιμώντας πως ο χάρτης της κτηματαγοράς θα ξαναγραφτεί μετά το πέρας της πανδημίας, συμπαρασύροντας βίαια προς τα κάτω τα μισθώματα.

Πανελλαδικά, πάντως, η μεταβολή σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 ήταν πέριξ του +10%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να εντοπίζεται στο υπόλοιπο του Νομού της Θεσσαλονίκης (+33,9%, με τη μέση τιμή, όμως, να διαμορφώνεται στα 3,83 ευρώ/τ.μ. από 2,86 ευρώ/τ.μ. το ίδιο περσινό διάστημα).

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

2 σχόλια στο άρθρο “Ο κορωνοϊός προκάλεσε «ψαλίδι» έως 20% στα ενοίκια – Ο χάρτης των μισθωμάτων

  1. Στην κοζαναρα παντως ,,,αλλο κρατος,,17% αυξηση μου ζητησε ο αλλος με το που ηρθε να παρει το νοικι…μαλλον καποιο αλγορυθμο ειχε με το νουτου με την τιμη του κολοχαρτου δια του βαρελιου μπρεντ επι της τιμης του αντισυπτικου….

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.