Πρόγραμμα Διαχείρισης Μονάδας Εκτροφής Αιγοπροβάτων – Του Νικόλαου Γ. Καραλίγκα, Κτηνιάτρου dr. Vet. med



Πρόγραμμα Διαχείρισης Μονάδας Εκτροφής Αιγοπροβάτων

Επιμέλεια: Νικόλαος Γ. Καραλίγκας Κτηνίατρος / dr. Vet. med

1) 30 με 40 πριν τις οχείες (ζευγαρώματα ή μαρκάλα)

α) Δίνουμε από το στόμα (σιρόπι) με βιταμίνες, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και στα θηλυκά και στα αρσενικά, που τα βοηθάει να «ανάψουν».

β) Χορηγούμε στο πόσιμο νερό κάθε μέρα πολυβιταμινούχο (multivitamin), με βιταμίνες, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και σελήνιο, που επίσης τα βοηθά να ανάψουν.

γ) Τροποποιούμε το σιτηρέσιο σε «σιτηρέσιο τόνωσης», κάνουμε το λεγόμενο flushing, ανεβάζουμε πρωτείνες και ενέργεια και κάνουμε έτσι τα ζώα να «ανάψουν» .
(Επικοινωνήστε μαζί μου για οδηγίες και συμβουλές)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6945265667 & 2461021200

δ) Εμβόλιο εντεροξιναιμίας (στρουμπάρα) σε όλα τα ζώα του κοπαδιού, έχει ήδη περάσει 6μηνο από τον προηγούμενο εμβολιασμό (ένα μήνα πριν τις γέννες), εννοείται δεν υπάρχει χρόνος αναμονής στο εμβόλιο, την ίδια μέρα παραδίνουμε το γάλα.

ε) Αποπαρασιτισμός των ζώων όλων με σιρόπι ή ενέσιμο ή στη ράχη πάνω, που πιάνει όλα τα ενδοπαράσιτα και όλα τα εξωπαράσιτα… με 0 μέρες αναμονή σε γάλα. Την ίδια μέρα παραδίδουμε το γάλα, για να «καθαρίσουν» από τα σκουλήκια, ταινίες κτλ, όλα τα ενδοπαράσιτα και εξωπαράσιτα (μέχρι και ψώρες πιάνει) και είναι έτοιμα για το ζευγάρωμα. Έχει αποδειχθεί ότι ο αποπαρασιτισμός βοηθάει τα ζώα και να ανάψουν-ζητήσουν και να πιάσουν, να μην έχουμε επιστροφές.

2) 35-40 ημέρες αφού σμίξαμε τα αρσενικά για τις οχείες κάνουμε διάγνωση εγκυμοσύνης με ΥΠΕΡΗΧΟ, και ανάλογη διαχείρηση των ζώων, διατροφή, ομαδοποίηση κτλ. (επικοινωνήστε μαζί μου!!!) Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6945265667, 2461021200

 

 

3) 2 με 3 μήνες μετά το σμίξιμο των αρσενικών και αφού έχει περάσει τουλάχιστο ένας μήνας εγκυμοσύνης (όχι αποπαρασίτωση στον πρώτο μήνα εγκυμοσύνης, υπάρχει πιθανότητα/περίπτωση αποβολής), το πιθανότερο να έχουμε σταματήσει να αρμέγουμε και να είναι τα ζώα σε ξηρά περίοδο κάνουμε αποπαρασίτωση για εξωπαράσιτα με ιβερμεκτίνη ενέσιμα, πιάνει ψείρες, ψύλλους, τσιμπούρια και ψώρες!! Και ενδοπαράσιτα πιάνει, αλλά όχι ταινίες και για τα ενδοπαράσιτα αποπαρασίτωση κάνουμε (ιδιαίτερα αν δεν έχουμε κάνει πριν τις οχείες επιβάλλεται) με σιρόπι από το στόμα (όχι χάπι πράσινο). Ή το σκεύασμα που πιάνει και ενδοπαράσιτα και εξωπαράσιτα με 0 αναμονή, που μπορούμε και από το στόμα (πιο εύκολο και λιγότερο στρες-ζόρισμα) και ουσιαστικά είναι 2 σε 1 και με μηδέν 0 αναμονή γάλα και κρέας.

4) 2 με 2,5 μήνες μετά τις οχείες όλο το κοπάδι εμβόλιο κατά της λοιμώδους αγαλαξίας (παρμάρα).

5) 3 με 3,5 μήνες μετά το ζευγάρωμα ή 1,5 με 2 μήνες πριν τους αναμενόμενους τοκετούς κάνουμε όλα τα ζώα οξυτετρακυκλίνη ενέσιμα 1ml ανά 10 κιλά σωματικό βάρος και μετά 48 ώρες (2 μέρες) ξανά (επανάληψη) για πλήρη κάλυψη. Έτσι προλαμβάνουμε τις αποβολές από χλαμύδια , σαλμονέλα, τοξόπλασμα και αναπνευστικά προβλήματα (βήχα, πνευμονίες κτλ) προλαμβάνουμε και κάποιες υποκλινικές μαστίτιδες που θα εμφανιζόντουσαν κατά τη γαλακτοπαραγωγή ή ακόμα και πριν.

6) Ένα μήνα πριν την αναμενόμενη έναρξη των τοκετών (γέννες)

α) Εμβόλιο εντεροξιναιμίας (στρουμπάρα ή κοκκιναντεριά)

β) Σελήνιο + βιταμίνη Ε ενέσιμα στη μάνα και δε χρειάζεται στα αμνοερίφια να κάνουμε, τα παίρνουν ενδομητρικά, βοηθάει και το μαστό με αποτέλεσμα πιο πολύ γάλα.

γ) Πολυβιταμινούχο πόσιμο στο νερό κάθε μέρα.

δ) Πολυβιταμινούχο-δυναμωτικό στο στόμα απευθείας σε όλα τα ζώα, 10 ml ανά ζώο.

 

 

7) Αφού έχουν τελειώσει οι γέννες και μια εβδομάδα πριν την έναρξη αρμέγματος, αποπαρασίτωση με σιρόπι αλμπενταζόλης 10% σε όλα τα ζώα.

8) 1 με 2 μήνες μετά έναρξη γαλακτοπαραγωγής πολυβιταμινούχο-δυναμωτικό σκεύασμα από το στόμα για ενίσχυση και τόνωση γαλακτοπαραγωγής.
Αμνοερίφια
Με το που θα γεννηθούν ψεκάζουμε με σπρέι χλωρεξιδίνης στον ομφαλό για αντισηψία και αποφυγή μολύνσεων:

1) Από 2η ημέρα ζωής τους
α) Σελήνιο+βιτΕ ενέσιμα,
β) πολυβιταμινούχο ενέσιμο (βιτ. AD3E+BIT συμπλέγματος Β),
γ) σιρόπι από το στόμα για αποφυγή διαρροιών, πρόληψη κοκκιδίων (αιμορραγική διάρροια), διέγερση ανοσοποιητικού και ενίσχυση όρεξης αμνοεριφίων.

2) Από 3 εβδομάδες ζωής εμβόλιο εντεροξιναιμίας (στρουμπάρα) και μετά 20 ημέρες.

3) Από ηλικία 3 μηνών εμβόλιο παρμάρας (λοιμώδη αγαλαξία).


Ο κ. Νικόλαος Γ. Καραλίγκας είναι Κτηνίατρος, Πτυχιούχος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τακτικό μέλος:
Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου
Συλλόγου Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Μακεδονίας-Θράκης
Ελληνικής κτηνιατρικής Εταιρείας
Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρίας

Εκλεγμένο μέλος στο 11μελές διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου και υπεύθυνος στον τομέα Παραγωγικών Ζώων

Νικόλαος Γ. Καραλίγκας
Κτηνίατρος / dr. Vet. med
Πτυχιούχος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση: 11ης Οκτωβρίου 12 – Κοζάνη
Τηλέφωνο – Fax: 24610 21200
Κινητό: 6945265667

www.karaligas.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.