Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Άκρως τιμητική, χαρακτήρισε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να την προτείνει εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».
«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα. Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Ποια είναι η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και είναι γόνος δικαστικής οικογένειας. Εισήλθε στο Συμβουλίου της Επικρατείας ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982, αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015 και από τον Οκτώβριο του 2018 υπηρετεί στη θέση της προεδρίας του ΣτΕ.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά.
Ακόμη, η κ. Σακελλαροπούλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ.
Η κ. Σακελλαροπούλου υπηρέτησε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό Δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κλπ..
Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ..
Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος.
Επίσης, διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).
Από το newsbomb.gr
Ανώνυμος
- Edit
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Τα «συν και τα πλήν» μίας… πολιτικά ορθής επιλογής! 16-01-2020 – NEWSBREAK
Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι η επιλογή θα είναι τέτοια που τα κόμματα της αντιπολίτευσης «θα πρέπει να απολογηθούν αν επιλέξουν να μην ψηφίσουν την πρόταση». Πράγματι το ΚΙΝΑΛ δεν θα έχει καμιά δικαιολογία να μην ψηφίσει την κυρία Σακελλαροπούλου αφού η πρώην πλέον πρόεδρος του ΣΤΕ προέρχεται από τον χώρο αυτό.
Ομοίως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ δύσκολα θα μπορέσει να καταψηφίσει την επιλογή δεδομένου ότι η κ. Σακελλαροπούλου υπήρξε η επιλογή της ηγεσίας της Κουμουνδούρου για την θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Και ήδη οι πρώτες αντιδράσεις είναι θετικές. Μια γυναίκα, δικαστικός, από τον χώρο της κεντροαριστεράς, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα οικολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο πολιτικά ορθή επιλογή, επιλογή με αυτό που θα λέγαμε «προοδευτικό πρόσημο».
Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το τι μήνυμα εκπέμπουμε προς το εξωτερικό και ειδικά προς την Τουρκία. Για την ιστορία θα πούμε πως η κυρία Σακελλαροπούλου θεωρείται «μνημονιακή». Μετείχε ως αντιπρόεδρος του ΣΤΕ στην ιστορική εκείνη συνεδρίαση του Νοεμβρίου 2010 όταν η πλειοψηφία του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε συνταγματικό το μνημόνιο.
Επιπλέον ήταν μέλος του ειδικού δικαστηρίου που μετέτρεψε σε πλημμέλημα την κατηγορία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ. Παράλληλα χειρίστηκε την υπόθεση της προσφυγής των κατοίκων των Σκουριών δεχόμενη ωστόσο την επιχειρηματολογία της Eldorado gold ενώ τον περασμένο Ιούλιο απέρριψε την προσφυγή των συνταξιούχων για την 13η και 14η σύνταξη με το σκεπτικό ότι το μέτρο «ήταν αναγκαίο, δεδομένου ότι με αυτό το μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται γενικά σε όλους τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης και περιορισμού των διογκωμένων δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία υπαγορεύεται από επιταγές της Ε.Ε. για μείωση του υπερβολικού δημοσίου ελλείμματος».
Τελευταία υπόθεση που χειρίστηκε ως πρόεδρος του ΣΤΕ ήταν η δίκη του μίστερ bitcoin, Αλεξάντερ Βίννικ, που έχει καταφύγει στην χώρα μας ζητώντας πολιτικό άσυλο με την Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ρωσία να ζητούν την έκδοση του. Κατά την Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνήγορο του Βίννικ, η κ. Σακελλαροπούλου, εξυπηρέτησε πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης απορρίπτοντας , λίγες μάλιστα μέρες πριν παραιτηθεί, την αίτηση εξαίρεσης καθώς και αναβολής της δίκης που κατέθεσε η υπεράσπιση.
Αυτή ήταν και η τελευταία μεγάλη υπόθεση που χειρίστηκε η κ. Σακελλαροπούλου. Η απελθούσα πρόεδρος του ΣΤΕ μεταβαίνοντας στο προεδρικό μέγαρο γλυτώνει την «καυτή πατάτα» της πιλοτικής δίκης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων….