ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ: Καταρχήν, προέρχομαι από το νομό Κοζάνης. Γνωρίζετε, επομένως, ότι το ενδιαφέρον μου είναι ειδικό. Βέβαια, ακούγοντας και όσους μίλησαν πριν από εμένα, είδα ότι σε γενικές γραμμές με το σχεδιασμό σε ό,τι αφορά σε όλα τα άλλα ζητήματα, ο στρατηγικός αυτός σχεδιασμός για την ενέργεια και το κλίμα μας βρίσκει σύμφωνους.
Θα έρθω, όμως και θα εστιάσω στο ειδικότερο θέμα. Όλα, ξεκινούν από τη Σύμβαση των Παρισίων. Στη Σύμβαση των Παρισίων προβλέπεται η ύπαρξη χαμηλού λιγνιτικού αποτυπώματος και θα σας αναφέρω κάτι γι’ αυτό. Στο προηγούμενο ΕΣΕΚ, το οποίο είχε κατατεθεί στην παρατήρηση νούμερο 9 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έλεγε «μην μας λέτε μόνο, ότι θα έχετε έγνοια για τις περιοχές που βρίσκονται σε μετάβαση, αλλά, πέστε μας, τι ακριβώς θα κάνετε για τις περιοχές αυτές με συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες». Θα επανέλθω και σ’ αυτό.
Επομένως, συμπερασματικά, εάν βρεθεί ένας τρόπος να συγκρατηθεί το διοξείδιο του άνθρακα, εκεί όπου παράγεται και κυρίως, αυτό αφορά τη μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», νομίζω, ότι καλύπτονται και οι όροι της Σύμβασης των Παρισίων, όπως προβλέπονται και ταυτόχρονα, μπορεί να υπάρξει μια λειτουργία η οποία να μην επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον, να μην επιβαρύνεται ο παραγωγός της ηλεκτρικής ενέργειας με δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα. Έρχομαι τώρα στην στρατηγική.
Είμαι πεπεισμένος, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, αξιότιμοι Γενικοί Γραμματείς και αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η περιοχή έχει την ικανότητα, τους μηχανισμούς και τους ανθρώπους με τη δική σας, βέβαια, συνδρομή και των ειδικών σας συνεργατών να εκπονήσει αυτή τη στρατηγική για τη μετάβαση των περιοχών που βρίσκονται στο αντίστοιχο καθεστώς. Αυτό το λέω γιατί, νομίζω, ότι σε ό,τι αφορά στην μετάβαση, εφόσον υπάρξουν άμεσα ισοδύναμα, έτσι ώστε να αντισταθμίσουν, κυρίως – γιατί εκεί είναι το πρόβλημα – τις θέσεις εργασίας να είστε σίγουροι, – αυτό, όμως είναι δύσκολο, όχι, όμως, ακατόρθωτο, ίσως – ότι και οι τοπικές κοινωνίες θα «αγκαλιάσουν» τη συνολική στρατηγική στο συγκεκριμένο κομμάτι στο οποίο και εγώ αναφέρομαι.
Θέλω, λοιπόν, να προτείνω το εξής. Εκεί, όπου λέτε στο ΕΣΕΚ για Master Plan να εμπλουτιστεί αυτή η αναφορά με δύο σημαντικά πράγματα. Το ένα, είναι ότι η αναφορά αυτή θα πρέπει να λέγεται «Ειδικό Πρόγραμμα για τη μετάβαση της λιγνιτικής περιοχής», η οποία να αποτελείται από τα εξής διακριτά και καλό θα είναι να αναφέρονται αυτά για να απαντάμε και στην παρατήρηση νούμερο 9, που είπα νωρίτερα.
Πρώτον, να υπάρξει μια ειδική ζώνη κινήτρων που θα είναι χαμηλότερα από αυτά τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και από αυτά που θα ψηφιστούν στο επόμενο διάστημα για να είναι πιο ελκυστική η περιοχή, για να γίνει και πιο ελκυστική η μετάβαση και από τους φορείς και κατοίκους της περιοχής που είναι το σημαντικότερο.
Χαμηλή τιμολογιακή πολιτική στην ενέργεια, μπορεί να γίνει. Δεν θα «χτυπάει» στις κρατικές ενισχύσεις, υπάρχουν τρόποι. Αυτή η στρατηγική πρέπει να αποτυπωθεί με ένα Master Plan χρήσεων σε μια ευρύτερη περιοχή και υπάρχουν ιδέες, σκέψεις και προμελέτες για τα θέματα αυτά που σας λέω. Δεν είναι, δηλαδή, απλώς μια θεωρητική τοποθέτηση.
Οι χρηματοδοτήσεις, είναι, περίπου γνωστές, δεν είναι μόνο το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. ΄Εχω καταγράψει 7 με 8 χρηματοδοτήσεις που μπορώ να σας αναπτύξω εν αναμονή ολοκλήρωσης του ΕΣΕΚ.
Πολλές φορές το ξεχνούμε, αυτό, δηλαδή, θεωρούμε, ότι η ενέργειά μας και η υποχρέωσή μας τελειώνει, όταν ψηφίζουμε ένα νόμο. Από εκεί και μετά θα πρέπει να υπάρξει το αναγκαίο θεσμικό και διοικητικό ισοζύγιο, όπως λέω, το οποίο να εξειδικεύει το νόμο και υπάρχουν, πιστέψτε με, ρυθμίσεις, οι οποίες δεν είναι κοστοβόρες, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι, όμως πάρα πολύ λειτουργικές και χρήσιμες.
Θα πρέπει να υπάρχει και ένα σύστημα διοίκησης της συνεργασίας – από το σχεδιασμό, μέχρι την ολοκλήρωση της μετάβασης – όπως είναι το ΕΣΠΑ με κανόνες, τρόπους συνεργασίας, αρμοδιότητες.
Κλείνοντας την πρόταση αυτή, θέλω να πω, επίσης, ότι όλο αυτά το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα θα πρέπει να καταλήγει σε ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του, που είναι κάτι το οποίο το αμελούμε, πολλές φορές, αλλά, είναι πολύ σημαντικό.
Κλείνω, λέγοντας ότι ένα σημαντικό ζήτημα είναι οι τηλεθερμάνσεις. Δεν το λέω τυπικά, για να ακουστεί στην περιοχή μου, το λέω ουσιαστικά. Θα πρέπει να υπάρχει, κατά την άποψή μου, μια ρήτρα κλεισίματος των μονάδων, σε σχέση με το πότε οι περιοχές είναι έτοιμες, με νέες πηγές χρηματοδότησης, να θερμανθούν οι πολίτες τους. Μιλάνε για έναν πληθυσμό περίπου 150.000, οι οποίοι, εφόσον οι μονάδες κλείσουν σε δύο χρόνια, αυτές που έτσι και αλλιώς θα έκλειναν και με το προηγούμενο ΕΣΕΚ, για να είμαστε δίκαιοι, δεν θα έχουν να θερμανθούν. Η πρόταση για την ρήτρα ρύθμισης, είναι εφικτή και το λέω αυτό γιατί μελετητικά είναι ώριμα όλα τα έργα των τηλεθερμάνσεων και επομένως, θα μπορούσαν με μια ταχεία ένταξή τους, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ενέργειας, εννοώ στο ΕΣΠΑ, να προλάβουν να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχήματα, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι στην μετά την λειτουργία των εργοστασίων περίοδο.
Ρήτρα, λοιπόν, σύνδεσης των τηλεθερμάνσεων με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και μπορώ να σας το κάνω πιο συγκεκριμένο. Θα μπορούσα να πω πολύ περισσότερα. Θα ζητήσω να σας πω πολύ περισσότερα, κατ ιδίαν, προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΕΚ. Ευχαριστώ.