Στις 9/12/2019 πραγματοποιήθηκε Δημοτικό Συμβούλιο με βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης 16 τέλη, φόρους και δικαιώματα, που καλείται να πληρώσει ο δημότης της Κοζάνης.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ και προβλέπει αύξηση της χρηματοδότησης προς την Τοπική Διοίκηση κατά 96εκ. ευρώ (σε περιφέρειες και δήμους) για να συντηρείται ο απόηχος της κανονικότητας στην οποία δήθεν επανέρχεται η χώρα. Μια κανονικότητα που αποδεικνύεται ότι δεν αφορά τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, που θα συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά τους μονοπωλιακούς ομίλους που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν απλόχερα προνόμια, φοροαπαλλαγές κ.α.
Από τους εισηγητές αντιδημάρχους έγινε προσπάθεια να πειστούμε ότι δόθηκε μια σοβαρή μάχη ώστε να παραμείνουν τα τέλη «παγωμένα» για να μην επιβαρυνθούν επιπλέον οι δημότες της Κοζάνης. Η πραγματικότητα είναι όμως διαφορετική μιας και οι δημότες καλούνται για μια ακόμα φορά να πληρώσουν περισσότερα για το νέο έτος.
Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, ο δημότης της Κοζάνης καλείται να πληρώσει 250 -300 χιλιάδες ευρώ επιπλέον προς τη ΔΙΑΔΥΜΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων (αυτά είναι τα αποτελέσματα των ΣΔΙΤ, με τα οποία συμφωνούν όλες οι άλλες παρατάξεις). Για να καλυφθεί αυτό το κενό και να μην αυξηθούν τα τέλη ενημερωθήκαμε ότι θα αναζητηθούν οι εξής πηγές : Διαχείριση των σκουπιδιών της Κέρκυρας από τη ΔΙΑΔΥΜΑ, αναδιανομή των κάδων ώστε να περιοριστούν τα δρομολόγια και να μειωθεί το κόστος. Όμως επειδή η εξοικονόμηση αυτή δεν φτάνει αναμένονται επιπλέον έσοδα: 1) Από ένα νέο τέλος στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα 2) την δυνατότητα των δήμων να έχουν πρόσβαση στο Ε9 για να διασταυρώνουν τα τετραγωνικά των κατοικιών με ταυτόχρονη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων 3) Βελτίωση της εισπραξιμότητας του Δήμου που θα σηματοδοτήσει νέα επίθεση προς τα εργατικά -λαϊκά νοικοκυριά που χρωστάνε.
Αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα κανένα «πάγωμα» τελών δεν ισχύει και η μάχη που δόθηκε ήταν για το πως θα παρουσιαστεί η πραγματικότητα αντεστραμμένη. Τη στιγμή που οι δημότες καλούνται να πληρώσουν επιπλέον, να πανηγυρίζουμε για «πάγωμα» των τελών.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι όσο η φορολεηλασία για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά μεγαλώνει και διευρύνεται από κράτος και τοπική διοίκηση, τόσο περισσότεροι και οι πόροι που αφαιρούνται από τη χρηματοδότηση Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αστικό κράτος και οι τοπικοί θεσμοί του ενιαία ευθυγραμμίζονται “στο κύριο καθήκον” της αστικής τάξης, αυτό της “απελευθέρωσης” κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, των δανειστών και αυτό το πλαίσιο το στηρίζουν σταθερά όλα τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους , τα στελέχη τους σε τοπικό επίπεδο.
Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε αυτές τις πλευρές και καταψήφισε τις εισηγήσεις ζητώντας τη μείωση των τελών με ταυτόχρονη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Υπερψήφισε τη διατήρηση του τέλους διαφήμισης , του τέλους χρήσης νεκροταφείων και του δικαιώματος διάθεσης και μεταφοράς ύδατος.