Από τις 19 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, η πόλη της Κοζάνης στη Δυτική Μακεδονία, φιλοξένησε το 1ο Συνέδριο σχετικά με τη Μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια. Στόχος αυτού του συνεδρίου ήταν να γίνουν συζητήσεις και να τεθούν προβληματισμοί σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές, δράσεις και τεχνολογίες που επιτρέπουν τη μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή.
Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός εξελίσσεται, η ζήτηση για ενέργεια συνεχώς αυξάνεται. Στο πλαίσιο αυτό, η εκμετάλλευση των ορυκτών πηγών ενέργειας με βάση τον λιγνίτη έπαιξε σημαντικό ρόλο, αλλά με τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Για να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, απαιτείται μια παραδειγματική ριζική αλλαγή, που είναι ο στόχος που καθορίζεται από το στρατηγικό μακροπρόθεσμο όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά πώς μπορούν οι ευρωπαϊκές περιφέρειες των οποίων η ενεργειακή υποδομή βασίζεται στον λιγνίτη, όπως συμβαίνει στις περισσότερες Βαλκανικές χώρες, να επιτύχουν αυτόν τον στόχο; Ποιές πολιτικές υπάρχουν ή θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για να υποστηρίξουν αυτή τη μετάβαση; Ποιές τεχνολογίες είναι διαθέσιμες για αυτήν την απαιτητική μετάβαση προς ένα μέλλον χωρίς άνθρακα; Ποιές δράσεις και παρεμβάσεις ξεκίνησαν σε τοπική και διεθνή βάση; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που εξετάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου BCET 2019.
Κατά τη διάρκεια των διάφορων ενοτήτων, συζητήθηκαν συγκεκριμένα σημαντικά θέματα και προτάθηκαν δράσεις για τη μετάβαση των Βαλκανίων στην καθαρή ενέργεια. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας και το «πράσινο» υδρογόνο, η ενεργειακή απόδοση, οι έξυπνες πόλεις, η κυκλική βιοοικονομία, η κινητικότητα, η διακυβέρνηση και η συμμετοχή των πολιτών, αποτέλεσαν θέματα με μεγάλο ενδιαφέρον για το κοινό. Κατά τη διάρκεια του BCET2019 έγινε αναφορά και στον αντίκτυπο των Εθνικών Σχεδίων για το Κλίμα και την Ενέργεια όσον αφορά την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας και της απασχόλησης. Σε όλο αυτό το πλαίσιο, οι συμμετέχοντες εξέτασαν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης που πρέπει να ληφθούν έγκαιρα, προκειμένου να διασφαλιστεί μια βιώσιμη και δίκαιη μετάβαση. Τελευταία σε σειρά ενότητα αλλά εξίσου σημαντική με τις υπόλοιπες ήταν αυτή για τη χρηματοδότηση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Κατά τη διάρκειά της οι κυριότεροι παγκόσμιοι, Ευρωπαϊκοί, εθνικοί και περιφερειακοί οργανισμοί ανέλυσαν τις παγκόσμιες και τοπικές τάσεις και συζήτησαν διεξοδικά το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτή η μετάβαση με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Αναλύθηκαν όλες οι απόψεις που θα διαδραματίσουν θεμελιώδη ρόλο για αυτή την επιτυχή και δίκαιη μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή στα Βαλκάνια και προτάθηκαν στοχοθετημένες δράσεις.
Η όλη εκδήλωση για την Μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια περιελάμβανε εκτός από το Συνέδριο και την ενεργειακή έκθεση. Στην Έκθεση παρουσιάστηκαν ορισμένες τεχνολογίες που είναι σήμερα διαθέσιμες για τη δημιουργία πιο βιώσιμων κοινωνιών, προσφέροντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους επενδυτές και τους επιχειρηματίες να συνεργαστούν και να συζητήσουν νέες ιδέες και λύσεις.
Τέλος, η τελευταία ημέρα της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένη στην τοπική νεολαία όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων με περισσότερους από 110 νέους που συμμετείχαν στην Έκθεση Καλλιτεχνικών Δημιουργιών για την Καθαρή Ενέργεια.
Το 1ο Συνέδριο για την Μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και είχε την υποστήριξη του Συστήματος Πληροφόρησης για τις Έξυπνες Πόλεις της ΕΕ (SCIS), του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χημικής Βιομηχανίας (CEFIC) και του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου STARDUST.
Οι κύριοι εταίροι ήταν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης και το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE). Στην εκδήλωση επίσης συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Κοζάνης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το EKETA/ΙΔΕΠ και η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας (ANKO).
Το συνέδριο και η έκθεση πραγματοποιήθηκαν στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, στα Κοίλα Κοζάνης.
Φιλοδοξία της εκδήλωσης «Μετάβαση των Βαλκανίων στην Καθαρή Ενέργεια» είναι να γίνει θεσμός για την περιοχή, να πραγματοποιείται ανά δύο έτη και να εξελιχθεί σε επιταχυντή όσον αφορά τις πολιτικές και τις τεχνολογίες για την μετάβαση στην Καθαρή Ενέργεια. Ένας θεσμός που θα θέτει ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων στον ευρωπαϊκό και στον παγκόσμιο χάρτη ως ένα ζωντανό και ζωτικό χώρο όπου προωθούνται καινοτόμες λύσεις σχετικές με τη βιώσιμη ανάπτυξη οι οποίες οδηγούν σε ένα καθαρότερο, πιο πράσινο, πιο έξυπνο, ασφαλέστερο και καλύτερο κόσμο.
Το BCET2019 έθεσε τις βάσεις, το επερχόμενο BCET2021 θα ενισχύσει αυτό το όραμα!
*Έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συνεδρίου (https://balkancleanenergytransition.eu/agenda/) οι παρουσιάσεις που είναι διαθέσιμες για το κοινό.
**Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα αναρτηθούν επίσης το επόμενο προσεχές διάστημα.
Ανώνυμος
- Edit
Ξεκαβαλήστε
Τα 15 λεπτα δημοσιοτητας περασαν