Δυσοίωνα τα μέχρι στιγμής μηνύματα αναφορικά με τις τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας – Η ανθρωπογεωγραφία των τουριστών
Με τον Ιούνιο να βρίσκεται πλέον στην εκπνοή του, οι εκπρόσωποι του τουρισμού της Βόρειας Ελλάδας, φαίνεται να κρατούν μικρό καλάθι για τη φετινή σεζόν. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Πιερία, σύμφωνα με τις προκρατήσεις, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις 30 Απριλίου, οι τρεις μήνες του καλοκαιριού καταγράφουν μεσοσταθμικά μείωση του 8% έως 12%.
Καλύτερα μοιάζουν τα πράγματα για το σμαραγδένιο νησί του Αιγαίου, τη Θάσο, καθώς η υστέρηση σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο δεν φαίνεται να ξεπερνά το 3%.
Η ξαφνική βουτιά στις αφίξεις και στις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων πανελλαδικά έχει σημάνει συναγερμό, με τους ανθρώπους του κλάδου να εμφανίζονται προβληματισμένοι και να λένε πως ούτε οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αναμένεται να σώσουν την παρτίδα.
Όπως όλα δείχουν το success story του ελληνικού τουρισμού, ανατρέπεται καθώς αποτυπώνεται με αριθμούς η ζημιά που προκαλεί στον τουρισμό η ισχυρή ανάκαμψη των ανταγωνιστικών προορισμών και κυρίως της Τουρκίας. Στην φετινή συρίκνωνση του τουρισμού, που ακόμη και σε δημοφιλή ελληνικά νησιά αγγίζει το 20% , μερίδιο έχει το πολυσυζητημένο Brexit, αλλά και η επιβράδυνση της οικονομίας, αφού οι οικονομίες της Ευρωζώνης προβλέπεται το 2019 να αναπτυχθούν με μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το 2018, αλλά και σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις.
Μειωμένοι οι δυτικοευρωπαίοι στην Πιερία
«Μούδιασμα» επικρατεί στους ξενοδόχους της Πιερίας. Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ευαγγελία Ξυπτερά «το μήνυμα για τη μειωμένη τουριστική κίνηση της χρονιάς δόθηκε από το Μάϊο, οπότε και καταγράφηκε μία πτώση της τάξης του 25% στην Πιερία». «Για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες εκτιμάται πως η μείωση, όπως αυτή αποτυπώνεται από τις προκρατήσεις, θα κινηθεί μεσοσταθμικά από 8% έως 12%. Πέρυσι για πρώτη χρονιά είχαμε Άγγλους στην περιοχή, ωστόσο φέτος, εκτιμούμε πως είναι μειωμένοι κατά 30%, ενώ οι Γερμανοί που αποτελούν παραδοσιακά μία καλή δεξαμενή τουριστών για την Πιερία είναι μειωμένοι κατά 12 έως 15%» λέει η κα. Ξυπτερά, υπογραμμίζοντας πως μείωση καταγράφεται και από τους Βαλκάνιους τουρίστες, η οποία ωστόσο είναι οριακή.
«Η κατάσταση δεν μπορεί να αντιστραφεί ούτε και με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, όσο καλά και αν πάνε» λέει η κα. Ξυπτερά. Στο ερώτημα για το πόσο διαμένουν οι τουρίστες στην Πιερία, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής, κάνει αναφορά στα τουριστικά πακέτα που συνήθως είναι επτά, δέκα και δεκαπέντε ημερών. «Όταν πρόκειται για Βαλκάνιους η διαμονή μπορεί να είναι μικρότερη της εβδομάδας, ωστόσο για τους τουρίστες που προέρχονται από Δυτική Ευρώπη οι ημέρες αυξάνονται» σημείωνει η κα. Ξυπτέρα.
Οδικός, κυρίως, ο τουρισμός στη Θάσο
Το 60- 70% των τουριστών που παραθερίζουν στη Θάσο την προσεγγίζουν οδικώς, εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Πάρης Παρασχούδης επισημαίνοντας πως ο Μάϊος ήταν ένας ‘δύσκολος’ μήνας, ωστόσο ο Ιούνιος φαίνεται σαφώς καλύτερος, με τη μείωση έναντι του περσινού αντίστοιχου μήνα να είναι περί το 3%.
Σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη η Αγγλία και η Γερμανία που αποτελούσαν βασικούς ‘πελάτες’ του νησιού φέτος επιλέγουν άλλες περιοχές. «Εκτιμούμε πως οι τουρίστες από τη Δυτική Ευρώπη, που φέτος θα επισκεφτούν το νησί μας είναι μειωμένοι, σε σχέση με πέρυσι, κατά 20%. ‘Καινούργια’ αγορά για εμάς είναι αυτή του Βελγίου, η οποία τα δύο τελευταία χρόνια, είναι σταθερή» αναφέρει ο κ. Παρασχούδης, τονίζοντας πως διαχρονικοί τουρίστες της Θάσου είναι οι Βαλκάνιοι, που πάντα τη στηρίζουν. Κατά μέσο όρο η μέσος χρόνος διαμονής στο νησί είναι 7 ημέρες.
Εκείνο πάντως που προβληματίζει τους ξενοδόχους της περιοχής αλλά και της Καβάλας είναι οι περιορισμένες πτήσεις σε σχέση με πέρυσι για το αεροδρόμιο της Καβάλας.
Λοξοκοιτούν στην Τουρκία
Σε αυτό που συμφωνούν οι εκπρόσωποι της τουριστικής αγοράς είναι πως ακόμη και παραδοσιακοί τουρίστες της Βόρειας Ελλάδας, όπως οι Ρουμάνοι λοξοκοιτούν στην Τουρκία. Όπως λένε «είναι άνθρωποι που ταξιδεύουν μακρινές αποστάσεις με το αυτοκίνητο και κατά συνέπεια δεν τους είναι δύσκολο από τη Ρουμανία να πάνε, πχ. στην Αττάλεια».
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία η Τουρκία φέτος έχει κάνει πλήρες comeback και είναι αδιαμφισβήτητα η μεγάλη κερδισμένη του 2019 από όλους τους προορισμούς της Μεσογείου, με αρκετούς Ευρωπαίους να επιλέγουν για τις διακοπές τους τα τουρκικά παράλια, όπου ένα πεντάστερο ξενοδοχείο έχει την τιμή ενός τετράστερου (και ακόμη λιγότερο) στη σαφώς πιο ακριβή και λιγότερο ανταγωνιστική Ελλάδα.
Η αύξηση των κρατήσεων στην Τουρκία, σε σχέση με πέρυσι, ανέρχεται στο 40%, ενώ δυσανάλογα (σε σχέση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου) υψηλά, διψήφια ποσοστά σημειώνουν τόσο η Αίγυπτος, με άνοδο της τάξεως του 31% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, όσο και η Κύπρος, που κινείται φέτος με άνοδο κατά 19%. Στους μεγάλους κερδισμένους για το φετινό καλοκαίρι είναι και το Μαρόκο, με άνοδο κρατήσεων κατά 37% σε σύγκριση με πέρυσι.
Πηγή: voria.gr
Ανώνυμος
- Edit
Καλά νέα και μακάρι να συμβεί παντού Αυτό διότι δεν αξίζουμε τίποτα, οι τιμές βρίσκονται στα ύψη και από υποδομές μηδέν σε αυτήν την χώρα, μόνο να τους αρμεξουμε το καλοκαίρι και του χρόνου πάλι. Για τον μέσο Έλληνα οι διακοπές είναι είδος πολυτελείας τα ξενοδοχεία απλησιαστα λόγο τιμών και γενικά δεν γουστάρουν τον Έλληνα γιατί έχει άποψη ενώ ο ξένος τον βαράμε στα αυτιά και γεια σας