Τελετή λήξης των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής ‘’Διονύσιος Ψαριανός’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης



Με σεμνότητα και απλότητα πραγματοποιήθηκε (22-6-2019) η τελετή λήξης των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής ‘’Διονύσιος Ψαριανός’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Η όμορφη και γλυκιά τελετή πραγματοποιήθηκε στον ημιώροφο του Μπλιούρειου Ιδρύματος (απέναντι από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Κοζάνης) της Ιεράς Μητροπόλεως. Στον ίδιο χώρο έγιναν φέτος και τα μαθήματα της Σχολής, που συμπλήρωσε ήδη τον πρώτο χρόνο επανα-λειτουργίας της, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και τη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παύλου.

Η Σχολή αριθμεί γύρω στους 50, όλου του ηλικιακού φάσματος, μαθητές. Αισθητή είναι και η παρουσία νέων, σε αρκετή μικρή ηλικία, μαθητών, που αποτελούν, όπως είπε ο Πρωτοσύγκελος π. Χριστοφόρος, ‘’την ελπίδα της Εκκλησίας για το μέλλον’’.

Διευθυντής της Σχολής είναι ο πρωτοψάλτης Πάρης Γκούνας, καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής, με καταγωγή από την Αιανή – πόλη Μακεδονίας. Στη Σχολή διδάσκουν οι Μανώλης Ματιάκης και Αλέξανδρος Παπαδημητρίου. Οι δάσκαλοι της Σχολής (Πάρης, Μανώλης και Αλέξανδρος) είναι άξιοι επαίνων για τη διδασκαλία και για το αποτέλεσμά της στους μαθητές τους, όπως αυτό φάνηκε με την άριστη εκτέλεση των μελωδικών ασκήσεων και των τροπαρίων (παραλλαγή – μέλος) από το κλασικό ‘’Αναστασιματάριο του Ιωάννη’’, που υπό τη διεύθυνση των δασκάλων τους παρουσίασαν.

Οι μαθητές παρουσίασαν μελωδικές ασκήσεις με τα φθογγόσημα-χαρακτήρες (ίσον, ολίγον, απόστροφος, πεταστή, κεντήματα, συμπλέγματα φθογγοσήμων) που διδάχτηκαν, στους ήχους του διατονικού γένους. Έψαλαν παραλλαγή και μέλος το ‘’Κύριε εκέκραξα’’ στον πλ.δ’ και στον α’ ήχο και το Στιχηρό ιδιόμελο ‘’Εσπερινόν ύμνον’’ σε ήχο πλ.δ’. Η εκδήλωση έκλεισε με την απόδοση της ‘’Μελωδίας’’ κείμενο-μελοποίηση Πάρης Γκούνας: ‘’Ήρθαμε στη σχολή της καθ’ ημάς Μητροπόλεως για να μάθουμε Βυζαντινή μουσική. Για να μάθουμε σωστά, παιδευόμαστε πολύ. Μάθαμε το ίσον, το ολίγον, τα κεντήματα, την πεταστή, την απόστροφο, την υψηλή και την χαμηλή. Μάθαμε το κλάσμα, την απλή, τη διπλή, την τριπλή, Το γοργόν, το δίγοργον, το τρίγοργον, τις παύσεις. Μάθαμε και άλλα πολλά, αν τα ψάλλουμε κι αυτά, δεν μας φτάνουν τα χαρτιά. Ας ψάλλουμε τον αναστάντα Χριστόν και ας πούμε: Δόξα τω Θεώ’’.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης (που απουσίαζε στο Αίγιο) εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελος αρχιμ. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, ο οποίος, στον με οικείο προς τους μαθητές και τους ακροατές τρόπο χαιρετισμό του μετέφερε την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Παύλου και επισήμανε την πραγματικότητα που δεν είναι ευχάριστη λέγοντας ότι ‘’τα αναλόγια της Εκκλησίας μας αιμορραγούν’’, επαινώντας συγχρόνως την παρουσία στη Σχολή των σε ηλικία μικρών μαθητών, οι οποίοι, όπως είπε: ‘’αποτελείτε το μέλλον της Εκκλησίας’’ και τους ενθάρρυνε να παραμείνουν και να συνεχίσουν με επιμονή και υπομονή τη μαθητεία τους στη Σχολή. ‘’Χωρίς εσάς (τους ψάλτες) εμείς οι κληρικοί δεν μπορούμε να τελέσουμε τις Ακολουθίες’’, είπε αναδεικνύοντας έτσι το ρόλο και τη σημασία του στελεχωμένου Αναλογίου σε κάθε μεγάλη ή και μικρή Ενορία.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελος αρχμ. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Κ. πρωτοπ. Δημήτριος Χαρισίου, ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας, οι πατέρες π. Νεκτάριος Μπίσκας ταμίας της Σχολής και ο π. Αναστάσιος Κουντουράς.

Εύχομαι η ενθάρρυνση του Πρωτοσύγκελου προς τους μαθητές και τους καθηγητές της Σχολής, δι’ ευχών του Επισκόπου και Μητροπολίτη μας, να έχει αποδοχή στους μαθητές, να φέρει κι άλλους του χρόνου στη Σχολή, να σταματήσει η αιμορραγία στα αναλόγια και να φέρει, συν τω χρόνω, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στα αναλόγια των Ενοριών της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.