Ενώ η Ευρώπη έχει μπει σε τροχιά απανθρακοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής, η δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή δεν είναι αυτονόητη.
Τα γραφεία WWF Βουλγαρίας, WWF Ελλάδας, WWF Πολωνίας και WWF Γερμανίας διοργάνωσαν το διάστημα 3-6 Ιουνίου μία εκπαιδευτική επίσκεψη στις ανθρακοφόρες επαρχίες Πέρνικ και Κιουστεντίλ στη νοτιοδυτική Βουλγαρία στο πλαίσιο του προγράμματος “Δίκαιη Μετάβαση για την Ανατολική και Νότια Ευρώπη ” το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα EUKI του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Γερμανίας. Στόχος της επίσκεψης ήταν οι εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων από την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Γερμανία και τη Βουλγαρία να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία της απανθρακοποίησης που λαμβάνει χώρα στη Βουλγαρία και τις επιπτώσεις της στην τοπική κοινωνία και στους εργαζομένους.
Το πρόγραμμα περιελάβανε επιτόπιες επισκέψεις στον θερμοηλεκτρικό σταθμό του Μπόμποφ Ντολ και ανθρακωρυχεία, ανοιχτές συζητήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και με εργαζομένους, αλλά και ξεναγήσεις σε επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εναλλακτικές οικονομικές δραστηριότητες.
Το συμπέρασμα είναι ένα: η απουσία ενός στρατηγικού σχεδίου για την απολιγνιτοποίηση, η έλλειψη διαλόγου πολιτείας, εργαζομένων και τοπικής αυτοδιοίκησης και η πλημμελής εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την τήρηση των περιβαλλοντικών και εργασιακών κανόνων έχει οδηγήσει τις περιοχές σε μια βίαιη μετάβαση που χαρακτηρίζεται από μαζική μετανάστευση, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομικό μαρασμό.
«Η περίπτωση της Βουλγαρίας πρέπει να σημάνει συναγερμό αναφορικά με το πως μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα στη Δυτική Μακεδονία αν δεν χαράξουμε άμεσα μια στρατηγική μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή με δικαιοσύνη για την τοπική κοινωνία και τους εργαζομένους. Η επιμονή στο παρωχημένο μοντέλο του λιγνίτη και η κατασκευή της καταδικασμένης οικονομικά νέας μονάδας Πτολεμαΐδα V, θα βυθίσει ακόμη περισσότερο την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας στη οικονομική δυσπραγία. Η δίκαιη μετάβαση είναι εφικτή, οικονομικά πιο συμφέρουσα και θα εξασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη σε μια περιφέρεια που θυσιάζεται εδώ και δεκαετίες για να απολαμβάνουμε όλοι εμείς το αγαθό της ενέργειας.» δήλωσε ο υπεύθυνος τομέα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς, Σταύρος Μαυρογένης.
Την ελληνική αποστολή αποτέλεσαν οι Σταύρος Μαυρογένης και Μαριάννα Πλωμαρίτη εκ μέρους του WWF Ελλάς και οι Κώστας Θεοδωρίδης βοηθός Γενικού Διευθυντή ΔΕΗ, Δημήτρης Μαυροματίδης Διευθυντής Αναπτυξιακού Ταμείου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και ο Θάνος Τουρτούρας εκ μέρους της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης.
WWF Ελλάς