Η “αλφαβήτα” για τον υποψήφιο αυτοδιοικητικό σύμβουλο αλλά και για τον ψηφοφόρο (μέρος 4ο) – Του Κώστα Μεταξά



Η «αλφαβήτα» απευθύνεται σε κάθε ενεργό πολίτη – δημότη που θέλει να γνωρίζει πώς επηρεάζεται η ζωή του, το μέλλον του και η καθημερινότητά του από την πολιτική και τις αποφάσεις των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θεσμοί Διαβούλευσης

…Με το άρθρο 76 του ν.3852/10, θεσμοθετείται σε Δήμους άνω των 10.000 κατοίκων η Επιτροπή Διαβούλευσης. Η Επιτροπή Διαβούλευσης προσφέρει τη δυνατότητα συγκροτημένης και θεσμοποιημένης συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης μπορεί να συγκροτηθεί και σε μικρότερους Δήμους (κάτω των 10.000 κατοίκων), με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Τα μέλη του συμβουλίου της Επιτροπής Διαβούλευσης προέρχεται από τους παραγωγικούς φορείς του Δήμου (εκπρόσωποι εργαζομένων, επιχειρήσεων, επιστημονικών συλλόγων και πολιτών), οι οποίοι επιλέγονται από το δημοτικό συμβούλιο με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του και από πολίτες οι οποίοι κληρώνονται από το σύνολο των εγγεγραμμένων στους οικείους εκλογικούς καταλόγους.

Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης¨:

· Γνωμοδοτεί στο ΔΣ σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του Δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.

· Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το ΔΣ ή το Δήμαρχο

· Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.

· Μπορεί να διατυπώνει παρατηρήσεις για το περιεχόμενο των κανονιστικών αποφάσεων.

Η διάρκεια της θητείας της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης δεν υπερβαίνει τα δυόμισι έτη. Θέματα που αναφέρονται στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης ρυθμίζονται στο άρθρο 76 του ν.3852/10.

Ισολογισμός Δήμων

Μέχρι το τέλος Μαΐου, αυτός που ενεργεί την ταμειακή υπηρεσία του δήμου υποβάλλει, δια του Δημάρχου στην οικονομική επιτροπή λογαριασμό διαχείρισης του οικονομικού έτους που έληξε. Η οικονομική επιτροπ, εντός δυο μηνών από την παραλαβή των οικονομικών καταστάσεων τις προελέγχει και το αργότερο πέντε ημέρες μετά τη λήξη του διμήνου, υποβάλλει τον απολογισμό, τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης στο δημοτικό συμβούλιο. Ο προέλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της ταμειακής διαχείρισης μπορεί να γίνει και μετά τη λήξη της προθεσμίας που ορίζεται παραπάνω, αλλά τα όργανα του Δήμου ελέγχονται τότε, για τυχόν ευθύνες γι’ αυτήν την καθυστέρηση…

Το ΔΣ μέσα σε προθεσμία δυο μηνών αφότου παρέλαβε τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης και την έκθεση της οικονομικής επιτροπής αποφασίζει για την έγκρισή τους, σε ειδική για το σκοπό αυτό συνεδρίαση. Στη συνεδρίαση αυτή παρίσταται και ο Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΥ) και ο ορκωτός ελεγκτής- λογιστής.

Από το «Λεξικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» του Ζαχαρία Εμμ. Δοξαστάκη (2017)

Του Κώστα Μεταξά, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου, με το συνδυασμό του Λευτέρη Ιωαννίδη, «Κοζάνη Τόπος Να Ζείς»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.