Το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε πριν λίγες μέρες εγκύκλιο που προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση Τμημάτων Ένταξης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Στην εγκύκλιο αυτή γίνεται ξεχωριστή αναφορά για τους δήμους, με την επισήμανση, ότι ως προαπαιτούμενο για να ιδρυθεί Τμήμα Ένταξης “πρέπει να εκδοθεί βεβαίωση δαπάνης για τα λειτουργικά έξοδα των προτεινόμενων Τμημάτων Ένταξης από την αρμόδια Ενιαία Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Εκπ/σης. Στη βεβαίωση θα αναφέρεται το απαιτούμενο ποσό από 01/09/2019 έως και 31/12/2019 και το απαιτούμενο ετήσιο ποσό για κάθε επόμενο έτος, καθώς και ότι υπάρχει δέσμευση των απαραίτητων πιστώσεων.”
Θέτει, δηλαδή, ως προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία των αναγκαίων δομών εκπαιδευτικής υποστήριξης, την χρηματοδότησή τους από τους δήμους.
Άραγε η κυβέρνηση έχει ξεχάσει ότι τόσο αυτή όσο και οι προηγούμενες φρόντισαν να μειώσουν τα χρήματα προς τις σχολικές επιτροπές κατά 60%;
Αν συνυπολογίσουμε και τα «δείγματα γραφής» της σημερινής Δημοτικής Αρχής, δηλαδή τα πετσοκομμένα λειτουργικά έξοδα, καταλαβαίνουμε ότι ο αριθμός των τμημάτων Ένταξης που θα εγκριθούν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να είναι πολύ μικρότερος από τις ανάγκες.
Είναι απαράδεκτο, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να μετακυλούν στους δήμους την ευθύνη για την ίδρυση και λειτουργία τόσο αναγκαίων, για την εκπαιδευτική διαδικασία, δομών και μάλιστα σε ένα τόσο ευαίσθητο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσο αυτό της ειδικής αγωγής.
Όλα τα παραπάνω, και σε συνδυασμό και με τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στην Ειδική Αγωγή, και στην Πρωτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κάνουν πιο αναγκαία και επιτακτική τη γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους.
Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται πόσο «παραδεισένια» για το λαό είναι η λεγόμενη «μεταμνημονιακή» περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ!
Απαιτείται λοιπόν να αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη που της αναλογεί.
Την ίδια στιγμή που δαπανά 4,2 δισεκατομμύρια για νατοϊκές δαπάνες και νομοθετεί σκανδαλωδώς φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα, η πρόσφατη ρύθμιση ελάφρυνσης της φορολογίας των μερισμάτων από 15 σε 10 τοις εκατό που επιφέρει νέες απώλειες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση που θα καλυφθούν από άλλες πηγές στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής μεταθέτει τις ευθύνες της στους Δήμους, χωρίς ούτε καν να αυξάνει την ήδη πετσοκομμένη χρηματοδότηση
Ερωτάται ο κύριος Δήμαρχος:
τι μέτρα και ποιες δράσεις προτίθεστε να αναλάβετε για να αποτρέψουμε αυτή την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική επίθεση που δέχονται γονείς εκπαιδευτικοί και μαθητές.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση: Χόλμπα Αντωνία