Με Εσπερινό (21-2-2019) και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία (22-2-2019) πανηγύρισε το Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι του Αγίου Βαραδάτου Κουβουκλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.
Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο, απηύθυνε λόγο παραίνεσης στο εκκλησίασμα και τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση (μετά τη Θεία Λειτουργία στο Μνημείο στο χώρο του προαυλίου) υπέρ των αδίκω θανάτω θανατοθέντων στη Μικρά Ασία, στον Πόντο και στην Καππαδοκία από το τουρκικό κράτος.
Τον Σεβ. κ. Παύλο περιστοίχισαν οι πατέρες: Αρχιμ. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος πρωτοσύγκελος, αρχιμ. Μάξιμος Γεωργόπουλος ιεροκήρυκας, πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β., πρωτοπ. Δημήτριος Τσιανάκας (Κοίμηση της Θεοτόκου Βελβεντού), πρωτοπ. Νικόλαος Τσιπλακάκης (Βαθύλακκος), οικον. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Ίμερα-Αύρα), πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης (Λεύκαρα).
Στο αναλόγιο έψαλαν οι ψάλτες: ο δεξιός ψάλτης του ι. προσκυνηματικού ναού Αγίων Αναργύρων Κοζάνης Δημήτρης Δεμερτζίδης και οι ψάλτες της περιοχής Αχιλλέας Καγιόγλου, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Βασίλης Ποτουριάδης και άλλοι.
Στη Θεία Λειτουργία προσήλθαν πιστοί από τα Κουβούκλια και από τις γειτονικές Ενορίες Βαθυλάκκου, Μεσιανής, Ροδίτη, Λευκάρων, Νεράιδας, Πετρανών, Ίμερας-Αύρας. Από την τοπική Αυτοδιοίκηση ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού Σταύρος Παπαδόπουλος, ο δημοτικός Σύμβουλος Σερβίων-Βελβεντού Φώτης Ζυγούρης.
Το ΚΑΠΗ Βελβεντού έδωσε το παρόν του στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στις εορταστικές εκδηλώσεις του Μητροπολιτικού Παρεκκλησιού, τις οποίες ετοίμασε η Επιτροπή του Αγίου Βαραδάτου (π. Νικόλαος Κανταρτζής εφημέριος, Μιχάλης Θωμίδης, Νικόλαος Τσιπραηλίδης, Ανδρονίκη Καραπακλίδου, Νικόλαος Βουτσίδης).
Το Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι του Αγίου Βαραδάτου του Κουβουκλιώτη, του εξ Αντιοχείας, βρίσκεται στη δυτική όχθη της λίμνης Αλιάκμονα-Πολυφύτου, απέναντι από τη μεγάλη Γέφυρα Σερβίων και από το Ναυτικό Όμιλο Κοζάνης.
Σε προηγούμενο άρθρο μου για την πανήγυρη του Αγίου Βλασίου Ίμερας και για το δρόμο της προσφυγιάς που υποχρεώθηκαν να πάρουν οι Ιμεριώτες, έγραφα:
‘’Στον Πόντο και τη Μικρασία τότε είχαμε ακούσια εγκατάλειψη πατρογονικών εστιών κάτω από τη βία, τους διωγμούς και τις άγριες θανατώσεις του τουρκικού κράτους.
Στη Μακεδονία σήμερα έχουμε εκούσια αυτοπαράδοση (όνομα, γλώσσα, εθνότητα) στο κράτος των Σκοπίων, από τους εντεταλμένους του πολιτικού μας βίου να την προστατεύουν και όχι να την εκδίδουν προσφέροντας ικανοποίηση στα ξένα κέντρα αποφάσεων και στις ξένες επιταγές. Η Μακεδονία εάλω. Αλλά δεν πτοούμαστε. Για την ελληνικότητα της Μακεδονίας ‘’ο Θεός έχει βάλει την υπογραφή του και δεν την παίρνει πίσω’’, όπως θα έλεγε ο Γέρος του Μοριά. Χρειαζόμαστε ένα Γέρο της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας’’.
Επαναλαμβάνω το λόγο με αφορμή την πανήγυρη για τον Άγιο Βαραδάτο και για τους Κουβουκλιώτες, που έφεραν στην περιοχή μας το όνομα, το πρόσωπο και την αγιοσύνη του Οσίου Βαραδάτου από τα Κουβούκλια, ‘’που βρίσκεται στα δυτικά της Προύσσας σε απόσταση 15 χιλιομέτρων’’ (Βασ. Ν. Δεληγιάννη, Τα Κουβούκλια, Σέρραι, 1957, σ. 3).
Απολυτίκιον. Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείοις σκάμμασι, της εγκρατείας, σκεύος γέγονας, της απαθείας, Βαραδάτε Αγγέλων συνόμιλε, και Παρακλήτου την χάριν δεξάμενος, πάσι παρέχεις ταχείαν βοήθειαν. Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
Να έχουμε την ευχή του.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος