Πέρασαν πολύ λίγες μέρες από την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου (04.02.2019), αλλά ο απόηχος, επιφορτισμένος με κάθε αρνητική χροιά, των όσων ειπώθηκαν, συνεχίζει να με προβληματίζει.
Κυρίως, με ανησυχεί η κήρυξη του πολέμου κατά του καρκίνου από δημόσια πρόσωπα με τρόπο προκλητικό και αυτονόητο.
Η τριακονταετής μου ενασχόληση με την αρρώστια μου επιτρέπει να βλέπω από μια πολύ κριτική ματιά τις παραπάνω βαρύγδουπες και ανούσιες διακηρύξεις.
Και αναρωτιέμαι: Ποιος είναι αυτός που κηρύσσει τον πόλεμο; Ποιος επωφελείται από αυτόν; Ποια είναι τα θύματα; Σε ποιες συνθήκες διεξάγεται αυτός ο πόλεμος;
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα περιορίζονται σε λίγες γραμμές:
Ο παγκόσμιος πόλεμος κατά του καρκίνου, τον οποίο έχουν εξαγγείλει οι διεθνείς οργανώσεις με την γενναιόδωρη χορηγία της βιομηχανίας του καρκίνου, θα έχει περισσότερα θύματα παρά «νικητές» και «νικήτριες». Γιατί ένας τέτοιος πόλεμος δεν κερδίζεται σε παγκόσμιες συνθήκες εξαθλίωσης και εμπορικοποίησης των συστημάτων υγείας, της κατάρρευσης και κατάργησης του δημοσίων συστημάτων υγείας.
Δεν νομίζω ότι η ρητορική του πολέμου, θα μας οδηγήσει πουθενά. Αντί του πολέμου, προτείνω την ειρήνη.
Και όταν λέω ειρήνη, εννοώ όλα τα αγαθά που προσφέρει και θα έπρεπε να προφέρει το κράτος εν καιρώ ειρήνης.
Κοντολογίς, αναφέρομαι στην έγκαιρη πρόσβαση σε ποιοτικές διαγνωστικές, θεραπευτικές και ανακουφιστικές υπηρεσίες υγείας και δη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας.
Πρόκειται για ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο παραβιάζεται συστηματικά.
Και οι πλείστοι, σιωπούν επ’ αυτού.
Ας προβληματισθούμε πάνω σε αυτό πριν ζωθούμε με πολεμικές πανοπλίες.
#freedomwithcancer
του Δόκτορος Θανάση Μπαγκατζούνη
Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγου