Τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν κάτι ήδη γνωστό, στη διετία 2015-16 το εθνικό εισόδημα με όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας μειώθηκε κατά 2,45%.
Οι αριθμοί ωστόσο για τη Δυτική Μακεδονία προκαλούν σοκ και δέος με τη συρρίκνωση του εισοδήματος στο ίδιο διάστημα να είναι 6 φορές μεγαλύτερη (-14,64%).
Για την ΠΕ Κοζάνης πρόκειται για εφιάλτη αφού η αντίστοιχη συρρίκνωση είναι 7,4 φορές μεγαλύτερη από το μέσο πανελλαδικό όρο (-18,13%). Από κοντά και η Φλώρινα με -14,17%!
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης σημειώνεται oτι στην περίοδο 2010-14 η απώλεια εισοδήματος τόσο στην Κοζάνη όσο και στην περιφέρεια ΔΜ ανήλθε στο -11,1%. Πιο απλά και με αριθμούς, στην Κοζάνη χάθηκαν 299 εκ ευρώ εισόδημα σε 5 χρόνια με τα δυο μνημόνια και στη διετία 2015-16 χάθηκαν επι πλέον 434 εκ ευρώ εισοδήματος.
Πρόκειται για δραματική εξέλιξη που δεν συνέβη τυχαία, ούτε ήταν αναπότρεπτη κυρίως όμως δεν είναι πρόσκαιρη. Αυτά που ζούμε και καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ είναι μόνο οι άμεσες επιπτώσεις συγκεκριμένων αποφάσεων και η συνέχεια τους προοιωνίζεται πολύ χειρότερη.
Όλα απορρέουν και σχετίζονται με κρίσιμες επιλογές στο χώρο της ενέργειας που έγιναν από την κυβέρνηση του κ Τσίπρα ήδη από το 2015:
-Δραστική μείωση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 50%.
-Επιμήκυνση λειτουργίας των ρυπογόνων και ελάχιστα ανταγωνιστικών μονάδων.
-Αποεπένδυση στη λιγνιτική παραγωγή ή αλλιώς καμία νέα επένδυση στην περιοχή.
Την ίδια περίοδο, 2015-16, το μεγάλο αναπτυξιακό έργο Πτολεμαΐδα V που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει Μάρτιο 2015, σημείωσε καθυστέρηση 14 μηνών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ.
Αρχικά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αμφισβήτησε το έργο θεωρώντας το ακριβό και όταν αποφάσισε να κινηθεί ο ανάδοχος αδυνατούσε να προσκομίσει την εγγυητική καλής εκτέλεσης λόγω των capitalcontrols που είχαν επιβληθεί.
Με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις (εδώ) είχα προειδοποιήσει για τις ολέθριες συνέπειες αυτών των επιλογών χωρίς αποτέλεσμα. Την ίδια τύχη είχε και η εξαιρετική μελέτη του ΤΕΕ ΔΜ (εδώ) που με επιστημονική τεκμηρίωση αποτύπωσε τις συνέπειες της πολιτικής Τσίπρα για την περιοχή.
Οι θεσμικοί εκπρόσωποι της περιοχής συνέχισαν ατάραχοι να επαναλαμβάνουν τα τετριμμένα συνθήματα με τα οποία είχαν παραπλανήσει τους πολίτες της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας. Εξαίρεση δεν αποτελούν όσοι “ανησυχούν” επενδύοντας στο ταμείο δίκαιης μετάβασης της ΕΕ, πρόκειται για χρήματα περίπου ισοδύναμα του τοπικού πόρου.
Ούτε πολύ περισσότερο αυτοί που βαφτίζουν τις χίμαιρες τους πραγματικότητα μοιράζοντας καθρεφτάκια από σελιλόιντ παραγωγής…Χόλυγουντ.
Όλοι μαζί δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή που καταδικάζεται σε ερήμωση αντίστοιχη, χωρίς υπερβολή, με τις συνέπειες του εμφυλίου πολέμου στη Δυτική Μακεδονία.
Γι αυτό και δεν αντέδρασαν στον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης που βάζει και επίσημα τίτλους τέλους στην περιοχή την οποία είναι ταγμένοι να υπηρετούν (εδώ).Οι μόνες αντιδράσεις σημειώθηκαν από συγκεκριμένους μηχανικούς και συνδικαλιστές που προτίμησαν να πουν την αλήθεια αντί να ψάχνουν καταφύγιο στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι κυβερνητικοί βουλευτές και οι εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση όχι μόνο δέχονται πειθήνια τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης ,αλλά αντίθετα συνέβαλαν στο βάθεμα της ύφεσης στην περιοχή με όσα έκαναν και όσα δεν έκαναν στο καθοριστικό μέτωπο της ανάπτυξης.
ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας: Όπως είναι γνωστό το 2015 η περιφέρεια έχασε 231 εκ ευρώ εγκεκριμένων κονδυλίων από εγκληματική αδράνεια. Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός που δεν το συναντάμε σε καμία άλλη από τις 13 περιφέρειες της χώρας ούτε και στη Δυτική Μακεδονία κατά το παρελθόν.
Πανεπιστημιούπολη: Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη Αύγουστο 2016 σημειώνοντας αδικαιολόγητη καθυστέρηση 2 και πλέον ετών. Το τραγικό του πράγματος είναι οτι η δημοπράτηση καθυστέρησε γιατί στην περιφέρεια θεωρούσαν το έργο δαπανηρό. Ο καθένας μπορεί να κρίνει τι σημαίνει να αρνείσαι δαπάνη 50 εκ ευρώ όταν επιστρέφεις 231 εκ ευρώ από τα διαθέσιμα σου λόγω αδυναμίας απορρόφησης.
Μετεγκαταστάσεις: Από τις 4 προγραμματισμένες μετεγκαταστάσεις έτρεξε μόνο της Ποντοκώμης και αυτή με πολύ βραδείς ρυθμούς. Ενδεικτικά σημειώνεται οτι η μεταφορά των πυλώνων στο νέο οικισμό Ποντοκώμης ήταν προγραμματισμένη για το 2018 και σήμερα ο ΑΔΜΗΕ κάνει τον…Κινέζο. Όσο για την περίπτωση της Ακρινής αυτή εξελίχθηκε σε ρεσιτάλ απάτης από την κυβέρνηση. Ειρησθω εν παροδω οτι οι 4 μετεγκαταστάσεις έχουν προϋπολογισμό κοντά 300 εκ ευρώ.
Αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου: Το έργο απασχόλησε 4 κυβερνητικούς βουλευτές και τους προύχοντες της περιφέρειας μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015. Διαγωνίστηκαν με πάθος τότε να κατασκευάσουν τη συκοφαντία οτι δεν έβρισκαν το έργο στο Υπουργείο. Από τη στιγμή που κατέρρευσε η σκευωρία δεν ασχολήθηκε κανένας τους ποτέ ξανά. Ένα έργο πνοής, προϋπολογισμού σήμερα 100 εκ ευρώ, μετράει ήδη 4 χρόνια καθυστέρησης.
Μάρμαρο-Γούνα :Το 2014 ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια για την αδειοδότηση των λατομείων μαρμάρου που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην παραγωγή. Από το 2015 μέχρι σήμερα δεν προχώρησε τίποτα και η ταλαιπωρία συνεχίζεται. Την ίδια αδράνεια με το μάρμαρο συναντάμε και στα ζωτικά θέματα της γούνας όπου δεν προχώρησε ούτε μια από τις προτάσεις των γουνοποιών, ίσως γιατί δεν χρειαζόμαστε εξαγωγικές δραστηριότητες…
Τα φαραωνικά έργα : Έτσι ονόμαζαν κάποιοι τη Βιβλιοθήκη της Κοζάνης και το κλειστό στη Λευκόβρυση σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο για την αξιοποίηση τους. Πόσοι άραγε και σήμερα γνωρίζουν οτι το μεγάλο εμπόδιο για την αξιοποίηση αυτών των υποδομών είναι η έλλειψη ξενοδοχείων που απαγορεύονται σε όλη την περιαστική περιοχή της Κοζάνης; Το πρόβλημα λύνεται μόνο με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) που είναι και το μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Τέσσερα χρόνια τώρα το ΓΠΣ δεν υπάρχει κάν στο λεξιλόγιο των…Αιγυπτιολόγων.
Πανεπιστήμιο-Τοπικός πόρος: Το 2016 η ΔΕΗ διέκοψε τη χρηματοδότηση των επωνύμων εδρών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με πλήρη κυβερνητική κάλυψη και τους τοπικούς βουλευτές να σιωπούν όπως σιώπησαν και στην πρόσφατη νομοθέτηση με την οποία μειώθηκε ο τοπικός πόρος ανάπτυξης.
Μεγάλα έργα υποδομής: Το πλέον ανησυχητικό όλων είναι πως 4 χρόνια τώρα δεν ακούγεται τίποτα για μεγάλες παρεμβάσεις που μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα της περιοχής όπως είναι ο δρόμος Λάρισα-Κοζάνη-Νίκη, ο εμπορευματικός σταθμός ΟΣΕ στα Κοίλα, η υπογείωση της σιδηροδρομικής γραμμής στην Κοζάνη και η ΒΙΠΕ που με την προϋπόθεση των έργων που αναφέρθηκαν αποκτά στρατηγική θέση στο χάρτη των logistics.
Αντί επιλόγου
Η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία εμπιστεύτηκαν τον κ Τσιπρα εξασφαλίζοντας του συνθήκες πολιτικής ηγεμονίας στην περιοχή που δεν συναντάμε αλλού στην Ελλάδα(*). Οι πολίτες αποφάσισαν με τα κριτήρια τους και η κρίση τους είναι σεβαστή γιατί έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Ο κ Τσίπρας όμως προτίμησε να θυσιάσει την περιοχή στο βωμό μεταπρατικών συμφερόντων και οι εδώ εκπρόσωποι του σε όλα τα επίπεδα αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Στον αφανισμό της περιοχής φραγμό μπορούν να βάλουν μόνο οι πολίτες με την ψήφο τους και κανένας άλλος. Είναι ώρα αποφασιστικών επιλογών που θα ορίσουν το μέλλον της περιοχής για πολλά χρόνια.
*ΥΓ. Ανάλογες συνθήκες πολιτικής ηγεμονίας του κ Τσίπρα υπάρχουν και στην Κέρκυρα όπου 4 χρόνια τώρα αδυνατούν όλοι μαζί -Δήμος, Περιφέρεια, Κυβέρνηση- να δώσουν λύση στα σκουπίδια. Είναι τυχαίο;
Το υστερόγραφο αφιερώνεται σε όσους νομίζουν οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην προοδευτική παράταξη την οποία μάλιστα ο κ Τσίπρας ευαγγελίζεται με γενέθλια πράξη τη Συμφωνία των Πρεσπών…
Πάρις Κουκουλόπουλος