Εξιχνιάστηκαν 3 περιπτώσεις κλοπής σε βάρος ηλικιωμένων που έγιναν τον περασμένο Ιούνιο σε περιοχές της Κοζάνης



Από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης εξιχνιάστηκαν τρεις διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής που διαπράχθηκαν τον Ιούνιο του 2018 σε περιοχές της Κοζάνης και σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών, ενός 76χρονου άνδρα και μίας 30χρονης γυναίκας.

Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, ταυτοποιήθηκαν ως δράστες των κλοπών οι ανωτέρω ημεδαποί, οι οποίοι ενεργώντας με την μέθοδο του εναγκαλισμού πλησίαζαν ηλικιωμένους και εκμεταλλευόμενοι το προχωρημένο της ηλικίας τους, διέπρατταν σε βάρος τους τις κλοπές.

Αναλυτικότερα, τον περασμένο Ιούνιο οι προαναφερόμενοι, επιβαίνοντες σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του 76χρονου με οδηγό τον ίδιο και συνοδηγό την 30χρονη, προσέγγισαν τρεις ηλικιωμένους ημεδαπούς, έναν άνδρα, ηλικίας 85 ετών και δύο γυναίκες, ηλικίας 84 ετών, σε περιοχές της Κοζάνης και με τη μέθοδο του εναγκαλισμού η 30χρονη κατάφερε να αφαιρέσει από τον άντρα ένα πορτοφόλι που περιείχε το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ και από μία χρυσή αλυσίδα λαιμού από κάθε γυναίκα.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης, ενώ η δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κοζάνης.

Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
Μην τοποθετείτε τα χρήματά σας σε τσέπες του παντελονιού ή εξωτερικές των ενδυμάτων σας όταν είστε σε χώρους με συνωστισμό ή χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
Μην πείθεστε και μη δίνετε χρήματα σε άγνωστα άτομα.
Μην επιτρέπετε να σας προσεγγίζουν άτομα την ώρα που πραγματοποιείται συναλλαγές σε ΑΤΜ.
Μην δίνετε πληροφορίες για τον αριθμό ΡΙΝ ή για το λογαριασμό σας.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης ή κλοπής σε βάρος σας.
Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τις παραπάνω συμβουλές, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.