Πάμε τώρα να δούμε μια ενδιαφέρουσα ιστορία και κρίνετε από μόνοι σας ποιος είναι πραγματικά οικολόγος και ποιος κατ’ επίφαση.
Καταρχήν για όσους δεν με γνωρίζουν ονομάζομαι Τσιομπάνος Γιάννης και διατηρώ κατάστημα επί της οδού Δημοκρατίας 9 στην Κοζάνη. Μπροστά από το μαγαζί μου στο πεζοδρόμιο υπάρχει και φροντίζω με αγάπη μία πολύ μικρή νησίδα πρασίνου μ’ ένα δέντρο μέσα. Και από αυτό το δέντρο ξεκινάει η ιστορία μας…
1 Νοεμβρίου του 2018 ο εργολάβος που ανέλαβε την κλάδευση των δέντρων της πόλης βρισκόταν στην πλατεία Γεωργίου Τιόλη, η οποία είναι λίγο πιο κάτω από το μαγαζί μου, και κλάδευε ένα δέντρο ακριβώς σαν κι αυτό που σας προανέφερα. Τον ρώτησα αν μπορεί να ρθει να κλαδέψει και το δικό μου, το οποίο βρίσκεται λίγο παραπάνω. Η απάντησή του ήταν η εξής: «το πρόγραμμά μου έχει να ανεβώ την Φον Κοζάνι και να κατεβώ τη Δημοκρατίας. Περίπου δηλαδή σε μία βδομάδα θα είμαι μπροστά σε σένα». Τον ευχαρίστησα, τον χαιρέτησα και έφυγα.
5 Νοεμβρίου φεύγω από την πόλη για επαγγελματικές υποχρεώσεις και επιστρέφω στις 24 του ιδίου μήνα. Στο μαγαζί μου το δέντρο είναι ακλάδευτο. Και όχι μόνο το δικό μου αλλά και τα υπόλοιπα δέντρα από τα Δικαστήρια μέχρι και το τέρμα της Δημοκρατίας στα πρακτορεία των Κοτρίδη και Μακεδόνα. Η υπόλοιπη Δημοκρατίας από τα Δικαστήρια μέχρι και τον κόμβο του Τρίκου είναι κλαδεμένη. Επικοινωνώ άμεσα με το τμήμα πρασίνου τηλεφωνικώς αλλά επί τρεις ημέρες δεν μπορώ να βρω κάποιον υπάλληλο να μιλήσω. Γι’ αυτό το λόγο περίπου στα μέσα Νοεμβρίου στέλνω ένα e-mail από τη σελίδα του Δήμου τα παράπονά σας στο Δήμαρχο και εκθέτω την παράλειψη του εργολάβου σχετικά με ότι μου είχε αναφέρει για το πρόγραμμά του προφορικά. Η απάντηση από το γραφείο του Δημάρχου μου ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση στις 11 Δεκεμβρίου, σχεδόν ένα μήνα μετά. Και ήταν αρνητική ως προς το κλάδεμα των δέντρων.
Στις 12 Δεκεμβρίου καλώ έναν έμπειρο τεχνίτη και τον πληρώνω από την τσέπη μου για να κλαδέψει με πολύ μεράκι το δέντρο. Μέσα σε ένα δεκάλεπτο καταφθάνει η Δημοτική Αστυνομία μετά από καταγγελία της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου και μου επιβάλει πρόστιμο 200ων ευρώ με το αιτιολογικό ότι κλάδεψα δέντρο χωρίς άδεια.
Και κάπου εδώ με πνίγει το δίκιο και ξεκινάει ο προσωπικός μου αγώνας για δικαίωση.
Καταρχάς είναι απορίας άξιο πως μία υπηρεσία κάνει τόσες εβδομάδες να απαντήσει στο αίτημα ενός δημότη και κινητοποιείται τόσο άμεσα για να επιβάλει πρόστιμο. Αυτό το αφήνω στην κρίση σας. Πάμε όμως στα πιο ουσιώδη.
Από την 1η Νοεμβρίου που μίλησα με τον εργολάβο μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου που αποφάσισα να κάνω τη δουλειά του που άφησε στη μέση, σύμφωνα με ότι και ο ίδιος μου μαρτύρησε, μεσολαβούν 42 ημέρες φθινοπώρου και χειμώνα. Είναι οι εποχές που τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους. Επί 42 συνεχόμενες ημέρες σκουπίζαμε 2 με 4 φορές την ημέρα το χώρο μπροστά από το κατάστημά μου. Μιλάμε για χιλιάδες φύλλα που πολλά τα έχω μαζέψει με μετάνοιες ένα-ένα σκύβοντας κάθε μέρα, ακόμη και τις Κυριακές.
Το θεωρώ υποχρέωσή μου να καθαρίζω το κατάστημά μου και είναι μία συνήθεια για μένα εντελώς απαραίτητη, που την κάνω ανελλιπώς εδώ και 15 χρόνια, ακόμη και στο παλαιότερο κατάστημα που διατηρούσα επί την Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Και δεν θα σταματήσω να την κάνω ποτέ, καθώς ανοίγω το κατάστημά μου στις 7 και τέταρτο το πρωί ενώ ο υπάλληλος περνάει περίπου δυόμιση ώρες αργότερα. Αυτό δεν με πειράζει. Με πειράζει όμως το γεγονός ότι επί ενάμιση σχεδόν μήνα μάζευα συνεχώς φύλλα, φύλλα, φύλλα, στερούμενος χρόνο από τη δουλειά μου, την προσωπική μου ζωή, την οικογένειά μου. Αλλιώς είναι να κάνεις κάθε μέρα ένα γρήγορο σκούπισμα και να κρατάς το χώρο καθαρό. Χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο αυτό το πράγμα σε σχέση με το να μαζεύεις φύλλα από ένα δέντρο που πέφτουν διαρκώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δαπανούσαμε τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά κάθε μέρα αντί για 3 με 5 λεπτά.
Δεύτερο και ακόμα πιο σημαντικό. Το κλάδεμα μπροστά στο μαγαζί μου είναι απαραίτητο κάθε χειμώνα καθώς από εμπειρία έχω κάνει την εξής διαπίστωση: γίνεται ενεργειακά πάρα πολύ φιλικό στο περιβάλλον! Καθώς δεν υπάρχουν φύλλα και κλαδιά, αφήνει τις ακτίνες του ήλιου να μπουν άπλετα στον εσωτερικό χώρο, αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία κατά δύο βαθμούς τουλάχιστον! Το χειμώνα, όπως γίνεται απολύτως αντιληπτό, οι δύο βαθμοί αύξησης της θερμοκρασίας είναι απολύτως χρήσιμοι! Είναι όμως και το άλλο! Εφόσον κλαδευτεί ζωηρεύει τόσο πολύ την άνοιξη, που το καλοκαίρι σαν ασπίδα προστασίας με τα χιλιάδες φύλλα του, μου παρέχει δροσιά χωρίς να έχω χρειαστεί ποτέ την ανάγκη για χρήση κλιματιστικού! Επίσης με το φως που μπαίνει (και η αλήθεια είναι πως το χειμώνα το έχουμε λιγότερο) δεν χρειάζεται να έχω όλα τα φώτα αναμμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας! Την οικολογική αυτή αντίληψη λοιπόν δεν μπόρεσε να την αντιληφθεί κανείς τους κάνοντας αρνητική την ένστασή μου.
Τρίτο: Πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας τίθεται και θέμα αισθητικής και για την πόλη αλλά και για το μαγαζί μου, καθώς γίνεται ακόμα πιο όμορφο προσελκύοντας περισσότερα βλέμματα.
Κλείνοντας: Άκουσα πρόσφατα τον δήμαρχο να δηλώνει ότι η δημοτική αρχή της οποίας είναι επικεφαλής είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Αλήθεια πώς την φαντάζετε ο ίδιος την επιχειρηματικότητα; Δεν μπορεί να αντιληφθεί όλα όσα του προανέφερα και στον ίδιο προσωπικά αποστέλλοντας την ένστασή μου; Σαν Τσιομπάνος Γιάννης θέλω έναν δήμαρχο που να ακούει τα αιτήματα των πολιτών και να είναι δίπλα στους πολίτες και στα μαγαζιά της πόλης και όχι απέναντί τους. Θέλω έναν δήμαρχο για τα αυτονόητα, να μπορώ να του πω «σε παρακαλώ, γίνεται να κλαδέψετε το δέντρο μπροστά από το μαγαζί μου;» Και να μου το κλαδεύει γιατί έχω δίκιο και όχι να μου ρίχνει πρόστιμο.
Και επίσης, με αφορμή και το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας, δεν μπορεί να θέλετε να καθαρίζουμε το δρόμο μπροστά από τα μαγαζιά μας 365 μέρες το χρόνο, να καθαρίζουμε τα χιόνια και τον πάγο, να καθαρίζουμε τα φύλλα καθ΄ όλο το φθινόπωρο και το χειμώνα, να καθαρίζω ακόμη και το σήμα της τροχαίας αλλά όταν έρχεται το ζήτημα να κλαδεύω το δέντρο να μην έχω το δικαίωμα. Ποιος σας το είπε ότι έχετε δίκιο;; Ποιος σας είπε ότι ως δημότης είμαι για να σκουπίζω, να καθαρίζω, να μαζεύω αλλά όχι για να φροντίζω το πράσινο;; Ποιος σας το είπε ότι είσαστε αλάθητοι;; Ποιος σας είπε ότι δεν κάλυψα την παράληψη του εργολάβου, σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα;; Ποιος σας είπε ότι εγώ έκανα κακό στο δέντρο ενώ εσείς το προστατέψατε περισσότερο από μένα;; Ποιος σας είπε ότι το έκανα για να το βλάψω;; Ποιος σας είπε ότι δεν συμβάλλω στην ασφάλεια, στην καθαριότητα και στο πιο ανθρώπινο πρόσωπο της πόλης;; Αλήθεια εσείς βγήκατε να καθαρίσετε το χώρο μπροστά από το Δημαρχείο;
Βγήκατε να καθαρίσετε το χώρο στη δουλειά σας που σας αναλογεί;
Ανώνυμος
- Edit
πιασ’ τ’ αυγο και κουρευτω Γιαννη μου…
Ανώνυμος
- Edit
Ούτε οικολόγος είναι, ούτε για την πόλη ενδιαφέρεται. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να διαχειριστεί δημόσιο χρήμα, παρέα με τα κολλητάρια του WWF.
Ανώνυμος
- Edit
wwf, σορος, μασόνοι…
χαμός!
πάει καλά το ράντισμα και τον χειμώνα στην Κοζάνη;;;
Ανώνυμος
- Edit
Σκατα οικολογοι είναι, ούτε ένα δέντρο δεν έχουν φυτέψει τόσα χρόνια, αλλά για ζημιές πρώτοι είναι. Κουβάλησαν τους γύφτους στο ΒΙΟΠΑ Κοζάνης στο Κασλά και από ένας ωραίος και καθαρός χώρος πρασίνου έγινε σκουπιδότοπος γεμάτος σκατά των γύφτων, έκτος από τα σκουπίδια που κουβάλησαν έχουν καταχεσει όλο τον χώρο. Οικολογικη καταστροφή του οικολογου δήμαρχου
Ανώνυμος
- Edit
Έχετε απόλυτο δίκιο σε όλα!!!
Ανώνυμος
- Edit
Να αγιάσει το στόμα σου άνθρωπε μου….αλλα λίγο υπομονή…..το Μάιο όλοι εμείς οι αγανακτισμένοι πολίτες θα μιλήσουμε στην κάλπη!!!!!
Ανώνυμος
- Edit
Τι έγινε ρε παιδιά;; Βγάλατε το οικολογόμετρο και τι;; Ποιός απ΄όλους σας τελικά είναι μεγαλύτερος οικολόγος;;;
Ανώνυμος
- Edit
Περαστε κι απο Ιωνιας να δειτε μαυρα χαλια 3 χρονια τωρα παρακαλαμε στην κυριολεξια για το κλαδεμα!!
Βρε Γιάννη!
- Edit
Πολύ σωστα και σου έριξαν το πρόστιμο. Το αστικό πράσινο ανήκει σε όλους μας και μόνο οι αρχές μπορούν να κάνουν κλαδεύσεις σε δέντρα. Τί νόμιζες ότι είναι θκος; Ή μήπως ήταν τ’ μπαμπάς; Αυτό που έκανες εσύ ονομάζεται επιστημονικώς “Θανατηφόρος Κλάδευση” και είναι μια μέθοδος που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολλούς λόγους. Αν δε θες τα φύλλα να τα μαζεύεις ο ίδιος όπως κάνουμε όλοι στις αυλές μας και στα πεζοδρόμια μας. Το αστικό πράσινο είναι η “αυλή” όλων των κατοίκων μιας πόλης. Το δέντρο δε σου ανήκει. Αν δε σου αρέσει μετέφερε το μαγαζί σου αλλού.
Μπράβο στη Δημοτική αρχή και τους εργαζόμενους για το έργο που κάνει και την υπομονή που έχει να διαχειρίζεται τέτοιους πολίτες.
Ανώνυμος
- Edit
Μακάρι να είχαμε κι άλλους πολίτες σαν τον Γιάννη…
Ανώνυμος
- Edit
Ο χειρότερος δήμαρχος ολων των εποχων !!! Μονο οικολογος δεν είναι…
Μάρκος Φαρμάκης
- Edit
Πρώτον, για να κλαδέψεις ένα δέντρο, πρέπει να ξέρεις να το κλαδεύεις! Αυτό που έκανες και δείχνει η φωτογραφία είναι κατακρεούργημα του δέντρου. Σωστά σου επιβλήθηκε πρόστιμο, γιατί όντως θα έπρεπε να έχεις σχετική άδεια από τον Δήμο. Εσύ ως καταγγέλων του Δήμου όμως, απλώς τον απέρριψες και έκανες του κεφαλιού σου.
Δεύτερον, το να βγαίνεις να κατηγορείς τον Δήμαρχο που δεν ήρθε να σου κλαδέψει το δέντρο το βρίσκω άτοπο, το λογικό θα ήταν να απευθυνθείς στον υπεύθυνο αντιδήμαρχο και αν δεν σου απαντούσε (που τί λόγο θα είχε να μη σου απαντήσει; εκτός και αν είχε …) τότε βρες το δίκιο σου εντός του Δήμου ως πολίτης και όχι στα ΜΜΕ. Απευθύνηθηκες στον ίδιο το Δήμαρχο, αλλά δεν ανφέρεις τί σου απάντησε. Αυτό που κάνεις είναι απαράδεκτο. Δεν σου κλέδεψαν το δέντρο και είσαι ικανός να χρησιμοποιήσεις αυτό το γεγονός για να ρεζιλεύεις ότι δεν σου κάθεται καλά!
Τρίτον, επιχειρηματικότητα και δέντρα! Η επιχειρηματικότητα εκ του Δήμου δεν αφορά στη μείωση των λειτουργικών σου εξόδων. Αν είναι να κάθεται ο Δήμος να σκέφτεται και να μετρά το πόσο ενέργεια καταναλώνεις έχοντας μπροστά στο μαγαζί σου ένα δέντρο, τότε για φαντάσου να το απαιτήσουν και όλοι οι άλλοι. Αν έτσι αντιλαμβάνεσαι το τί μπορεί ή θα μπορούσε να κάνει ένας Δήμος για την τοπική επιχιερηματικότητα, τότε πραγματικά έχεις διαστρεβλωμένη άποψη καί για το τί είναι Δήμος καί για το τί ακριβώς είναι η επιχειρηματικότητα.
Επειδή προφανώς αρέσκεσαι στο να δημιουργείς καταστάσεις, θα πρέπει να καταλάβεις ότι άλλο υπεύθυνος πολίτης και άλλο πονηρός πολίτης.