Χιονοθύελλα με «αστραπόβροντα» το απόγευμα της Τετάρτης στην Κοζάνη – Εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο λένε οι ειδικοί – Βίντεο από την καταγραφή του φαινομένου στο παρελθόν



Ένα ιδιαίτερα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 9 Ιανουαρίου στην Κοζάνη με την έντονη χιονόπτωση.

Κατά τη διάρκεια της έντονης χιονόπτωσης παρατηρήθηκαν αστραπές και βροντές, γεγονός που προκάλεσε την έκπληξη όσων το είδαν.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας κεραυνός που έπεσε στην Οινόη Κοζάνης κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης κατέστρεψε τον λέβητα οικίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο που χαρακτηρίζεται ως “αστραπόβροντο”, όπου παρατηρείται σε έντονη χιονοθύελλα, που αντί για βροχή έχουμε χιόνι με τον αντίστοιχο μηχανισμό μιας κανονικής καταιγίδας.

Στην περιοχή της Κοζάνης, έχει καταγραφεί επίσημα άλλες 2 φορές από τον προγνώστη καιρού Γιώργο Βασιλειάδη, το 1999 και το 2003, ενώ ο ίδιος δήλωσε στο KOZANILIFE.GR: «Είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο. Ανά 2-3 χρόνια το καταγράφω με έμφαση στην περιοχή της Καστοριάς, ενώ έχει παρατηρηθεί και στην περιοχή της Φλώρινας στο Βαρικό».

Για το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν υπάρχει επίσημα αντίστοιχος όρος που να το αποδίδει, ενώ στις Η.Π.Α όπου ο Μάρτιος είναι συνήθως ο μήνας σχηματισμού αυτών των καταιγίδων τον ονομάζουν “thundersnow”.

Στην Ελλάδα αξιοσημείωτη συχνότητα του φαινομένου παρατηρείται μόνο στην περιοχή των Ιωαννίνων αν και κατά καιρούς συμβαίνει και σε άλλες τοποθεσίες. Ιδιαίτερα έντονη εκδήλωση του φαινομένου σημειώθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 2012 στα Ιωάννινα και στην Αθήνα στις 29 και 30 Δεκεμβρίου του 2016, επί δυο συνεχόμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια μίας ψυχρής εισβολής.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει την καταγραφή του φαινομένου από τον προγνώστη καιρού Γιώργο Βασιλειάδη στην περιοχή του Βαρικού:

 

 

Σπάνια καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα (Δυτική Μακεδονία

Καλησπέρα σας φίλες και φίλοι, ένα εντυπωσιακό φαινόμενο σχετικά σπάνιο, αλλά όχι πρωτόγνωρο σημειώθηκε σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας στις 28 Δεκέμβρη 2014. Κατάφερα να το απαθανατίσω "αιχμαλωτίζοντας το" με την κάμερα μου. Πρόκειται για την χιονοκαταιγίδα, δηλαδή κατά την διάρκεια χιονόπτωσης να υπάρχει συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων. Παρατηρήστε την ακουστική της βροντής, είναι ποιοτικά διαφορετική αφού τα ακουστικά κύματα βρίσκουν στο χιονισμένο έδαφος και τις νιφάδες του χιονιού που πέφτουν. Το όλο συμβάν καταγράφηκε στο Βαρικό Φλώρινας.

Δημοσιεύτηκε από Γιώργος Βασιλειάδης στις Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

 

Ζιάμπα Αργυρώ για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.