Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου:
Συνεχίζοντας την έρευνα για την εύρεση του ονόματος της αρχαίας Κοζάνης, λάβαμε υπόψιν και τη σύγχρονη ιστορία της, προσπαθώντας να καταλάβουμε, πώς μια περιοχή, που έχει τα φυσικά και όχι μόνο πλεονεκτήματα, για τη δημιουργία ενός βιώσιμου οικισμού, κατοικήθηκε πολύ καθυστερημένα ( το 15ο αι. μ.Χ.)
Στην αρχή, εμφανίζεται ένας μικρός αριθμός μόνιμων κατοίκων, ενώ μεσολαβεί ένας αιώνας και πλέον, μέχρι την πρώτη γνωστή απογραφή, το 1550 μ.Χ., Κόζανη με μόλις 663 κατοίκους, όταν τα Σέρβια είχαν 4838 κατοίκους,το Βελβεντό 2930, η Κάλιανη (Αιανή)2786 ,το Ράχοβο (Πολύραχο) 1368, η Ανω Βάντσα (Κώμη) 999,
Έτσι προκύπτουν τα εξής ερωτήματα; Από που προήλθαν αυτοί οι άνθρωποι, τί βρήκαν στην περιοχή και γιατί την διάλεξαν; Ποιος ήταν ο άνθρωπος, που συνέβαλε, ουσιαστικά στην απογείωση ενός μικρού χωριού, σε μια αξιόλογη Χριστιανική πόλη, εν μέσω Τουρκοκρατίας; Πριν από την έρευνα για την αρχαία Κοζάνη, παρουσιάσαμε, για πάρα πολλές εκπομπές, την ιστορία της σύγχρονης Κοζάνης, στην τηλεόραση του Flash tv.
Ξεκινήσαμε την παρουσίαση της ιστορίας της, από το 1392 μ.Χ., για να φτάσουμε, κάπου στο τέλος της δεκαετίας του 1940, όπου σταματήσαμε, θεωρώντας ότι η αντικειμενικότητα μας κινδύνευε λόγω συναισθηματικών και όχι μόνο λόγων, καθώς και συντελεστές της διαμόρφωσης ήταν δικοί μας άνθρωποι και άνθρωποι που γνωρίζαμε, προσωπικά.
Στη σημερινή δημοσίευση, θα σταθούμε στον τόπο προέλευσης των ανθρώπων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Κοζάνη, διαχρονικά, τις αιτίες απομάκρυνσης, από τον προηγούμενο τόπο διαμονής και τις διάφορες εκδοχές της προέλευσης του ονόματος Κόσδιανη, που μετατράπηκε αργότερα σε Κοζάνη.
Στην επόμενη δημοσίευση, θα παρουσιάσουμε την εξέλιξη της Πόλης, τις οικονομικές και κοινωνικές επιτυχίες, τους κινδύνους, που διέτρεξε η πόλη, από τους Οθωμανούς και όχι μόνον, καθώς και την ολοκλήρωση ενός ονείρου του Χ. Τράντα, του ανθρώπου, που εξασφάλισε προνόμια και είχε την οικονομική ευχέρεια, να το πραγματοποιήσει, δίνοντας της, άλλο αέρα, έτσι ώστε να έχει μια αξιοζήλευτη παρουσία, το 17ο και το 18ο αι. π.Χ., την τότε ακμάζουσα Ευρώπη.
Δείτε το video αρχείου, που ακολουθεί: