Το Φεβρουάριο του 2017 οι κάτοικοι της Αιανής με σκοπό να εκφράσουν την αγωνία τους για το μέλλον της ιστορικής έδρας του δήμου Κοζάνης και για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, πραγματοποίησαν λαϊκή συνέλευση. Οι λέξεις που έβγαιναν διαρκώς από τα χείλη όσων έλαβαν το λόγο, ήταν «απαξίωση» και «υποβάθμιση». Στην συγκεκριμένη συνέλευση, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, Αντώνης Κύρινας, εκπροσωπώντας τον Δήμο Κοζάνης, επιχειρώντας να απαντήσει στα παράπονα και τον προβληματισμό των κατοίκων, επέρριψε σχεδόν όλες τις ευθύνες στον «κακό» Καλλικράτη, υποστηρίζοντας ότι ο δήμος Κοζάνης δε μπορεί να κάνει και πολλά αφού είναι διαχειριστής μιας «άρρωστης» κατάστασης, ότι η ιστορική έδρα δε σημαίνει, πρακτικά, τυπικά, και νομικά κάτι το σημαντικό και διάφορες άλλες τέτοιες κοινότυπες και ανούσιες (επιτρέψτε μου να πω) διαπιστώσεις, που κατέληγαν σε μια μοιρολατρική αποδοχή της υφιστάμενης κατάστασης και σε ένα γενικό συμπέρασμα πως φταίνε όλοι οι «άλλοι», εκτός από εμάς που ασκούμε διοίκηση. Δίχως ίχνος αυτοκριτικής προσπάθησαν και προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Μόνο που οι κάτοικοι της Αιανής δεν τους εξέλεξαν για να κάνουν διαπιστώσεις, αλλά για να δώσουν λύσεις. Γνώριζαν, εξ αρχής, σε ποιο «γήπεδο» θα βρεθούν και τι συνθήκες θα αντιμετωπίσουν και είναι τουλάχιστον απρεπές να υποτιμούν τη νοημοσύνη των κατοίκων της Αιανής.
Υπήρξα, επί οκτώ χρόνια, δήμαρχος στο πρώην Δήμο Δημ. Υψηλάντη και γνωρίζω καλύτερα από αυτούς που ασκούν σήμερα διοίκηση στο Δήμο Κοζάνης, τι θα πει καθημερινότητα.
Στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας δεν χωρούν δικαιολογίες, για το αρχιτεκτονικό μοντέλο της αυτοδιοίκησης και για διάφορα άλλα δευτεροκλασάτα ευφυολογήματα με σκοπό να κρυφτεί η ανικανότητά τους. Η καθημερινότητα είναι θέμα βούλησης και σχεδιασμού. Όμως, επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ σε κάτι άλλο, που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό για την προοπτική της Αιανής. Η θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, Αντώνη Κύρινα, που ακούστηκε τότε στη λαϊκή συνέλευση και αντιπροσωπεύει, προφανώς, συνολικότερα την άποψη της δημοτικής αρχής, στο θέμα της ιστορικής έδρας του δήμου Κοζάνης, ότι, δηλαδή, νομικά, τυπικά και πρακτικά, δεν έχει καμιά ισχύ (λες και δεν το γνώριζαν οι κάτοικοι), είναι εκείνη που ανησυχεί και προβληματίζει περισσότερο. Θα πρέπει να γνωρίζει η δημοτική αρχή πως οι κάθε λογής «ταμπέλες» ακόμη και αν έχουν νομική ισχύ, θα μείνουν «ταμπέλες» αν δεν υπάρχει πραγματική βούληση. Για να αναδείξεις την ιστορική κληρονομιά μιας περιοχής και να προβάλλεις έναν τόπο με τέτοια ιστορία και αρχαιολογικό πλούτο, όπως η Αιανή, δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο νομικό καθεστώς. Άλλωστε η έννοια της ιστορικής έδρας, είναι ένα προωθητικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση, δυστυχώς όμως δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό και από ότι φαίνεται, κρίνοντας από τις απόψεις του Αντώνη Κύρινα, ούτε πρόκειται να γίνει, από την σημερινή δημοτική αρχή.
Πριν από περίπου ένα χρόνο ο Δήμος Κοζάνης προχώρησε σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, για την πραγματοποίηση εικαστικών παρεμβάσεων σε δημόσιους χώρους σε κεντρικά σημεία της Κοζάνης, με στόχο την αισθητική αναβάθμιση της πόλης και την σταδιακή αναμόρφωσή της.
Γιατί δεν έπραξε το ίδιοή κάτι αντίστοιχο και στην Αιανή, όπου η έννοια του εικαστικού, μπορεί να περάσει, με διάφορες μορφές, εντός του οικισμού γεφυρώνοντας μια εικαστική σχέση με τα αρχαία ευρήματα που βρίσκονται εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου; Δε γνωρίζουν οι διοικούντες του δήμου Κοζάνης ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης επί χρόνια συνεργάζεται με το συγκεκριμένο τμήμα διοργανώνοντας εικαστικά εργαστήρια; Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει για τη δημιουργία μιας τριμερούς συνεργασίας για την εκπόνηση ενός σχεδίου, αποκλειστικά για την Αιανή με συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις; Δυστυχώς, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, που είναι ο βασικός πυλώνας πολιτισμού και ανάπτυξης της περιοχής, έχει αφεθεί σε μοναχικό δρόμο, σηκώνοντας και βάρη που δεν του αναλογούν, αφού λόγω της ανυπαρξίας και της αδιαφορίας του Δήμου Κοζάνης, επιφορτώνεται και άλλους ρόλους .
Η Αιανή και η γύρω περιοχή διαθέτει απίστευτη φυσική ομορφιά. Γιατί, μέχρι σήμερα, ο δήμος Κοζάνης, σε συνεργασία με ανθρώπους που αγαπούν και ασχολούνται ενεργά με αθλητικές δραστηριότητες στην φύση, δεν έχει συστήσει ομάδες εργασίες με σκοπό να γίνουν προτάσεις για την χάραξη και την ανάδειξη διαδρομών για οδοιπόρους, ιππείς, ποδηλάτες ή ακόμη κι αυτοκινητιστές;
Ποια είναι η συμβολή του Δήμου Κοζάνης στην ανάδειξη της ιστορικής έδρας; Οι νέες τεχνολογίες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ιδιαίτερα μικρό κόστος.προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες διαφημιστικής προώθησης και προβολής αυτού του αρχαιολογικού πλούτου (και όχι μόνο). Γιατί δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση;
Ένα μέρος των χορηγιών που χρησιμοποιούνται για να υλοποιούνται σημαντικές δράσεις στην Κοζάνη γιατί να μη διοχετεύονται, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, στην ιστορική έδρα της Αιανής, όπου μπορούν να γίνονται εξίσου ενδιαφέρουσες δράσεις;
Για τις Αποκριές, που αποτελεί, όπως φαίνεται, ιδιαίτερο σημαντικό πολιτιστικό δρώμενο για τους Αιανιώτες, η σημερινή δημοτική αρχή, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, με την στάση της, καλλιέργησε ένα κλίμα «ψυχρής» φιλονικίας μεταξύ των ανθρώπων των φανών, σε Κοζάνη και Αιανή. Αντί το ζητούμενο να είναι η σύνθεση, σε όφελος και των δύο, ακολουθήθηκαν διχαστικές και απαράδεκτες πρακτικές.
Εμείς ως συνδυασμός “Μετάβαση για το Δήμο Κοζάνης” και αυριανή δημοτική αρχή, εφόσον μας εμπιστευτούν με την ψήφο τους οι πολίτες, θα πράξουμε, για την Αιανή, αυτά που δικαιούται, διότι για εμάς ο χαρακτηρισμός της ιστορικής έδρας δεν είναι κάτι αόριστο ή μια «ταμπέλα», όπως λέει ο Αντώνης Κύρινας, αλλά η αποτύπωση μιας πραγματικότητας που πρέπει και μπορεί να έχει ουσιαστική εφαρμογή.
“Μετάβαση για το Δήμο Κοζάνης” – Κυριάκος Μιχαηλίδης- Υποψήφιος Δήμαρχος
Ανώνυμος
- Edit
Ο λαός δεν ξέχνα τι σημαίνει δεξιά