Έρχονται νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ΔΕΗ. Πώς θα τις αποφύγετε;



Όπως ανακοίνωσε ο υπ. κ. Σταθάκης η ΔΕΗ ετοιμάζετε για νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Είναι αλήθεια ότι εδώ και χρόνια η τιμή που χρεώνει η ΔΕΗ έχει αυξηθεί δεκάδες φορές παρόλ’ αυτά ακούμε διαρκώς για μία ΔΕΗ έτοιμη να πτωχεύσει από τα χρέη και για απαρχαιωμένο δίκτυο που προκαλεί συνεχώς black-outs. Είναι λοιπόν εύλογο να αναρωτιόμαστε όλοι πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα; Ποιος φταίει για αυτή την κατάσταση. Όλοι μιλάνε για ρευματοκλοπές αλλά όταν το πρόβλημα ποσοτικοποιείται τα ποσοστά είναι πολύ μικρά.

Η αιτία του υψηλού κόστους ρεύματος εν μέρει βρίσκεται πίσω από τα υψηλά πρόστιμα που λαμβάνουμε για τη μη συμμόρφωση με τα διεθνώς συμφωνηθέντα μέτρα για τη μη χρήση του λιγνίτη.

Πώς μπορούμε να γλιτώσουμε όλες αυτές τις αυξήσεις όμως; Αν το δούμε από την πλευρά του κράτους ή της ΔΕΗ, προφανώς η πρώτη λύση είναι η μείωση χρήση λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος και η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά κλπ.).

Από την πλευρά του καταναλωτή-χρήστη οι επιλογές είναι δύο:

1. Υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του λογαριασμού ρεύματος έως και 70% εγκαθιστώντας ένα φωτοβολταϊκό συμψηφισμού (net metering). Με το φωτοβολταϊκό net metering αφαιρείται η παραγωγή του φωτοβολταϊκού από την κατανάλωση του κτιρίου. Υπογράφεται σύμβαση για 25 έτη και η ενέργεια που περισσεύει πχ το καλοκαίρι μπορεί να επιστραφεί το χειμώνα με μέγιστο χρόνο κατανάλωσης τα 3 έτη. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι ο συμψηφισμός γίνεται ενεργειακά σε kwh και όχι λογιστικά με χρήματα κατά συνέπεια όσες αυξήσεις και να γίνουν στους λογαριασμούς ΔΕΗ ο ιδιοκτήτης ενός φωτοβολταϊκού net metering δεν έχει να φοβηθεί τίποτε.

2. Μπορεί να διακόψει τη σύνδεση με τη ΔΕΗ και να τροφοδοτήσει το σπίτι ή την επιχείρησή του με ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό με μπαταρίες. Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα λειτουργούν ανεξάρτητα, χωρίς το Δημόσιο Δίκτυο και συνήθως χρησιμοποιούνται σε απομακρυσμένες κατοικίες ή εξοχικά, σε επιχειρήσεις που θέλουν αδιάλειπτα παροχή ρεύματος ή σε κτίρια που δεν δύναται να αδειοδοτηθούν. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται επικουρικά και ανεμογεννήτριες όπου το αιολικό δυναμικό είναι επαρκές. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού δεν φοβούνται καμία αλλαγή στις χρεώσεις ΔΕΗ.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι από όποια σκοπιά και αν το δεί κανείς τα φωτοβολταικα είναι η λύση στις επερχόμενες και μελλοντικές αυξήσεις των τιμών του ρεύματος.

Αρκεί κάθε ενδιαφερόμενος να συλλογιστεί σε συνεργασία με έμπειρο μηχανικό σε φωτοβολταϊκά τα θετικά και τα αρνητικά κάθε σχήματος και να επιλέξει το φωτοβολταϊκό που του ταιριάζει είτε αυτόνομο είτε net metering.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.