Το δημοψήφισμα ως μεγάλη ευκαιρία, ίσως τελευταία, απεγκλωβισμού και δικαίωσης – Γράφει ο Γιάννης Γκουντιός



Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια σε σύνολο 1.800.000 ψηφοφόρων, μόνο 600.000 αποδέχονται τη συμφωνία (33,33% επί του συνόλου) κυρίως από περιοχές που «βουλγαρίζουν» κατέχοντας ήδη βουλγαρικά (Ευρωπαϊκής Ένωσης) διαβατήρια και από τις περιοχές αλβανών οι οποίοι πολλές φορές κατά το παρελθόν απείχαν από τις εκλογικές διαδικασίες της χώρας ενώ τώρα συμμετείχαν μαζικά. Οι υπόλοιποι (1.200.000) διαφωνούν ή αδιαφορούν. Ακριβώς αυτό γνώριζε ο κ. Ζάεφ και έδωσε στο δημοψήφισμα συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα. Οι δημοκρατικές αρχές και αξίες χρησιμοποιήθηκαν για άλλη μια φορά κατά τα συμφέροντα των ισχυρών. Από αυτούς που ψήφισαν μόνο 34000 (1,88% επί του συνόλου) διαφώνησαν και 17000 (0,09% επί του συνόλου) επέλεξαν άκυρο. Προφανώς αυτοί που δεν ήθελαν τη συμφωνία δεν πήγαν για μην νομιμοποιήσουν το δημοψήφισμα (έχουν ακυρωθεί εκλογές στα Σκόπια λόγω συμμετοχής κάτω του 50%). Μην ξεχνάμε και τη στάση της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της χώρας, που άλλαξαν θέση και από την άρνηση της συμφωνίας μεταστράφηκαν διπλωματικά και συναινετικά στην αποχή από το δημοψήφισμα κατόπιν τεράστιων πιέσεων από Αμερικανούς, ΕΕ και ΝΑΤΟ. Από την ανάλυση φαίνεται ότι αδιαφόρησαν κυρίως οι Σλάβοι και οι κάτοικοι του εξωτερικού (500.000) οι οποίοι παρά την πολεμική τους συμπεριφορά υπέρ του ονόματος, με πρωταγωνιστές τις μεγάλες οργανώσεις τους σε Καναδά και Αυστραλία, απαξίωσαν το δημοψήφισμα.

Συμφωνούν όμως, σχεδόν καθολικά, οι Αλβανοί και οι Τούρκοι. Δηλαδή οι αλβανικής καταγωγής και συνείδησης πολίτες των Σκοπίων οι οποίοι επιδιώκουν με κάθε τρόπο τη μεγάλη Αλβανία, θέλουν να αποκαλούνται Μακεδόνες; Οι Τούρκοι, επίσης αποφάσισαν να γίνουν Μακεδόνες; Ας μη ξεχνάμε ότι οι Αλβανοί είναι εθελόδουλα υποτελείς των Αμερικανών και επιδιώκουν με κάθε τρόπο την είσοδό τους στην ΕΕ ευελπιστώντας την ουσιαστική κατάργηση των συνόρων και κατά συνέπεια την αντίστοιχη ουσιαστική ένωσή τους (συμπεριλαμβανομένου και του Κοσσόβου) εντός της ΕΕ. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν ότι η Τουρκία δεν ήθελε τη συμφωνία, εξυπηρετώντας την κομματική τους γραμμή υπονοώντας ότι η συμφωνία αποκόπτει τα Σκόπια από την επιρροή της Τουρκίας, εκτέθηκαν κατά τρόπο οικτρό, μετά και την επίσημη δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη φιλική χώρα “Μακεδονία”, για την ευημερία και την ασφάλεια της, αλλά και για να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Χαρακτηριστικό επίσης του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος είναι η αποτυχία των Γερμανών (πρωτίστως) και ΗΠΑ να επιβάλουν ετσιθελικά την γεωπολιτική τους επιλογή ερήμην των λαών. Δεν συνετίστηκαν ούτε από την αντίδραση στο σχέδιο Ανάν, ούτε από το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος το 2015, ούτε τώρα. Αντιθέτως έχουν επιλέξει σαφώς αντιδημοκρατικές μεθόδους επιβολής των επιλογών τους και το έχουμε υποστεί. Έχουν επίσης και επιμονή και γι’ αυτό επανέρχονται μέχρι τη θετική για αυτούς έκβαση της επιθυμίας τους. Εμείς τι κάνουμε; Η ελληνική κυβέρνηση σιώπησε …εκκωφαντικά σε σειρά προκλητικών δηλώσεων των Σκοπιανών αξιωματούχων αποδεχόμενη τις απαράδεκτες δηλώσεις που υπερέβαιναν ακόμη και αυτή καθαυτή τη συμφωνία, προκειμένου να «βοηθήσει» το NAI.

Στην επόμενη μέρα, ο κίνδυνος να εξαγοραστούν συνειδήσεις Σκοπιανών βουλευτών για να βρεθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 80 «προθύμων» υπέρ των συνταγματικών αλλαγών είναι εμφανής. Σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος οι πρόωρες εκλογές που θα προκηρυχτούν θα είναι απόλυτα διχαστικές και αναπόφευκτα ακραίες, αλλά και με μεγάλη πίεση εσωτερικών και κυρίως εξωτερικών παραγόντων. Από τη μια ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και από την άλλη Ρωσία και Κίνα. Σε περίπτωση όμως που «πειστούν» οι βουλευτές ή το εκλογικό αποτέλεσμα ευνοεί τον κ. Ζάεφ η ευκαιρία να γλιτώσει η Ελλάδα από τον διασυρμό της ιστορίας χάνεται ανεπιστρεπτί.

Η υπογραφή όμως έχει μπει και αυτό θα έχει τις επιπτώσεις του στο μέλλον γιατί ακόμη και αν δεν τελεσφορήσει και δεν παραχθεί διεθνές νομικό αποτέλεσμα θα αποτελεί επιχείρημα και βάση των νέων διαπραγματεύσεων και διεκδικήσεων από τους Σκοπιανούς κυρίως για τον κ. Τσίπρα ο οποίος το υπέγραψε καθώς επίσης και για τα κόμματα αυτά που με επίσημες δηλώσεις τους έχουν σαφώς αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ως συνθετικό οποιουδήποτε ονόματος, γλώσσας, εθνικότητας, εμπορικών σημάτων κλπ. Κανείς από το παλιό πολιτικό και κομματικό κατεστημένο δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Επίσης έδωσαν την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να έχει το τακτικό και όχι το ουσιαστικό πλεονέκτημα για διαπραγματεύσεις από «μηδενική βάση» λόγω της δήλωσής του στη ΔΕΘ και στάσης της κ. Μπακογιάννη η οποία είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας με τον όρο «Μακεδονία».Ο ελληνικός λαός για άλλη μια φορά βρίσκεται μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να απεγκλωβιστεί από την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών και να δικαιωθεί. Αν δεχόμαστε έστω και τυπικά τις βασικές αρχές της δημοκρατίας, θα πρέπει οποιοσδήποτε να παραδεχθεί ότι οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας είτε δεν συμφωνούν, είτε αδιαφορούν σε συντριπτικό ποσοστό για τη συμφωνία των Πρεσπών. Κατά συνέπεια δεν τη θέλουν.

Με βάση λοιπόν το δεδομένο αυτό, η Ελλάδα, σεβόμενη την δημοκρατική ετυμηγορία του γειτονικού λαού, θα πρέπει άμεσα να καταγγείλει σε όλους τους εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς την σαφή αδιαλλαξία και την εμμονή της άλλης πλευράς, σε μη λύση παρά τις παραχωρήσεις της Ελλάδας (με τις οποίες βέβαια δεν συμφωνώ εξ’ αρχής). Να διευκρινίσει πλήρως και σαφώς ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν παράγει κανενός είδους αποτέλεσμα, δεν αποτελεί κανενός είδους προηγούμενο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί υπόβαθρο σε οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση με δεδομένο την απολύτως σεβαστή δημοκρατική άρνηση των πολιτών των Σκοπίων να τη δεχθούν. Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος αν καταγγείλουν τη συμφωνία τώρα, λόγω σαφούς υπαιτιότητας και αδιαλλαξίας της άλλης πλευράς, θα είναι πολλαπλά κερδισμένοι για διαφορετικούς λόγους ο καθένας αλλά κυρίως και πρωτίστως θα είναι κερδισμένη πολλαπλώς η Ελλάδα.

Γκουντιός Β. Γιάννης

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Το δημοψήφισμα ως μεγάλη ευκαιρία, ίσως τελευταία, απεγκλωβισμού και δικαίωσης – Γράφει ο Γιάννης Γκουντιός

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.