Σιδηροδρομική Εγνατία: Το μεγαλύτερο Σιδηροδρομικό έργο της Ευρώπης – Ποια τμήματα Της Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνει



Ένα φιλόδοξο έργο που φθάνει στο αστρονομικό ποσό των 10 ΔΙΣ Ευρώ – Θα αποτελέσει το μεγαλύτερο Σιδηροδρομικό έργο της Ευρώπης – Ποια τμήματα περιλαμβάνει

Το επόμενο mega σιδηροδρομικό έργο της Ευρώπης θα μπορούσε να είναι στην Ελλάδα. Τα τελευταία 3 χρόνια το Υπουργείο Υποδομών την “Σιδηροδρομική Εγνατία” ένα νέο σιδηροδρομικό διάδρομο 720χλμ με μείγμα Ευρωπαϊκής, Παγκόσμιας και Τραπεζικής χρηματοδότησης. Θα ξεκινά από το Ορμένιο (κοντά στα σύνορα με Τουρκία) και θα καταλήγει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (κοντά στην Ιταλία).

Το κόστος αυτού του φιλόδοξου έργου φτάνει στο αστρονομικό ποσό των 10 δις ευρώ και εφόσον ευδοκιμήσει θα αποτελέσει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό project της Ευρώπης για την επόμενη δεκαετία. Περιλαμβάνει τα παρακάτω τμήματα:

α)Αλεξανδρούπολη-Θεσσαλονίκη: Ηλεκτροκινούμενη γραμμή, με εγκατάσταση προηγμένης σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης και νέα χάραξη σε επιλεγμένα τμήματα με κόστος 1,8 δις ευρώ (Αλεξανδρούπολη-Ξάνθη 300εκ.ευρώ, Ξάνθη-Θεσσαλονίκη 1,5 δις ευρώ). Το τμήμα αυτό, λεγόμενο και ως “Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία”είναι ήδη μέρος του πολυσυζητημένου project σιδηροδρομικής ένωσης των λιμένων Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με τα Βουλγαρικά λιμάνια της Βάρνας, Μπουργκάς και Ρούσε (Sea2Sea).

β)Θεσσαλονίκη-Κοζάνη: Ηλεκτροκινούμενη γραμμή με σηματοδότηση με κόστος 800εκ.ευρώ.

γ)Κοζάνη-Κρυσταλλοπηγή: Ηλεκτροκινούμενη γραμμή με σηματοδότηση, κατασκευή και του υποτμήματος Φλώρινα-Κρυσταλλοπηγή

δ)Κοζάνη-Ηγουμενίτσα: Κατασκευή νέας γραμμης που θα καταλήγει σε σύνδεση με το λιμάνι Ηγουμενίτσας με κοστος του γ` και του δ` τμήματος 7,4 δις ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει ενώσεις με το ΤΕΝ-Τ δίκτυο υποδομών (λιμάνια-αεροδρόμια) και αναμένεται να ενδυναμώσει την πολυνδεσιμότητα (δημιουργώντας κόμβους δηλαδή) αλλά και την τοπική κίνηση αλλά και νέες συνδέσεις με την Αλβανία, τα Σκόπια και την Βουλγαρία.

Η λεγόμενη “Σιδηροδρομική Εγνατία”θα καλύψει όλη τη Βόρεια Ελλάδα και θα περνά από τα αστικά κέντρα και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολη, Καβάλας, Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας βελτιώνοντας την προσβασιμότητα προς τις γειτονικές χώρες και εντέλει την Κεντρική Ευρώπη.

Η κατασκευή της θα είναι ευεργετική για το περιβάλλον λόγω της ηλεκτροκίνησης, της γρήγορης και ασφαλούς μετακίνησης και της διασυνδεσιμότητας της γραμμής. Θα επιφέρει σημαντική μείωση στο χρόνο μετακίνησης στη Βόρεια Ελλάδα, την υπόλοιπη χώρα και τις γειτονικές χώρες.

Η Σιδηροδρομική Εγνατία θα δημιουργήσει ένα συνεχόμενο δίκτυο για τις μεταφορές logistics καθώς θα περνά από 4 λιμάνια, 6 αεροδρόμια και 6 logistic centers και θα εκμεταλλεύεται πλήρως το σφόδρα αναπτυσσόμενο λιμάνι του Πειραιά στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

Τέλος θα βοηθήσει στην πραγματοποίηση της παράκαμψης του Βόσπορου μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης (από Βουλγαρία και Ρουμανία) με ασφάλεια και ταχύτητα.

Το μοντέλο που προωθείται είναι μέσω ΣΔΙΤ και η κατασκευή και λειτουργία θα γίνεται μέσω ειδικού εταιρικού σχήματος. Πηγές εσόδων θα περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση της γραμμής και υπηρεσίες logistics. Στη χρηματοδότηση της γραμμής είναι πιθανό στο μέλλον να εμπλακούν η ΕΤΕπ και η Ε.Ε (μέσω του ΕΣΠΑ).

Εφόσον το εγχείρημα προχωρήσει τότε ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εκκίνηση των έργων με προτεραιότητα στην ανατολική πλευρά (Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο) που έχουν μεγαλύτερη μελετητική ωριμότητα και είναι μέρος του project Sea2Sea.

Νίκος Καραγιάννης από το ypodomes.com

6 σχόλια στο άρθρο “Σιδηροδρομική Εγνατία: Το μεγαλύτερο Σιδηροδρομικό έργο της Ευρώπης – Ποια τμήματα Της Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνει

        1. Τελικά είστε πολλοί τσοπάνοι έτσι?????????????????? Τι σας κάνει να πιστεύεται ότι ο νέος σιδηρόδρομος (αν γίνει ποτέ) θα περνάει μέσα από την πόλη??????? Δεν είστε το κέντρο του σύμπαντος……… τσόπανιδες…………………………………………………….

  1. Μ.Ρ. Αναρράχοβα

    - Edit

    Απαντήστε

    Η μεταφορά προϊόντων και επιβατικού κοινού με τον σιδηρόδρομο είναι η πλέον συμφέρουσα. Είναι ένα σπουδαίο έργο με πολυδιάστατες πτυχές που (αν γίνει) θα δώσει πολλαπλάσια “ζωή” στην Βόρεια Ελλάδα. Μακάρι …..

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.