Του Μιχάλη Αγραφιώτη:
Όλοι γνωρίζετε ότι από τις εκλογές του 2002 τοποθετούμαι με άρθρα μου σχετικά με τις εκλογές και μέσα σ’ αυτά συγκαταλέγεται και η διεκδίκηση του Δήμου Κοζάνης, «Καποδιστριακού», «Καλλικρατικού» και βέβαια, σήμερα επί εποχής «Κλεισθένη». Θέλω να εκφράσω και δημοσίως τη μεγάλη μου λύπη και συνάμα αγανάκτηση για την ελεύθερη πτώση του επιπέδου του «πολιτικού πολιτισμού», είτε σε εμφανές επίπεδο δημόσιας αντιπαράθεσης, είτε σε παρασκηνιακό επίπεδο. Η επόμενη μέρα στο Δήμο Κοζάνης με ανησυχεί πολύ σε όλα τα επίπεδα, γιατί καταλαβαίνουμε όλοι ότι αφορά το μέλλον μας και δεν μπορούμε να βαδίσουμε και να προχωρήσουμε με νοοτροπίες παρελθόντος.
Σ’ αυτό το άρθρο που δημοσιεύεται πάρα πολύ νωρίς και ίσως κάποια από τα ονόματα που θα αναφέρω δεν είναι στην εκλογική διαδικασία, ίσως εμφανιστούν και κάποια άλλα, όμως επειδή είναι πολύ νωρίς και στην πολιτική «όσα δεν φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η στιγμή» θα μου επιτρέψετε να μιλήσω με την τωρινή βάση δεδομένων και θα με συγχωρέσετε για τυχόν λάθη.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Ο Λευτέρης Ιωαννίδης, ο σημερινός Δήμαρχος Κοζάνης, ξεκινά με το μεγάλο μειονέκτημα της εποχής μας, να είναι ήδη Δήμαρχος και να κληρονομεί τη φθορά της εξουσίας. Το 2014, όταν παρέλαβε την εξουσία από τον εκ νέου υποψήφιο Δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα, είχα επισημάνει τρία πράγματα σε στενό του συνεργάτη που πλέον δεν είναι πια κοντά του. Του είχα πει ότι ο Δήμαρχος για να φέρει την αλλαγή πρέπει να αλλάξει πράγματα που οδήγησαν τον προκάτοχό του στην δυσμενή ήττα, όπως να καταργήσει το 80% «καπέλο» επί την αξίας του νερού (Δεν το έκανε ακόμη), να συμβάλλει για την επίλυση του κυκλοφοριακού στην Κοζάνη (Δεν το έκανε ακόμη) και να λύσει το πρόβλημα με τα αδέσποτά ζώα (Δεν το έκανε ακόμη) γιατί αυτά είχαν βαθύ αντίκτυπο στον κόσμο. Η καθημερινότητα. Το βασικό. Ο Δήμαρχος αντί να λύσει τα παραπάνω, όχι μόνο δεν τα έλυσε, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα οξύνθηκε. Παράλληλα, ανέκυψαν και άλλα προβλήματα, όπως η απαγόρευση καπνίσματος που τώρα θα αναγκαστεί να το εφαρμόσει και σε προεκλογική περίοδο, το ΣΒΑΚ που αποτελεί ίσως την «Αχίλλειο πτέρνα» του, άλλα και το ότι πολλά στελέχη που τον στήριξαν απόλυτα πριν τις εκλογές, σήμερα εκφράζουν τρομακτικά παράπονα εναντίον του. Πολλοί μπορεί να πούνε ότι δεν τους έκανε τα χατίρια. Όμως η «μαγκιά» του πολιτικού εκεί φαίνεται. Να διατηρείς ισορροπίες. Αυτές τις ισορροπίες προφανώς πρέπει να κρατήσει και στις εκλογές, όμως επί εποχών «Κλεισθένη» κατά τη γνώμη ο Δήμος θα περάσει στο δεύτερο γύρο εκλογών, οπότε εκ των πραγμάτων χρειάζονται συνεργασίες. Και δυστυχώς, μέχρι σήμερα ακόμη και μέσα από τον ίδιο τον συνδυασμό, δεν θεωρώ το Δήμαρχο ιδιαιτέρως συνεργάσιμο, θα έλεγα το αντίθετο.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΛΟΥΤΑΣ
Οι εκλογές του 2014 ήταν καταλυτικές για την πολιτική πορεία του Λάζαρου Μαλούτα. Εκτός από την εκλογή των ίδιων και των ίδιων, που κατά τα άλλα θα ανανεωνόταν, πλήρωσε και την έμμεση στήριξη στελεχών του στην παράταξη Δακή κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών. Προσωπική μου άποψη, είναι ο ηττημένος από τις εκλογές, εφόσον ήταν εν ενεργεία και τις έχασε από τον δεύτερο και καταϊδρωμένο δεν είναι καλό να ξαναβάζει. Ο Λάζαρος Μαλούτας παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο, εκτός και αν έχει άσσους στο μανίκι. Πάντως, η βούληση του να μην αλλάξει ακόμη τους παλιούς, τον ρίχνουν κάθε μέρα. Ανανέωση, αλλαγή φιλοσοφίας και αποφασιστικότητα χρειάζεται ο Δήμος Κοζάνης και σ’ αυτό θα συμβάλλει η σύγκριση των δύο Δημάρχων.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΗΜΑΝΔΡΑΚΟΣ
Το πρόβλημα του Βαγγέλη Σημανδράκου δεν είναι από πού κατάγεται, όπως κάποιοι βλακωδώς έθεσαν και άνοιξαν θέματα εκ των ουκ άνευ. Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο από πού κατάγεται κάποιος, αλλά που μένει και που βιώνει τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το πρόβλημα του είναι οι κακές κινήσεις που κάνει σε προσωπικό επίπεδο. Αυτά πρέπει να τα σκεφτεί ο ίδιος και να παραδειγματιστεί από τον συνάδελφό του, Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος είναι υπόδειγμα πολιτικής επικοινωνίας, ασχέτως αν κάποιος τον συμπαθεί ή τον αντιπαθεί. Το αν θέλει να παραιτηθεί από την Αντιπεριφέρεια Γρεβενών είναι δικό του καθαρά θέμα, γιατί ο λαός των Γρεβενών τον εξέλεξε μέχρι την 31η Αυγούστου του 2019. Αν τον εκλέξει και ο λαός της Κοζάνης θα τον εκλέξει από 1η Σεπτεμβρίου 2019.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΓΙΑΣ
Για τον Κώστα Κύργια, επειδή το πρόβλημα του είναι ότι δεν έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα στην κοινωνία της Κοζάνης θα έλεγα το ρητό “πυρωσ’ και μην αντρέπεσαι”…
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Θα συμβούλευα στους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας για υποψήφιοι Δήμαρχοι Κοζάνης να περιμένουν το κόμμα για να επιλέξει ποιος θα είναι επικεφαλής, γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε κανείς δεν είναι σε θέση να αναλάβει πρωτοβουλία για να κατέβει. Η περίπτωση του Κυριάκου Μιχαηλίδη, θα εξεταστεί εφόσον αποφασίσει η Νέα Δημοκρατία. Μέχρι τότε κύριοι της Δεξιάς… καληνύχτα σας!
Του Μιχάλη Αγραφιώτη για το KOZANILIFE.GR
Ανώνυμος
- Edit
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ.
Ανώνυμος
- Edit
Διαφωνώ κάθετα. Και βέβαια θα μπορούσαν να έχουν προετοιμασίες για τη μεταλιγνιτική περίοδο, να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας, να δωθούν κίνητρα, και άλλα πολλά.
Αλλά, αλλά….
Ανώνυμος
- Edit
Άρθρο χρωματιστού πολιτικού πτήνου.
Ανώνυμος
- Edit
το αρθρο αυτό για το οποιο εχασα 2 λεπτά ειναι 100 φορες χειρότερο από τους υποωηφιους που καταδικάζει – αρθρο της κουτσης Μαριας
Ανώνυμος
- Edit
Μιχαλακη γιατι δε βαζεις εσυ για δημαρχος τα ξες καλα τα προβληματα της πολης
Ελεύθερος
- Edit
Το πρόβλημα είναι πως στις εκλογές υποψηφιότητα θέτουν αυτοί που μπορούν να σχηματίσουν συνδυασμό επειδή διαθέτουν κομματική και οικονομική στήριξη, ούτε οι πιο ενάρετοι ούτε οι ικανότεροι. Τόσο οι επι κεφαλής των συνδυασμών όσο και αυτοί που τους περιστοιχίζουν είναι άτομα που κοιτάζουν να βολευτούν, όχι να δώσουν λύσεις και να προσφέρουν. Άλλος θέλει να γλυτώσει το πρόστιμο από πολεοδομικές παραβάσεις*, άλλος θέλει μια καλή απόσπαση/μετάθεση/μετάταξη/τοποθέτηση ως αιρετός ή εργαζόμενος, άλλος θέλει ο κανακάρης του να μην πάει μακρυά κατά την διάρκεια της θητείας του(!) και πάει λέγοντας. Άλλος πάλι τινάζει μύγες ως επαγγελματίας, οπότε, σου λέει, αν δεν εκλεγώ τουλάχιστον αντιδήμαρχος ή δεν γίνω έμμισθος πρόεδρος σε κάποιο δημοτικό οργανισμό χάθηκα, θα ψωμολυσσάω! Οι τίμιοι και εργατικοί άνθρωποι δεν θέλουν να μπλέξουν με τέτοια γλοιώδη υποκείμενα.
Αποτέλεσμα; Οι διαθέσιμοι συνδυασμοί είναι πάρε τον ένα και χτύπα τον άλλο! Όσο υπήρχαν οι Κοινότητες και οι Δήμοι ήταν μικροί, μπορούσε να σχηματίσει συνδυασμό και να κερδίσει ένα επαρχιακό Δήμο και κάποιος εκτός του συστήματος. Τώρα είναι σχεδόν αδύνατον. Οι σωστοί, προκομμένοι έχουν μια δουλειά ή μαστίζονται από την ανεργία και δεν έχουν στήριξη από κανένα. Δεν έχουν την δικτύωση που έχουν οι χαραμοφάηδες χασομέρηδες, τα κομματόσκυλα και οι γκρούεζες.
*Είναι τόσο εξωφρενικά ασφυκτικό το πλέγμα της πολεοδομικής νομοθεσίας, που είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να είναι κανείς 100% νόμιμος.
Ανώνυμος
- Edit
Ελευθερος.
Μπραβο ρε φίλε, τα είπες ΟΛΑ.
Δε χρειάζεται να συμπληρώσω τίποτα! !!!!