Στα χρόνια των μέτρων και της λιτότητας, η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν είναι για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “σύμμαχοι” για την αναδιοργάνωση της οικονομίας και της χώρας, κυρίως σε ότι αφορά τους ξένους επενδυτές. Αντίθετα, είναι έννοιες που όχι μόνο δεν υπάρχουν στην πολιτική ατζέντα του κυβερνώντος κόμματος αλλά αποτελεί στόχο για την κυβέρνηση ακόμα και η θεωρητική τους κατάργηση.Πως αλλιώς να εξηγηθεί η εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στις επενδύσεις και την αναδιοργάνωση της αγοράς μέσω της ιδωτικής πρωτοβουλίας;Στις βαλκανικές χώρες, δραστηριοποιούνται πλέον πολλές επιχειρήσεις εξαιτίας της υπέρμετρης και ασταθούς φορολογίας στην Ελλάδα. Οι λύσεις είναι απλές και η πολιτική οφείλει να είναι απαλλαγμένη από ιδεοληψίες, αν επιθυμεί να υπηρετήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, ίδιως στις σημερινές κρίσιμες εποχές για τον λαό και την χώρα.
Ειδικότερα μετά την παράδοση ονόματος, ταυτότητας και γλώσσας στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων ελλοχεύουν άπειροι επιχειρηματικοί κίνδυνοι για τους επιχειρηματίες όπου παράγουν προϊόντα με ονομασία και τόπο προέλευσης την Μακεδονία μας.
Βλέπε κρασιά, χαλβα, ταχίνι κ.τ.λ . Οι γείτονες μας είναι σίγουρο πως θα το εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Πέραν τούτου, με την πολύ χαμηλή φορολογία που επικρατεί στη γείτονα χώρα θα έχουν σίγουρα ένα ακόμη σοβαρό επιχειρηματικό προβάδισμα.Χρειάζονται κίνητρα στους επιχειρηματίες που επένδυσαν σε άλλα κράτη και δημιουργούν εκεί θέσεις εργασίας, προκειμένου να επιστρέψουν και να δραστηριοποιηθούν στην χώρα μας. Εφικτή και χωρίς δημοσιονομικό κόστος είναι η λύση των ειδικών φορολογικών ζωνών (προφανώς όχι σαν αυτές των ασιατικών οικονομιών, υπάρχουν αρκετές στην Ευρώπη να αντιγράψουμε) στην Βόρειο Ελλάδα, στις περιφέρειες που γειτνιάζουν με τις Βαλκανικές χώρες και πλήττονται από την ανεργία. Αρκεί να υπάρχει πολιτική ηγεσία όπου να καλοβλέπει τέτοιου είδους οικονομικά εγχειρήματα όπου μάλιστα δεν εμπίπτουν σε μνημονιακές υποχρεώσεις.
Εφικτό και ορθό είναι να κάνουμε επιτέλους αυτό που κάνει σχεδόν ολόκληρος ο Δυτικός κόσμος, τη δημιουργία ιδιωτικών τριτοβάθμιων σχολών και να μην μας φοβίζει η έννοια του «Ιδιωτικού Πανεπιστημίου» από το άκουσμα της και μόνο. Ο ανταγωνισμός των δημοσίων και των ιδιωτικών Πανεπιστημίων μόνο οφέλη μπορεί να φέρει στην παιδεία αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αλήθεια, οι συμπολίτες μας που έχουν ακόμη τη δυνατότητα να στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό για σπουδές, γιατί να μην τα σπουδάζουν εδώ στην Ελλάδα, με ότι συνεπάγεται αυτό στην οικονομία;
Γιατί να μην έρχονται και αλλοδαποί φοιτητές εδώ και να αφήνουν τα χρήματα τους στη χώρα μας;
Τα συμπέρασμα δικά σας…
Ειδικότερα για Νόμο Κοζάνης η δημιουργία τέτοιων σχολών θα βοηθούσε τα μέγιστα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική αλλά και την πνευματική ανάπτυξη του τόπου, στη λεγόμενη μεταλιγνιτική περίοδο όπου αναμφίβολα ο νομός μας έχει απολέσει ήδη χιλιάδες θέσεις εργασίας.Σε συνεργασία με το καλό πλέον οδικό εθνικό δίκτυο, θα μπορούσε η δυτική Μακεδονία να λειτουργήσει ως τόπος προσέλκυσης φοιτητών από τα Βαλκάνια. Δυστυχώς έως τώρα ζήσαμε το αντίθετο. Βλέπουμε πλέον και την άσχημη πλευρά της εργασιακής μονοκαλλιέργειας όπου διακατείχε το νομό Κοζάνης επι δεκαετίες. Αναγκαστική όσο ποτέ είναι η στροφή στον κόσμο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας εάν θελουμε να συνεχίσει να υπάρχει ο τόπος μας με χαρακτηριστικά οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.
Η επιχειρηματικότητα απαιτεί ισχυρά κίνητρα ενεργοποίησης με ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας στην Ελλάδα, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορούν να ηγηθούν στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση. Η υποαπασχόληση, η ανεργία, η μαύρη εργασία και η αναξιοκρατία στο εργασιακό περιβάλλον οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες νέων στο εξωτερικό. Η “διαρροή εγκεφάλων”, είναι επικίνδυνο οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο. Επίσης επικίνδυνη είναι η «διαρροή ξένων επενδυτών» ως προς τους οποίους η νομική αστάθεια που υπάρχει, ως αποτέλεσμα των συνεχών νομοθετικών τροποποιήσεων, κυρίως σε επίπεδο φορολογικου δικαίου λειτουργεί σαν φρένο. Ο ξένος επενδυτής θέλει να γνωριζει εξ αρχής και χωρίς μετέπειτα δυσάρεστες εκπλήξεις το πόσο θα του κόστισει η συγκεκριμένη επένδυση. Όντας η έννοια της ασφάλειας είναι απαιτούμενη προϋπόθεση για τους ξένους επενδυτές και δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση να αψηφεί και να κλείνει τα μάτια μπρος στα αναγκαία.
Στην τελική, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται η εμπάθεια και οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ να μετατοπίζονται στις πλάτες του λαού και να βουλιάζουν την χώρα στην ύφεση. Θα πρέπει επιτέλους η σκοπιμότητα και η οπισθοδρόμηση να αντικατασταθούν από την προοπτική και την παραγωγικότητα.
Δυστυχώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέδειξε πως δεν έχει ούτε την βούληση αλλά ούτε την ικανότητα να το πράξει.
Κάτανας Χάρης
π. Βουλευτής Νομού Κοζάνης